Składniki
2 kilogramy
4 łyżki
1 łyżka
4 łyżki
30 mililitrów
2 sztuki
2 łyżki
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Żeberka umyj i osusz papierowym ręcznikiem. W miseczce połącz miód, Burbon, posiekany czosnek, przyprawę Knorr, skórkę oraz sok z limonki, chilli oraz sos sojowy.
Krok 2
Powstałą marynatą posmaruj żeberka, przykryj folią i wstaw do lodówki na 1-2 godziny.
Krok 3
Po tym czasie żeberka ułóż na rozgrzanym grillu i piecz przez ok. 20 minut. Żeberka przewracaj co chwilę, aby się nie przypaliły. Podczas grillowania pieczenia smaruj pozostałą marynatą. Gotowe żeberka podawaj z sosem Hellmann’s Steak, który dopełni smak potrawy, dzięki charakterystycznej nucie BBQ.
Dobra rada:
Żeberka możesz podać z nachosami i czosnkowym dipem.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
średnie
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste...
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Miodowe żeberka z Burbonem i limonką
Soczyste, kruche, z łatwością oddzielające się od kości i intensywnie pachnące przyprawami – takie właśnie są miodowe żeberka z burbonem i limonką. Dodatek cytrusów do marynaty sprawia, że mięso kruszeje i nie twardnieje podczas pieczenia, a miód tworzy na nim błyszczącą glazurę. Jej słodki smak przełamiesz odrobiną chili, czosnku oraz słonym sosem sojowym. Burbon z kolei dodaje potrawie wyrazistości. Mięso marynuj przez kilka godzin, by dokładnie przeniknęły się wszystkie smaki i zapachy, a następnie opiekaj je na grillu – w trakcie pieczenia co jakiś czas polewaj mięso marynatą. Gotowe żeberka serwuj z sosem do steków, grubymi domowymi frytkami, nachosami albo pieczonymi w ziołach ziemniakami. Dobrze będą smakowały także z surówką z białej lub czerwonej kapusty. Miodowe żeberka możesz również przyrządzić na patelni grillowej – spróbuj, jak smakują, bez względu na porę roku i pogodę. Mamy nadzieję, że przyrządzanie smacznych potraw z naszymi przepisami będzie dla Ciebie proste i przyjemne.