Miodowe żeberka z Burbonem i limonką przepis – Zobacz na przepisy.pl

Miodowe żeberka z Burbonem i limonką

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

357 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

224 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

350 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 kilogramy

4 łyżki

1 łyżka

4 łyżki

30 mililitrów

2 sztuki

2 łyżki

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Żeberka umyj i osusz papierowym ręcznikiem. W miseczce połącz miód, Burbon, posiekany czosnek, przyprawę Knorr, skórkę oraz sok z limonki, chilli oraz sos sojowy.

Miodowe żeberka z Burbonem i limonką - Krok 1

Krok 2

Powstałą marynatą posmaruj żeberka, przykryj folią i wstaw do lodówki na 1-2 godziny.

Miodowe żeberka z Burbonem i limonką - Krok 2

Krok 3

Po tym czasie żeberka ułóż na rozgrzanym grillu i piecz przez ok. 20 minut. Żeberka przewracaj co chwilę, aby się nie przypaliły. Podczas grillowania pieczenia smaruj pozostałą marynatą. Gotowe żeberka podawaj z sosem Hellmann’s Steak, który dopełni smak potrawy, dzięki charakterystycznej nucie BBQ.

Miodowe żeberka z Burbonem i limonką - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Żeberka możesz podać z nachosami i czosnkowym dipem.

7

Opinie o przepisie

  • Maria Grabowska

    Maria Grabowska , 09.01.2019

    Uwielbiam mieska w każdej postaci, żeberka i karkówka szczegolnie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 05.07.2016

    Zachęcamy do eksperymentowania! :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wlodek Oldek

    Wlodek Oldek , 05.07.2016

    Uwielbiam żeberka w każdej postaci, dla mnie najlepsze duszone ze śliwką.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Wyszomirska

    Elżbieta Wyszomirska , 20.06.2016

    Tak są przepyszne :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jan Zakrzewski

    Jan Zakrzewski , 04.05.2016

    ALE MI SIĘ ŻREC CHCE! Kocham żeberka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Czarne Oki

    Czarne Oki , 03.05.2016

    To moje wczoraj,bez bourbona

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wojtek 35

    Wojtek 35 , 19.07.2015

    dobre

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Miodowe żeberka z Burbonem i limonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Miodowe żeberka z Burbonem i limonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Miodowe żeberka z Burbonem i limonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Miodowe żeberka z Burbonem i limonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Miodowe żeberka z Burbonem i limonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Miodowe żeberka z Burbonem i limonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Miodowe żeberka z Burbonem i limonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Miodowe żeberka z Burbonem i limonkąMiodowe żeberka z Burbonem i limonką

Soczyste, kruche, z łatwością oddzielające się od kości i intensywnie pachnące przyprawami – takie właśnie są miodowe żeberka z burbonem i limonką. Dodatek cytrusów do marynaty sprawia, że mięso kruszeje i nie twardnieje podczas pieczenia, a miód tworzy na nim błyszczącą glazurę. Jej słodki smak przełamiesz odrobiną chili, czosnku oraz słonym sosem sojowym. Burbon z kolei dodaje potrawie wyrazistości. Mięso marynuj przez kilka godzin, by dokładnie przeniknęły się wszystkie smaki i zapachy, a następnie opiekaj je na grillu – w trakcie pieczenia co jakiś czas polewaj mięso marynatą. Gotowe żeberka serwuj z sosem do steków, grubymi domowymi frytkami, nachosami albo pieczonymi w ziołach ziemniakami. Dobrze będą smakowały także z surówką z białej lub czerwonej kapusty. Miodowe żeberka możesz również przyrządzić na patelni grillowej – spróbuj, jak smakują, bez względu na porę roku i pogodę. Mamy nadzieję, że przyrządzanie smacznych potraw z naszymi przepisami będzie dla Ciebie proste i przyjemne.