Kanapka z szarpaną wieprzowiną i konfiturą z czerwonej cebuli
średnie
151 osób zapisało

Składniki
600 gramów
4 sztuki
100 gramów
3 sztuki
2 łyżki
200 mililitrów
2 sztuki
1 sztuka
200 gramów
1 pęczek
3 łyżki
3 łyżki
50 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wieprzowinę natrzyj przyprawą do mięsa Knorr, pozostaw w chłodnym miejscu przez co najmniej 12 godzin, po tym czasie zawiń w folie aluminiową, wstaw do nagrzanego piekarnika do 160 °C na 4 godziny. Po tym czasie upieczona wieprzowina powinna rozpadać się w ręku.

Krok 2
Upieczone mięso, razem z sosem z pieczenia i kilkoma łyżkami sosu Hellmann's BBQ, przełóż do miski. Jeszcze ciepłe mięso porozrywaj wzdłuż włókien. Mięso trzymaj pod przykryciem w ciepłym miejscu np. piekarniku.

Krok 3
Cebulę pokrój w półplastry, posiekaj kapustę pekińską i natkę kolendry, orzeszki ziemne upraż na suchej patelni, wystudź, a następnie przesiekaj nożem.

Krok 4
W średniej wielkości garnku rozgrzej miód, gdy zacznie się pienić wrzuć do niego goździki i cynamon. Przyprawy podgrzewaj przez chwilę na karmelizującym się miodzie, po czym dodaj do nich cebule – ją również smaż cały czas mieszając przez około 2-4 minuty. Całość zalej czerwonym winem, wszystko razem gotuj aż wino zupełnie odparuje.

Krok 5
W kolejnej misce połącz kapustę, majonez, kolendrę i kilka łyżek sosu Hellmann's BBQ. Wymieszaj razem.

Krok 6
Ciabattę przekrój na pół, opiecz w piekarniku lub na patelni grillowej. Na spodnią część nałóż porcję sałatki z kapusty, na sałatce umieść dużą porcję mięsa, na wierzchu mięsa nałóż dwie łyżki karmelizowanej cebuli i posyp orzeszkami. Kanapkę z szarpaną wieprzowiną przykryj wierzchnia bułką i podawaj z ulubionymi frytkami.


Dobra rada:
Do upieczonej wieprzowiny, aby nadać jej nieco ostrości, możesz dodać ostrą paprykę w proszku.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kanapka z szarpaną wieprzowiną i konfiturą z czerwonej cebuli
Popularne kanapki z szynką i serem, choć niewątpliwie smaczne i szybkie w przygotowaniu, powoli odchodzą do lamusa. Przyszedł czas na bardziej wyrafinowane propozycje! Kanapki z szarpaną wieprzowiną i konfiturą z czerwonej cebuli nie powstydziłaby się nawet najbardziej nowoczesna pani domu. Mimo tego, że przepis odchodzi nieco od tych standardowych, ciągle znajdziesz w nim popularne składniki. Tym, którego nie może zabraknąć, jest majonez. Dopełni smak całej kanapki z szarpaną wieprzowiną. Spróbuj!
Dla kogo?
Kanapka z szarpaną wieprzowiną i konfiturą z czerwonej cebuli jest idealna dla osoby, która uwielbia kulinarne eksperymenty! Ciekawe połączenie bułki z szarpaną wieprzowiną i konfitury z czerwonej cebuli to propozycja nie tylko oryginalna, ale i niezwykle apetyczna.
Na jaką okazję?
Śniadanie idealne? Zaserwuj kanapkę z szarpaną wieprzowiną swojej drugiej połówce – na pewno ją zaskoczysz swoją pomysłowością. Aby wykonać ten przepis, nie musisz czekać na specjalną okazję. Przygotuj kanapki z szarpaną wieprzowiną na spokojny wieczór przy filmie lub wykwintny lunch w wolnym dniu.
Czy wiesz, że?
Warzywna konfitura tak, jak ta z czerwonej cebuli, to tzw. chutney. Delikatnie pikantny, a jednocześnie słodki sos znakomicie wzbogaca smak mięsa. Tak też się dzieje w bułce z szarpaną wieprzowiną. Delikatny smak mięsa wzbogacony jest o słodki sos, który dopełnia końcowe nuty smakowe.
Dla urozmaicenia:
Szarpana wieprzowina to znany w Stanach Zjednoczonych dodatek do kanapek. Możesz łączyć ją z dowolnymi warzywami i sosami. Do wyboru, do koloru! Wypróbuj nasz przepis na ciabattę z szarpaną wieprzowiną i przekonaj się, że czasem warto spędzić w kuchni nieco więcej czasu.


































