
Składniki
2 kilogramy
4 łyżki
1 łyżka
4 łyżki
30 mililitrów
2 sztuki
2 łyżki
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Żeberka umyj i osusz papierowym ręcznikiem. W miseczce połącz miód, Burbon, posiekany czosnek, przyprawę Knorr, skórkę oraz sok z limonki, chilli oraz sos sojowy.

Krok 2
Powstałą marynatą posmaruj żeberka, przykryj folią i wstaw do lodówki na 1-2 godziny.

Krok 3
Po tym czasie żeberka ułóż na rozgrzanym grillu i piecz przez ok. 20 minut. Żeberka przewracaj co chwilę, aby się nie przypaliły. Podczas grillowania pieczenia smaruj pozostałą marynatą. Gotowe żeberka podawaj z sosem Hellmann's Steak, który dopełni smak potrawy, dzięki charakterystycznej nucie BBQ.


Dobra rada:
Żeberka możesz podać z nachosami i czosnkowym dipem.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Miodowe żeberka z Burbonem i limonką
Soczyste, kruche, z łatwością oddzielające się od kości i intensywnie pachnące przyprawami – takie właśnie są miodowe żeberka z burbonem i limonką. Dodatek cytrusów do marynaty sprawia, że mięso kruszeje i nie twardnieje podczas pieczenia, a miód tworzy na nim błyszczącą glazurę. Jej słodki smak przełamiesz odrobiną chili, czosnku oraz słonym sosem sojowym. Burbon z kolei dodaje potrawie wyrazistości. Mięso marynuj przez kilka godzin, by dokładnie przeniknęły się wszystkie smaki i zapachy, a następnie opiekaj je na grillu – w trakcie pieczenia co jakiś czas polewaj mięso marynatą. Gotowe żeberka serwuj z sosem do steków, grubymi domowymi frytkami, nachosami albo pieczonymi w ziołach ziemniakami. Dobrze będą smakowały także z surówką z białej lub czerwonej kapusty. Miodowe żeberka możesz również przyrządzić na patelni grillowej – spróbuj, jak smakują, bez względu na porę roku i pogodę. Mamy nadzieję, że przyrządzanie smacznych potraw z naszymi przepisami będzie dla Ciebie proste i przyjemne.