Kanapka z szarpaną wieprzowiną – bułka ciabatta | Przepisy.pl pixel

Kanapka z szarpaną wieprzowiną i konfiturą z czerwonej cebuli

Autor: Szef kuchni Knorr Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

6

162 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

53 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

121 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

4 sztuki

100 gramów

3 sztuki

2 łyżki

200 mililitrów

2 sztuki

1 sztuka

200 gramów

1 pęczek

3 łyżki

3 łyżki

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wieprzowinę natrzyj przyprawą do mięsa Knorr, pozostaw w chłodnym miejscu przez co najmniej 12 godzin, po tym czasie zawiń w folie aluminiową, wstaw do nagrzanego piekarnika do 160*C na 4 godziny. Po tym czasie upieczona wieprzowina powinna rozpadać się w ręku.

Kanapka z szarpaną wieprzowiną i konfiturą z czerwonej cebuli  - Krok 1

Krok 2

Upieczone mięso, razem z sosem z pieczenia i kilkoma łyżkami sosu Hellmann’s BBQ, przełóż do miski. Jeszcze ciepłe mięso porozrywaj wzdłuż włókien. Mięso trzymaj pod przykryciem w ciepłym miejscu np. piekarniku.

Kanapka z szarpaną wieprzowiną i konfiturą z czerwonej cebuli  - Krok 2

Krok 3

Cebulę pokrój w półplastry, posiekaj kapustę pekińską i natkę kolendry, orzeszki ziemne upraż na suchej patelni, wystudź, a następnie przesiekaj nożem.

Kanapka z szarpaną wieprzowiną i konfiturą z czerwonej cebuli  - Krok 3

Krok 4

W średniej wielkości garnku rozgrzej miód, gdy zacznie się pienić wrzuć do niego goździki i cynamon. Przyprawy podgrzewaj przez chwilę na karmelizującym się miodzie, po czym dodaj do nich cebule - ją również smaż cały czas mieszając około 2-4 minuty. Całość zalej czerwonym winem, wszystko razem gotuj aż wino zupełnie odparuje.

Kanapka z szarpaną wieprzowiną i konfiturą z czerwonej cebuli  - Krok 4

Krok 5

W kolejnej misce połącz kapustę, majonez, kolendrę i kilka łyżek sosu Hellmann’s BBQ. Wymieszaj razem.

Kanapka z szarpaną wieprzowiną i konfiturą z czerwonej cebuli  - Krok 5

Krok 6

Ciabatę przekrój na pół, opiecz w piekarniku lub na patelni grillowej. Na spodnią część nałóż porcję sałatki z kapusty, na sałatce umieść dużą porcję mięsa, na wierzchu mięsa nałóż dwie łyżki karmelizowanej cebuli i posyp orzeszkami. Kanapkę przykryj wierzchnia bułką i podawaj z ulubionymi frytkami.

Kanapka z szarpaną wieprzowiną i konfiturą z czerwonej cebuli  - Krok 6
Szef kuchni Knorr Piotr  Murawski

Dobra rada:

Do upieczonej wieprzowiny, aby nadać jej nieco ostrości, możesz dodać ostrą paprykę w proszku.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kanapka z szarpaną wieprzowiną i konfiturą z czerwonej cebuli  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kanapka z szarpaną wieprzowiną i konfiturą z czerwonej cebuli  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kanapka z szarpaną wieprzowiną i konfiturą z czerwonej cebuli  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kanapka z szarpaną wieprzowiną i konfiturą z czerwonej cebuli  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kanapka z szarpaną wieprzowiną i konfiturą z czerwonej cebuli  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kanapka z szarpaną wieprzowiną i konfiturą z czerwonej cebuli  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kanapka z szarpaną wieprzowiną i konfiturą z czerwonej cebuli  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kanapka z szarpaną wieprzowiną i konfiturą z czerwonej cebuli  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Przez wielu szefów kuchni zaliczane są do najsmaczniejszych warzyw. Ich delikatny smak i chrupiąca konsystencja doskonale współgrają z wieloma, różnorodnymi produktami. Sprawdźcie, z czym podawać szparagi, by zachwycały najbardziej wybredne podniebienia.

Czytaj więcej

Jest o nich głośno, gdy tylko pojawiają się na straganach i sklepowych. Trudno im się oprzeć. Brzmi jak opis najnowszej letniej kolekcji ubrań z modowego żurnala? Nic bardziej mylnego! Mowa o truskawach! Lubią wyznaczać trendy – zwłaszcza te kulinarne. Chodzą pogłoski, że prawdziwe z nich kokietki! Jedno jest pewne – swoim urokiem i wdziękiem wypełnią przestrzeń Twojej kuchni.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kanapka z szarpaną wieprzowiną i konfiturą z czerwonej cebuli Kanapka z szarpaną wieprzowiną i konfiturą z czerwonej cebuli

Popularne kanapki z szynką i serem, choć niewątpliwie smaczne i szybkie w przygotowaniu, powoli odchodzą do lamusa. Przyszedł czas na bardziej wyrafinowane propozycje! Kanapki z szarpaną wieprzowiną i konfiturą z czerwonej cebuli nie powstydziłaby się nawet najbardziej nowoczesna pani domu. Spróbuj!

Dla kogo?

Kanapka z szarpaną wieprzowiną i konfiturą z czerwonej cebuli jest idealna dla osoby, która uwielbia kulinarne eksperymenty! Ciekawe połączenie wieprzowiny i konfitury z czerwonej cebuli to propozycja nie tylko oryginalna, ale i niezwykle apetyczna.

Na jaką okazję?

Śniadanie idealne? Zaserwuj kanapkę z szarpaną wieprzowiną swojej drugiej połówce – na pewno ją zaskoczysz swoją pomysłowością.

Czy wiesz, że?

Warzywna konfitura tak, jak ta z czerwonej cebuli, to tzw. chutney. Delikatnie pikantny, a jednocześnie słodki sos znakomicie wzbogaca smak mięsa.

Dla urozmaicenia:

Szarpana wieprzowina to znany w Stanach Zjednoczonych dodatek do kanapek. Możesz łączyć ją z dowolnymi warzywami i sosami. Do wyboru, do koloru!