Sałatka z pomidorów w stylu śródziemnomorskim z ciecierzycą i grillowaną papryką
łatwe
234 osoby zapisały

Składniki
200 gramów
200 gramów
200 gramów
2 łyżki
1 sztuka
1 sztuka
1 pęczek
1 sztuka
40 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wszystkie pomidory umyj. Następnie osusz i pokrój w mniejsze, nieregularne kawałki.

Krok 2
Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w mniejsze kawałki. Skrop oliwą i usmaż na grillu węglowym lub patelni grillowej.

Krok 3
Po zgrillowaniu przełóż paprykę do miski i dopraw przyprawą Knorr.

Krok 4
Wyciśnij sok z cytryny. Porwij listki bazylii. Ciecierzycę odcedź.

Krok 5
Na półmisku ułóż kawałki kolorowych pomidorów, dodaj ciecierzycę oraz z grillowaną paprykę. Skrop całość oliwą, sokiem z cytryny i posyp przyprawą Knorr i listkami bazylii.


Dobra rada:
Do sałatki doskonale pasuję również ser np. mozzarella, burrata czy halloumi.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z pomidorów w stylu śródziemnomorskim z ciecierzycą i grillowaną papryką
Twój lunchbox wieje nudą, a w kuchni przygotowujesz wciąż i wciąż te same posiłki? Zaszalej i odmień swoje kulinarne oblicze! Wystarczy tylko kilka kolorowych składników i ich ciekawe połączenie, aby stworzyć danie niebanalne oraz pełne smaku! Wypróbuj przepis na śródziemnomorską sałatkę z pomidorów z ciecierzycą i grillowaną papryką, a nie zawiedziesz się.
Dla kogo?
Dla zabieganych i tych, którzy nie chcą spędzać połowy dnia w kuchni. Przyrządzenie takiej sałatki zajmie Ci zaledwie 25 minut! Nawet nie zdążysz się obejrzeć, a już będzie gotowa.
Na jaką okazję?
Drugie śniadanie czy podwieczorek to idealna pora na zjedzenie czegoś, co możesz zabrać ze sobą, gdziekolwiek zechcesz. Postaw na proponowaną dziś sałatkę!
Czy wiesz, że?
Europa zawdzięcza pomidory wyprawom Krzysztofa Kolumba. Ich ojczyzną są andyjskie regiony północnej części Ameryki Południowej.
Dla urozmaicenia:
Taka sałatka aż prosi o dodatkowy składnik w postaci sera. Użyj feta lub mozzarelli, aby było jeszcze bardziej śródziemnomorsko!