Sałatka z pomidorów w stylu śródziemnomorskim z ciecierzycą i grillowaną papryką
łatwe
238 osób zapisało

Składniki
200 gramów
200 gramów
200 gramów
2 łyżki
1 sztuka
1 sztuka
1 pęczek
1 sztuka
40 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wszystkie pomidory umyj. Następnie osusz i pokrój w mniejsze, nieregularne kawałki.

Krok 2
Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w mniejsze kawałki. Skrop oliwą i usmaż na grillu węglowym lub patelni grillowej.

Krok 3
Po zgrillowaniu przełóż paprykę do miski i dopraw przyprawą Knorr.

Krok 4
Wyciśnij sok z cytryny. Porwij listki bazylii. Ciecierzycę odcedź.

Krok 5
Na półmisku ułóż kawałki kolorowych pomidorów, dodaj ciecierzycę oraz z grillowaną paprykę. Skrop całość oliwą, sokiem z cytryny i posyp przyprawą Knorr i listkami bazylii.


Dobra rada:
Do sałatki doskonale pasuję również ser np. mozzarella, burrata czy halloumi.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z pomidorów w stylu śródziemnomorskim z ciecierzycą i grillowaną papryką
Twój lunchbox wieje nudą, a w kuchni przygotowujesz wciąż i wciąż te same posiłki? Zaszalej i odmień swoje kulinarne oblicze! Wystarczy tylko kilka kolorowych składników i ich ciekawe połączenie, aby stworzyć danie niebanalne oraz pełne smaku! Wypróbuj przepis na śródziemnomorską sałatkę z pomidorów z ciecierzycą i grillowaną papryką, a nie zawiedziesz się.
Dla kogo?
Dla zabieganych i tych, którzy nie chcą spędzać połowy dnia w kuchni. Przyrządzenie takiej sałatki zajmie Ci zaledwie 25 minut! Nawet nie zdążysz się obejrzeć, a już będzie gotowa.
Na jaką okazję?
Drugie śniadanie czy podwieczorek to idealna pora na zjedzenie czegoś, co możesz zabrać ze sobą, gdziekolwiek zechcesz. Postaw na proponowaną dziś sałatkę!
Czy wiesz, że?
Europa zawdzięcza pomidory wyprawom Krzysztofa Kolumba. Ich ojczyzną są andyjskie regiony północnej części Ameryki Południowej.
Dla urozmaicenia:
Taka sałatka aż prosi o dodatkowy składnik w postaci sera. Użyj feta lub mozzarelli, aby było jeszcze bardziej śródziemnomorsko!