Przepisy na Pomidory | Przepisy.pl

Przepisy na Pomidory

839 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (839)

Sałatka gyros
ratingratingratingratingrating

315

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Kulinarny hit ostatnich lat – sałatka gyros – to połączenie pikantnego mięsa z kurczaka ze świeżą...
Piersi z kurczaka z mozzarellą i pomidorami
ratingratingratingratingrating

167

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Piersi z kurczaka z mozzarellą i pomidorami to kompozycja prosta i bardzo smaczna. Połączenie del...
Sałatka gyros ognista - VIDEO
ratingratingratingratingrating

253

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Ognista sałatka gyros pełna jest smaków i kolorów. Polecamy na dzisiejszy obiad.
Piersi z kurczaka w cieście francuskim
ratingratingratingratingrating

228

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Przekąski z kurczakiem na podkładzie z ciasta francuskiego to błyskawiczna w przygotowaniu altern...
Placek à la podpłomyk
ratingratingratingratingrating

167

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Podpłomyki to alternatywa dla pizzy, idealne jeśli nie masz zbyt dużo czasu na gotowanie. Świetni...
Szybkie tagliatelle  z kurczakiem i pomidorkami cherry
ratingratingratingratingrating

169

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
Sposób na makaron? Wypróbuj przepis na szybkie tagliatelle z kurczakiem i pomidorkami cherry. W p...
Tajska zupa krewetkowa
ratingratingratingratingrating

144

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Tajska zupa krewetkowa to rewelacyjny pomysł na wykwintny, pikantny obiad dla czterech osób, któr...
Ostra zapiekanka
ratingratingratingratingrating

129

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
To danie jest świetną propozycją dla wszystkich fanów pikantnych smaków. Świetnie sprawdzi się ja...
Bogracz węgierski
ratingratingratingratingrating

150

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Bogacz to węgierska potrwa narodowa, znana na całym świecie, która swoją nazwę zawdzięcza metalow...
Zapiekanka z cukinii
ratingratingratingratingrating

147

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Jeśli szukasz czegoś, co urozmaici Twój obiad lub kolację, to dobrze trafiłeś. Zapiekanka z cukin...
Toskańska zupa fasolowa
ratingratingratingratingrating

100

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Szpinak, kapusta, pomidory, fasola, a wszystko gotowane w intensywnym, pełnym smaku bulionie, to...
Bogracz
ratingratingratingratingrating

124

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Bogracz, węgierska zupa, która od kociołka przejęła swoją nazwę, przygotowywana jest na bazie woł...
Faszerowana cukinia
ratingratingratingratingrating

100

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Faszerowana cukinia to godna uwagi propozycja zarówno na obiad, jak i pyszną kolację. Jest to pos...
Bogracz z kluseczkami
ratingratingratingratingrating

116

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Węgierski bogracz pełen warzyw, w tym nieodzownej papryki oraz słodkich pomidorów i z kawałkami s...
Sałatka szefa z szynką
ratingratingratingratingrating

41

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Przysmaki szefa kuchni na wyciągnięcie ręki. Jeżeli szukasz szybkiego i pysznego dodatku do obiad...
Zapiekanka z kurczakiem, mozarellą i pomidorami
ratingratingratingratingrating

102

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Wersja tej zapiekanki z kurczakiem, mozzarellą i pomidorami na pewno przypadnie Ci do gustu. Zwła...
Udka pieczone z ryżem
ratingratingratingratingrating

82

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Dania jednogarnkowe są nie tylko świetnym sposobem na szybki obiad dla całej rodziny, ale i godny...
Zapiekanka z mielonym mięsem
ratingratingratingratingrating

80

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Masz ochotę na pyszną zapiekankę? Ta propozycja będzie dla Ciebie odpowiednia. Zapiekankę z mielo...
Szybka sałatka na grilla
ratingratingratingratingrating

100

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
15 min.
Szybka sałatka przyrządzona na bazie różnych rodzajów sałat z dodatkiem świeżych warzyw będzie zn...
Zapiekanka rybna z sandaczem i brokułami
ratingratingratingratingrating

94

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Filet z sandacza lub innej białej ryby przypraw i ułóż na dnie naczynia żaroodpornego. Wsyp zblan...
Pomidory faszerowane mięsem mielonym i ryżem
ratingratingratingratingrating

59

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Pomidory z farszem z mięsa i ryżu zapiekamy z mozzarellą. Prosto z piekarnika na domowy stół...
Pulpeciki w sosie curry
ratingratingratingratingrating

61

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Mięsne kuleczki bez smażenia, w niezwykle aromatycznym, pachnącym korzennymi przyprawami sosie. J...
Sałatka gyros warstwowa - VIDEO
ratingratingratingratingrating

