Kanapka z szarpaną wieprzowiną i konfiturą z czerwonej cebuli
średnie
144 osoby zapisały

Składniki
600 gramów
4 sztuki
100 gramów
3 sztuki
2 łyżki
200 mililitrów
2 sztuki
1 sztuka
200 gramów
1 pęczek
3 łyżki
3 łyżki
50 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wieprzowinę natrzyj przyprawą do mięsa Knorr, pozostaw w chłodnym miejscu przez co najmniej 12 godzin, po tym czasie zawiń w folie aluminiową, wstaw do nagrzanego piekarnika do 160 °C na 4 godziny. Po tym czasie upieczona wieprzowina powinna rozpadać się w ręku.

Krok 2
Upieczone mięso, razem z sosem z pieczenia i kilkoma łyżkami sosu Hellmann’s BBQ, przełóż do miski. Jeszcze ciepłe mięso porozrywaj wzdłuż włókien. Mięso trzymaj pod przykryciem w ciepłym miejscu np. piekarniku.

Krok 3
Cebulę pokrój w półplastry, posiekaj kapustę pekińską i natkę kolendry, orzeszki ziemne upraż na suchej patelni, wystudź, a następnie przesiekaj nożem.

Krok 4
W średniej wielkości garnku rozgrzej miód, gdy zacznie się pienić wrzuć do niego goździki i cynamon. Przyprawy podgrzewaj przez chwilę na karmelizującym się miodzie, po czym dodaj do nich cebule – ją również smaż cały czas mieszając przez około 2-4 minuty. Całość zalej czerwonym winem, wszystko razem gotuj aż wino zupełnie odparuje.

Krok 5
W kolejnej misce połącz kapustę, majonez, kolendrę i kilka łyżek sosu Hellmann’s BBQ. Wymieszaj razem.

Krok 6
Ciabattę przekrój na pół, opiecz w piekarniku lub na patelni grillowej. Na spodnią część nałóż porcję sałatki z kapusty, na sałatce umieść dużą porcję mięsa, na wierzchu mięsa nałóż dwie łyżki karmelizowanej cebuli i posyp orzeszkami. Kanapkę z szarpaną wieprzowiną przykryj wierzchnia bułką i podawaj z ulubionymi frytkami.


Dobra rada:
Do upieczonej wieprzowiny, aby nadać jej nieco ostrości, możesz dodać ostrą paprykę w proszku.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?
Czytaj więcejSłodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kanapka z szarpaną wieprzowiną i konfiturą z czerwonej cebuli
Popularne kanapki z szynką i serem, choć niewątpliwie smaczne i szybkie w przygotowaniu, powoli odchodzą do lamusa. Przyszedł czas na bardziej wyrafinowane propozycje! Kanapki z szarpaną wieprzowiną i konfiturą z czerwonej cebuli nie powstydziłaby się nawet najbardziej nowoczesna pani domu. Mimo tego, że przepis odchodzi nieco od tych standardowych, ciągle znajdziesz w nim popularne składniki. Tym, którego nie może zabraknąć, jest majonez. Dopełni smak całej kanapki z szarpaną wieprzowiną. Spróbuj!
Dla kogo?
Kanapka z szarpaną wieprzowiną i konfiturą z czerwonej cebuli jest idealna dla osoby, która uwielbia kulinarne eksperymenty! Ciekawe połączenie bułki z szarpaną wieprzowiną i konfitury z czerwonej cebuli to propozycja nie tylko oryginalna, ale i niezwykle apetyczna.
Na jaką okazję?
Śniadanie idealne? Zaserwuj kanapkę z szarpaną wieprzowiną swojej drugiej połówce – na pewno ją zaskoczysz swoją pomysłowością. Aby wykonać ten przepis, nie musisz czekać na specjalną okazję. Przygotuj kanapki z szarpaną wieprzowiną na spokojny wieczór przy filmie lub wykwintny lunch w wolnym dniu.
Czy wiesz, że?
Warzywna konfitura tak, jak ta z czerwonej cebuli, to tzw. chutney. Delikatnie pikantny, a jednocześnie słodki sos znakomicie wzbogaca smak mięsa. Tak też się dzieje w bułce z szarpaną wieprzowiną. Delikatny smak mięsa wzbogacony jest o słodki sos, który dopełnia końcowe nuty smakowe.
Dla urozmaicenia:
Szarpana wieprzowina to znany w Stanach Zjednoczonych dodatek do kanapek. Możesz łączyć ją z dowolnymi warzywami i sosami. Do wyboru, do koloru! Wypróbuj nasz przepis na ciabattę z szarpaną wieprzowiną i przekonaj się, że czasem warto spędzić w kuchni nieco więcej czasu.