Kanapka z szarpaną wieprzowiną - przepis: bułka | Przepisy.pl pixel

Kanapka z szarpaną wieprzowiną i konfiturą z czerwonej cebuli

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

7

heart
181 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

63 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

144 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

600 gramów

4 sztuki

100 gramów

3 sztuki

2 łyżki

200 mililitrów

2 sztuki

1 sztuka

200 gramów

1 pęczek

3 łyżki

3 łyżki

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wieprzowinę natrzyj przyprawą do mięsa Knorr, pozostaw w chłodnym miejscu przez co najmniej 12 godzin, po tym czasie zawiń w folie aluminiową, wstaw do nagrzanego piekarnika do 160 °C na 4 godziny. Po tym czasie upieczona wieprzowina powinna rozpadać się w ręku.

Kanapka z szarpaną wieprzowiną i konfiturą z czerwonej cebuli  - Krok 1

Krok 2

Upieczone mięso, razem z sosem z pieczenia i kilkoma łyżkami sosu Hellmann’s BBQ, przełóż do miski. Jeszcze ciepłe mięso porozrywaj wzdłuż włókien. Mięso trzymaj pod przykryciem w ciepłym miejscu np. piekarniku.

Kanapka z szarpaną wieprzowiną i konfiturą z czerwonej cebuli  - Krok 2

Krok 3

Cebulę pokrój w półplastry, posiekaj kapustę pekińską i natkę kolendry, orzeszki ziemne upraż na suchej patelni, wystudź, a następnie przesiekaj nożem.

Kanapka z szarpaną wieprzowiną i konfiturą z czerwonej cebuli  - Krok 3

Krok 4

W średniej wielkości garnku rozgrzej miód, gdy zacznie się pienić wrzuć do niego goździki i cynamon. Przyprawy podgrzewaj przez chwilę na karmelizującym się miodzie, po czym dodaj do nich cebule – ją również smaż cały czas mieszając przez około 2-4 minuty. Całość zalej czerwonym winem, wszystko razem gotuj aż wino zupełnie odparuje.

Kanapka z szarpaną wieprzowiną i konfiturą z czerwonej cebuli  - Krok 4

Krok 5

W kolejnej misce połącz kapustę, majonez, kolendrę i kilka łyżek sosu Hellmann’s BBQ. Wymieszaj razem.

Kanapka z szarpaną wieprzowiną i konfiturą z czerwonej cebuli  - Krok 5

Krok 6

Ciabattę przekrój na pół, opiecz w piekarniku lub na patelni grillowej. Na spodnią część nałóż porcję sałatki z kapusty, na sałatce umieść dużą porcję mięsa, na wierzchu mięsa nałóż dwie łyżki karmelizowanej cebuli i posyp orzeszkami. Kanapkę z szarpaną wieprzowiną przykryj wierzchnia bułką i podawaj z ulubionymi frytkami.

Kanapka z szarpaną wieprzowiną i konfiturą z czerwonej cebuli  - Krok 6
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Do upieczonej wieprzowiny, aby nadać jej nieco ostrości, możesz dodać ostrą paprykę w proszku.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kanapka z szarpaną wieprzowiną i konfiturą z czerwonej cebuli  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kanapka z szarpaną wieprzowiną i konfiturą z czerwonej cebuli  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kanapka z szarpaną wieprzowiną i konfiturą z czerwonej cebuli  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kanapka z szarpaną wieprzowiną i konfiturą z czerwonej cebuli  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kanapka z szarpaną wieprzowiną i konfiturą z czerwonej cebuli  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kanapka z szarpaną wieprzowiną i konfiturą z czerwonej cebuli  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kanapka z szarpaną wieprzowiną i konfiturą z czerwonej cebuli  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kanapka z szarpaną wieprzowiną i konfiturą z czerwonej cebuli  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kanapka z szarpaną wieprzowiną i konfiturą z czerwonej cebuli Kanapka z szarpaną wieprzowiną i konfiturą z czerwonej cebuli

Popularne kanapki z szynką i serem, choć niewątpliwie smaczne i szybkie w przygotowaniu, powoli odchodzą do lamusa. Przyszedł czas na bardziej wyrafinowane propozycje! Kanapki z szarpaną wieprzowiną i konfiturą z czerwonej cebuli nie powstydziłaby się nawet najbardziej nowoczesna pani domu. Mimo tego, że przepis odchodzi nieco od tych standardowych, ciągle znajdziesz w nim popularne składniki. Tym, którego nie może zabraknąć, jest majonez. Dopełni smak całej kanapki z szarpaną wieprzowiną. Spróbuj!

Dla kogo?

Kanapka z szarpaną wieprzowiną i konfiturą z czerwonej cebuli jest idealna dla osoby, która uwielbia kulinarne eksperymenty! Ciekawe połączenie bułki z szarpaną wieprzowiną i konfitury z czerwonej cebuli to propozycja nie tylko oryginalna, ale i niezwykle apetyczna.

Na jaką okazję?

Śniadanie idealne? Zaserwuj kanapkę z szarpaną wieprzowiną swojej drugiej połówce – na pewno ją zaskoczysz swoją pomysłowością. Aby wykonać ten przepis, nie musisz czekać na specjalną okazję. Przygotuj kanapki z szarpaną wieprzowiną na spokojny wieczór przy filmie lub wykwintny lunch w wolnym dniu.

Czy wiesz, że?

Warzywna konfitura tak, jak ta z czerwonej cebuli, to tzw. chutney. Delikatnie pikantny, a jednocześnie słodki sos znakomicie wzbogaca smak mięsa. Tak też się dzieje w bułce z szarpaną wieprzowiną. Delikatny smak mięsa wzbogacony jest o słodki sos, który dopełnia końcowe nuty smakowe.

Dla urozmaicenia:

Szarpana wieprzowina to znany w Stanach Zjednoczonych dodatek do kanapek. Możesz łączyć ją z dowolnymi warzywami i sosami. Do wyboru, do koloru! Wypróbuj nasz przepis na ciabattę z szarpaną wieprzowiną i przekonaj się, że czasem warto spędzić w kuchni nieco więcej czasu.