74

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Wybierz się w kulinarną podróż do Grecji i wypróbuj przepis na efektowną, warstwową sałatkę gyros...
Zupa harira
ratingratingratingratingrating

70

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Zupa harira jest charakterystycznym daniem kuchni marokańskiej, popularnym też w sąsiednich kraja...
Zupa toskańska
ratingratingratingratingrating

49

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
48 min.
Przygotuj kulinarny klasyk w zupełnie nowej odsłonie – klasyczną pomidorową zastąp pyszną, lekko...
Pomidory z mozzarellą
ratingratingratingratingrating

81

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Wszystko, czego potrzebujesz do przygotowania tej prostej, ale bardzo smacznej sałatki to: pomido...
Sałatka nicejska z wędzonym łososiem
ratingratingratingratingrating

64

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Sałatka nicejska to istny talerz obfitości. Dzięki niezwykłym połączeniom składników gwarantuje n...
Sałatka gyros z kurczaka
ratingratingratingratingrating

48

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
35 min.
Sałatka gyros z kurczaka to wyraziste danie, które przypadnie do gustu osobom lubiącym połączenie...
Zupa kapuściana
ratingratingratingratingrating

54

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Zupa kapuściana z delikatnej w smaku włoskiej kapusty może być ciekawą alternatywą dla klasyczneg...
Leczo z kabaczka
ratingratingratingratingrating

75

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Najważniejszym składnikiem tej wersji leczo jest kabaczek, czyli nic innego jak popularna cukinia...

Ciekawostki i porady

Jej kolory mienią się w promieniach sierpniowego słońca, dając tym samym znak, że jesień tuż za pasem. Gruszka czaruje swoim kształtem, co czyni ją jedną z bardziej rozpoznawalnych wśród owoców.

Czytaj więcej

Skorzystaj z długich jesiennych wieczorów i przygotuj domowe, apetyczne zapiekanki!

Czytaj więcej

przepisy.pl - PomidoryPomidory

Bez pomidorów nie byłoby wybornego sosu do pizzy i niezliczonych wariantów słynnych na całym świecie włoskich dań makaronowych. Niejedna sałatka straciłaby swój wdzięk, niejedna grzanka byłaby niekompletna. Co zrobilibyśmy bez ukochanej przez tak wiele osób zupy pomidorowej z ryżem, kluseczkami lub lanym ciastem? Na szczęście pomidorów u nas dostatek, więc cieszmy się ich nieograniczonym potencjałem.

Dla kogo?

Obsługa pomidorów jest dziecinnie prosta, więc zamieńcie gotowanie w zabawę dla całej rodziny. Za kolorowe kanapki i sałatki mogą wziąć się nawet te osoby, które do tej pory nie przejawiały kulinarnych talentów i kuchnię omijały szerokim łukiem. Chcecie wejść na kolejny poziom wtajemniczenia? Pierwszym krokiem będzie poranna szakszuka. Przyrządzając obiad, skuście się na pulpeciki w sosie pomidorowym – wspaniale smakują wersje mięsne i opcje wegetariańskie, np. z kaszą jaglaną. Zrobienie marokańskiej zupy hariry na kolację to już bułka z masłem.

Na jaką okazję?

Pomidory są wybawieniem dla zabieganych kucharzy. Do dyspozycji macie pomidory świeże, suszone, puszkowane, w formie przecierów i passaty. Każdy wariant nadaje się do zrobienia błyskawicznego posiłku. Jednocześnie nie oznacza to, że nie może być efektowny. Planując przyjęcie, więcej czasu będziecie mogli spędzić na wyborze kreacji, jeśli w menu uwzględnicie pomidory. Można je faszerować, podawać na gorąco lub przyrządzić pełną smaku, pomidorową salsę, która świetnie smakuje z pieczywem, grzankami, krakersami.

Czy wiesz, że?

Niektóre przepisy wymagają obrania pomidorów z cienkiej skórki. Są wtedy delikatniejsze i jeszcze lepiej chłoną przyprawy. Jak ułatwić sobie to zadanie? W dolnej części pomidora zróbcie 2 niewielkie nacięcia – na krzyż. Owoce włóżcie do wrzątku na kilkanaście sekund. Od razu po wyciągnięciu przenieście je do zimnej wody. Skórkę zdejmiecie bez przeszkód.

Dla urozmaicenia:

Wśród najpopularniejszych, czyli czerwonych, pomidorów wyróżnia się wiele odmian. Do menu warto dodać także pomidory pomarańczowe, które są od nich wyraźnie słodsze.