Kanapka z szarpaną wieprzowiną i konfiturą z czerwonej cebuli

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

6

54 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

17 osób wydrukowało

Pobierz pdf

65 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

4 sztuki

100 gramów

3 sztuki

2 łyżki

200 mililitrów

1 sztuka

200 gramów

1 pęczek

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wieprzowinę natrzyj przyprawą do mięsa Knorr, pozostaw w chłodnym miejscu przez co najmniej 12 godzin, po tym czasie zawiń w folie aluminiową, wstaw do nagrzanego piekarnika do 160*C na 4 godziny. Po tym czasie upieczona wieprzowina powinna rozpadać się w ręku.

Kanapka z szarpaną wieprzowiną i konfiturą z czerwonej cebuli  - Krok 1

Krok 2

Upieczone mięso, razem z sosem z pieczenia i kilkoma łyżkami sosu Hellmann’s BBQ, przełóż do miski. Jeszcze ciepłe mięso porozrywaj wzdłuż włókien. Mięso trzymaj pod przykryciem w ciepłym miejscu np. piekarniku.

Kanapka z szarpaną wieprzowiną i konfiturą z czerwonej cebuli  - Krok 2

Krok 3

Cebulę pokrój w półplastry, posiekaj kapustę pekińską i natkę kolendry, orzeszki ziemne upraż na suchej patelni, wystudź, a następnie przesiekaj nożem.

Kanapka z szarpaną wieprzowiną i konfiturą z czerwonej cebuli  - Krok 3

Krok 4

W średniej wielkości garnku rozgrzej miód, gdy zacznie się pienić wrzuć do niego goździki i cynamon. Przyprawy podgrzewaj przez chwilę na karmelizującym się miodzie, po czym dodaj do nich cebule - ją również smaż cały czas mieszając około 2-4 minuty. Całość zalej czerwonym winem, wszystko razem gotuj aż wino zupełnie odparuje.

Kanapka z szarpaną wieprzowiną i konfiturą z czerwonej cebuli  - Krok 4

Krok 5

W kolejnej misce połącz kapustę, majonez, kolendrę i kilka łyżek sosu Hellmann’s BBQ. Wymieszaj razem.

Kanapka z szarpaną wieprzowiną i konfiturą z czerwonej cebuli  - Krok 5

Krok 6

Ciabatę przekrój na pół, opiecz w piekarniku lub na patelni grillowej. Na spodnią część nałóż porcję sałatki z kapusty, na sałatce umieść dużą porcję mięsa, na wierzchu mięsa nałóż dwie łyżki karmelizowanej cebuli i posyp orzeszkami. Kanapkę przykryj wierzchnia bułką i podawaj z ulubionymi frytkami.

Kanapka z szarpaną wieprzowiną i konfiturą z czerwonej cebuli  - Krok 6
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Do upieczonej wieprzowiny, aby nadać jej nieco ostrości, możesz dodać ostrą paprykę w proszku.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kanapka z szarpaną wieprzowiną i konfiturą z czerwonej cebuli  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kanapka z szarpaną wieprzowiną i konfiturą z czerwonej cebuli  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kanapka z szarpaną wieprzowiną i konfiturą z czerwonej cebuli  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kanapka z szarpaną wieprzowiną i konfiturą z czerwonej cebuli  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kanapka z szarpaną wieprzowiną i konfiturą z czerwonej cebuli  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kanapka z szarpaną wieprzowiną i konfiturą z czerwonej cebuli  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kanapka z szarpaną wieprzowiną i konfiturą z czerwonej cebuli  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kanapka z szarpaną wieprzowiną i konfiturą z czerwonej cebuli Kanapka z szarpaną wieprzowiną i konfiturą z czerwonej cebuli

Popularne kanapki z szynką i serem, choć niewątpliwie smaczne i szybkie w przygotowaniu, powoli odchodzą do lamusa. Przyszedł czas na bardziej wyrafinowane propozycje! Kanapki z szarpaną wieprzowiną i konfiturą z czerwonej cebuli nie powstydziłaby się nawet najbardziej nowoczesna pani domu. Spróbuj!

Dla kogo?

Kanapka z szarpaną wieprzowiną i konfiturą z czerwonej cebuli jest idealna dla osoby, która uwielbia kulinarne eksperymenty! Ciekawe połączenie wieprzowiny i konfitury z czerwonej cebuli to propozycja nie tylko oryginalna, ale i niezwykle apetyczna.

Na jaką okazję?

Śniadanie idealne? Zaserwuj kanapkę z szarpaną wieprzowiną swojej drugiej połówce – na pewno ją zaskoczysz swoją pomysłowością.

Czy wiesz, że?

Warzywna konfitura tak, jak ta z czerwonej cebuli, to tzw. chutney. Delikatnie pikantny, a jednocześnie słodki sos znakomicie wzbogaca smak mięsa.

Dla urozmaicenia:

Szarpana wieprzowina to znany w Stanach Zjednoczonych dodatek do kanapek. Możesz łączyć ją z dowolnymi warzywami i sosami. Do wyboru, do koloru!