Kanapka z szarpaną wieprzowiną i konfiturą z czerwonej cebuli
średnie
121 osób zapisało

Składniki
600 gramów
4 sztuki
100 gramów
3 sztuki
2 łyżki
200 mililitrów
2 sztuki
1 sztuka
200 gramów
1 pęczek
3 łyżki
3 łyżki
50 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wieprzowinę natrzyj przyprawą do mięsa Knorr, pozostaw w chłodnym miejscu przez co najmniej 12 godzin, po tym czasie zawiń w folie aluminiową, wstaw do nagrzanego piekarnika do 160*C na 4 godziny. Po tym czasie upieczona wieprzowina powinna rozpadać się w ręku.

Krok 2
Upieczone mięso, razem z sosem z pieczenia i kilkoma łyżkami sosu Hellmann’s BBQ, przełóż do miski. Jeszcze ciepłe mięso porozrywaj wzdłuż włókien. Mięso trzymaj pod przykryciem w ciepłym miejscu np. piekarniku.

Krok 3
Cebulę pokrój w półplastry, posiekaj kapustę pekińską i natkę kolendry, orzeszki ziemne upraż na suchej patelni, wystudź, a następnie przesiekaj nożem.

Krok 4
W średniej wielkości garnku rozgrzej miód, gdy zacznie się pienić wrzuć do niego goździki i cynamon. Przyprawy podgrzewaj przez chwilę na karmelizującym się miodzie, po czym dodaj do nich cebule - ją również smaż cały czas mieszając około 2-4 minuty. Całość zalej czerwonym winem, wszystko razem gotuj aż wino zupełnie odparuje.

Krok 5
W kolejnej misce połącz kapustę, majonez, kolendrę i kilka łyżek sosu Hellmann’s BBQ. Wymieszaj razem.

Krok 6
Ciabatę przekrój na pół, opiecz w piekarniku lub na patelni grillowej. Na spodnią część nałóż porcję sałatki z kapusty, na sałatce umieść dużą porcję mięsa, na wierzchu mięsa nałóż dwie łyżki karmelizowanej cebuli i posyp orzeszkami. Kanapkę przykryj wierzchnia bułką i podawaj z ulubionymi frytkami.


Dobra rada:
Do upieczonej wieprzowiny, aby nadać jej nieco ostrości, możesz dodać ostrą paprykę w proszku.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przez wielu szefów kuchni zaliczane są do najsmaczniejszych warzyw. Ich delikatny smak i chrupiąca konsystencja doskonale współgrają z wieloma, różnorodnymi produktami. Sprawdźcie, z czym podawać szparagi, by zachwycały najbardziej wybredne podniebienia.
Czytaj więcejJest o nich głośno, gdy tylko pojawiają się na straganach i sklepowych. Trudno im się oprzeć. Brzmi jak opis najnowszej letniej kolekcji ubrań z modowego żurnala? Nic bardziej mylnego! Mowa o truskawach! Lubią wyznaczać trendy – zwłaszcza te kulinarne. Chodzą pogłoski, że prawdziwe z nich kokietki! Jedno jest pewne – swoim urokiem i wdziękiem wypełnią przestrzeń Twojej kuchni.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kanapka z szarpaną wieprzowiną i konfiturą z czerwonej cebuli
Popularne kanapki z szynką i serem, choć niewątpliwie smaczne i szybkie w przygotowaniu, powoli odchodzą do lamusa. Przyszedł czas na bardziej wyrafinowane propozycje! Kanapki z szarpaną wieprzowiną i konfiturą z czerwonej cebuli nie powstydziłaby się nawet najbardziej nowoczesna pani domu. Spróbuj!
Dla kogo?
Kanapka z szarpaną wieprzowiną i konfiturą z czerwonej cebuli jest idealna dla osoby, która uwielbia kulinarne eksperymenty! Ciekawe połączenie wieprzowiny i konfitury z czerwonej cebuli to propozycja nie tylko oryginalna, ale i niezwykle apetyczna.
Na jaką okazję?
Śniadanie idealne? Zaserwuj kanapkę z szarpaną wieprzowiną swojej drugiej połówce – na pewno ją zaskoczysz swoją pomysłowością.
Czy wiesz, że?
Warzywna konfitura tak, jak ta z czerwonej cebuli, to tzw. chutney. Delikatnie pikantny, a jednocześnie słodki sos znakomicie wzbogaca smak mięsa.
Dla urozmaicenia:
Szarpana wieprzowina to znany w Stanach Zjednoczonych dodatek do kanapek. Możesz łączyć ją z dowolnymi warzywami i sosami. Do wyboru, do koloru!