Miodowe żeberka z Burbonem i limonką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Miodowe żeberka z Burbonem i limonką

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

427 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

265 osób wydrukowało

Pobierz pdf

432 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 kilogramy

4 łyżki

1 łyżka

4 łyżki

30 mililitrów

2 sztuki

2 łyżki

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Żeberka umyj i osusz papierowym ręcznikiem. W miseczce połącz miód, Burbon, posiekany czosnek, przyprawę Knorr, skórkę oraz sok z limonki, chilli oraz sos sojowy.

Miodowe żeberka z Burbonem i limonką - Krok 1

Krok 2

Powstałą marynatą posmaruj żeberka, przykryj folią i wstaw do lodówki na 1-2 godziny.

Miodowe żeberka z Burbonem i limonką - Krok 2

Krok 3

Po tym czasie żeberka ułóż na rozgrzanym grillu i piecz przez ok. 20 minut. Żeberka przewracaj co chwilę, aby się nie przypaliły. Podczas grillowania pieczenia smaruj pozostałą marynatą. Gotowe żeberka podawaj z sosem Hellmann’s Steak, który dopełni smak potrawy, dzięki charakterystycznej nucie BBQ.

Miodowe żeberka z Burbonem i limonką - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Żeberka możesz podać z nachosami i czosnkowym dipem.

7

Opinie o przepisie

  • Maria Grabowska

    Maria Grabowska , 09.01.2019

    Uwielbiam mieska w każdej postaci, żeberka i karkówka szczegolnie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 05.07.2016

    Zachęcamy do eksperymentowania! :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wlodek Oldek

    Wlodek Oldek , 05.07.2016

    Uwielbiam żeberka w każdej postaci, dla mnie najlepsze duszone ze śliwką.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Wyszomirska

    Elżbieta Wyszomirska , 20.06.2016

    Tak są przepyszne :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jan Zakrzewski

    Jan Zakrzewski , 04.05.2016

    ALE MI SIĘ ŻREC CHCE! Kocham żeberka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Czarne Oki

    Czarne Oki , 03.05.2016

    To moje wczoraj,bez bourbona

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wojtek 35

    Wojtek 35 , 19.07.2015

    dobre

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Miodowe żeberka z Burbonem i limonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Miodowe żeberka z Burbonem i limonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Miodowe żeberka z Burbonem i limonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Miodowe żeberka z Burbonem i limonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Miodowe żeberka z Burbonem i limonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Miodowe żeberka z Burbonem i limonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Miodowe żeberka z Burbonem i limonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Miodowe żeberka z Burbonem i limonką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Hamburgery z indyka
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

średnie

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste...

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Miodowe żeberka z Burbonem i limonkąMiodowe żeberka z Burbonem i limonką

Soczyste, kruche, z łatwością oddzielające się od kości i intensywnie pachnące przyprawami – takie właśnie są miodowe żeberka z burbonem i limonką. Dodatek cytrusów do marynaty sprawia, że mięso kruszeje i nie twardnieje podczas pieczenia, a miód tworzy na nim błyszczącą glazurę. Jej słodki smak przełamiesz odrobiną chili, czosnku oraz słonym sosem sojowym. Burbon z kolei dodaje potrawie wyrazistości. Mięso marynuj przez kilka godzin, by dokładnie przeniknęły się wszystkie smaki i zapachy, a następnie opiekaj je na grillu – w trakcie pieczenia co jakiś czas polewaj mięso marynatą. Gotowe żeberka serwuj z sosem do steków, grubymi domowymi frytkami, nachosami albo pieczonymi w ziołach ziemniakami. Dobrze będą smakowały także z surówką z białej lub czerwonej kapusty. Miodowe żeberka możesz również przyrządzić na patelni grillowej – spróbuj, jak smakują, bez względu na porę roku i pogodę. Mamy nadzieję, że przyrządzanie smacznych potraw z naszymi przepisami będzie dla Ciebie proste i przyjemne.