Miodowe żeberka z Burbonem i limonką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Miodowe żeberka z Burbonem i limonką

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

heart
427 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

265 osób wydrukowało

Pobierz pdf

434 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 kilogramy

4 łyżki

1 łyżka

4 łyżki

30 mililitrów

2 sztuki

2 łyżki

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Żeberka umyj i osusz papierowym ręcznikiem. W miseczce połącz miód, Burbon, posiekany czosnek, przyprawę Knorr, skórkę oraz sok z limonki, chilli oraz sos sojowy.

Miodowe żeberka z Burbonem i limonką - Krok 1

Krok 2

Powstałą marynatą posmaruj żeberka, przykryj folią i wstaw do lodówki na 1-2 godziny.

Miodowe żeberka z Burbonem i limonką - Krok 2

Krok 3

Po tym czasie żeberka ułóż na rozgrzanym grillu i piecz przez ok. 20 minut. Żeberka przewracaj co chwilę, aby się nie przypaliły. Podczas grillowania pieczenia smaruj pozostałą marynatą. Gotowe żeberka podawaj z sosem Hellmann's Steak, który dopełni smak potrawy, dzięki charakterystycznej nucie BBQ.

Miodowe żeberka z Burbonem i limonką - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Żeberka możesz podać z nachosami i czosnkowym dipem.

7

Opinie o przepisie

  • Maria Grabowska

    Maria Grabowska , 09.01.2019

    Uwielbiam mieska w każdej postaci, żeberka i karkówka szczegolnie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 05.07.2016

    Zachęcamy do eksperymentowania! :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wlodek Oldek

    Wlodek Oldek , 05.07.2016

    Uwielbiam żeberka w każdej postaci, dla mnie najlepsze duszone ze śliwką.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Wyszomirska

    Elżbieta Wyszomirska , 20.06.2016

    Tak są przepyszne :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jan Zakrzewski

    Jan Zakrzewski , 04.05.2016

    ALE MI SIĘ ŻREC CHCE! Kocham żeberka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Czarne Oki

    Czarne Oki , 03.05.2016

    To moje wczoraj,bez bourbona

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wojtek 35

    Wojtek 35 , 19.07.2015

    dobre

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Miodowe żeberka z Burbonem i limonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Miodowe żeberka z Burbonem i limonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Miodowe żeberka z Burbonem i limonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Miodowe żeberka z Burbonem i limonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Miodowe żeberka z Burbonem i limonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Miodowe żeberka z Burbonem i limonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Miodowe żeberka z Burbonem i limonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Miodowe żeberka z Burbonem i limonką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Miodowe żeberka z Burbonem i limonkąMiodowe żeberka z Burbonem i limonką

Soczyste, kruche, z łatwością oddzielające się od kości i intensywnie pachnące przyprawami – takie właśnie są miodowe żeberka z burbonem i limonką. Dodatek cytrusów do marynaty sprawia, że mięso kruszeje i nie twardnieje podczas pieczenia, a miód tworzy na nim błyszczącą glazurę. Jej słodki smak przełamiesz odrobiną chili, czosnku oraz słonym sosem sojowym. Burbon z kolei dodaje potrawie wyrazistości. Mięso marynuj przez kilka godzin, by dokładnie przeniknęły się wszystkie smaki i zapachy, a następnie opiekaj je na grillu – w trakcie pieczenia co jakiś czas polewaj mięso marynatą. Gotowe żeberka serwuj z sosem do steków, grubymi domowymi frytkami, nachosami albo pieczonymi w ziołach ziemniakami. Dobrze będą smakowały także z surówką z białej lub czerwonej kapusty. Miodowe żeberka możesz również przyrządzić na patelni grillowej – spróbuj, jak smakują, bez względu na porę roku i pogodę. Mamy nadzieję, że przyrządzanie smacznych potraw z naszymi przepisami będzie dla Ciebie proste i przyjemne.