Przepisy na Pomidory | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Pomidory

831 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (831)

Piersi z kurczaka z mozzarellą i pomidorami
ratingratingratingratingrating

229

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Piersi z kurczaka z mozzarellą i pomidorami to kompozycja prosta i bardzo smaczna. Połączenie del...
Sałatka gyros ognista - VIDEO
ratingratingratingratingrating

260

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Ognista sałatka gyros pełna jest smaków i kolorów. Polecamy na dzisiejszy obiad.
Piersi z kurczaka w cieście francuskim
ratingratingratingratingrating

259

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Przekąski z kurczakiem na podkładzie z ciasta francuskiego to błyskawiczna w przygotowaniu altern...
Szybkie tagliatelle  z kurczakiem i pomidorkami cherry
ratingratingratingratingrating

203

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
Sposób na makaron? Wypróbuj przepis na szybkie tagliatelle z kurczakiem i pomidorkami cherry. W p...
Tajska zupa krewetkowa
ratingratingratingratingrating

182

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Szukasz pomysłu na wyjątkowe danie, które urozmaici twoje menu? Znudziły ci się klasyczne potrawy...
Ostra zapiekanka
ratingratingratingratingrating

152

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
To danie jest świetną propozycją dla wszystkich fanów pikantnych smaków. Świetnie sprawdzi się ja...
Bogracz węgierski
ratingratingratingratingrating

158

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
W oryginale każdy bogracz musi zawierać mięso, najlepiej kilka rodzajów, czasem także boczek i ki...
Zapiekanka z cukinii
ratingratingratingratingrating

165

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Jeśli szukasz czegoś, co urozmaici Twój obiad lub kolację, to dobrze trafiłeś. Zapiekanka z cukin...
Toskańska zupa fasolowa
ratingratingratingratingrating

114

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Szpinak, kapusta, pomidory, fasola, a wszystko gotowane w intensywnym, pełnym smaku bulionie, to...
Bogracz
ratingratingratingratingrating

134

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Bogracz, węgierska zupa, która od kociołka przejęła swoją nazwę, przygotowywana jest na bazie woł...
Faszerowana cukinia
ratingratingratingratingrating

108

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Faszerowana cukinia to danie dla Ciebie, jeśli lubisz połączenie smaku warzyw i mięsa. Zanurzona...
Bogracz z kluseczkami
ratingratingratingratingrating

135

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Węgierski bogracz pełen warzyw, w tym nieodzownej papryki oraz słodkich pomidorów i z kawałkami s...
Sałatka szefa z szynką
ratingratingratingratingrating

47

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Przysmaki szefa kuchni na wyciągnięcie ręki. Jeżeli szukasz szybkiego i pysznego dodatku do obiad...
Zapiekanka z kurczakiem, mozarellą i pomidorami
ratingratingratingratingrating

151

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Lubicie dania szybkie i proste, które praktycznie robią się same? Idealną odpowiedzią na te potrz...
Udka pieczone z ryżem
ratingratingratingratingrating

111

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Dania jednogarnkowe są nie tylko świetnym sposobem na szybki obiad dla całej rodziny, ale i godny...
Zapiekanka z mielonym mięsem
ratingratingratingratingrating

102

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Masz ochotę na pyszną zapiekankę? Ta propozycja będzie dla Ciebie odpowiednia. Zapiekankę z mielo...
Szybka sałatka na grilla
ratingratingratingratingrating

124

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
15 min.
Szybka sałatka przyrządzona na bazie różnych rodzajów sałat z dodatkiem świeżych warzyw będzie zn...
Zapiekanka rybna z sandaczem i brokułami
ratingratingratingratingrating

110

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Filet z sandacza lub innej białej ryby przypraw i ułóż na dnie naczynia żaroodpornego. Wsyp zblan...
Pomidory faszerowane mięsem mielonym i ryżem
ratingratingratingratingrating

59

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Gdy słyszysz o połączeniu ryżu i mięsa mielonego od razu masz przed oczami gołąbki? Dziś nie będz...
Pulpeciki w sosie curry
ratingratingratingratingrating

70

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Mięsne kuleczki bez smażenia, w niezwykle aromatycznym, pachnącym korzennymi przyprawami sosie. J...
Sałatka gyros warstwowa - VIDEO
ratingratingratingratingrating

84

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Wybierz się w kulinarną podróż do Grecji i wypróbuj przepis na efektowną, warstwową sałatkę gyros...
Zupa harira
ratingratingratingratingrating

80

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Zupa harira jest charakterystycznym daniem kuchni marokańskiej, popularnym też w sąsiednich kraja...
Zupa toskańska
ratingratingratingratingrating

54

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
48 min.
Przygotuj kulinarny klasyk w zupełnie nowej odsłonie – tradycyjną pomidorową zastąp pyszną, lekko...
Pomidory z mozzarellą
ratingratingratingratingrating

89

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Wszystko, czego potrzebujesz do przygotowania tej prostej, ale bardzo smacznej sałatki to: pomido...
Sałatka nicejska z wędzonym łososiem
ratingratingratingratingrating

90

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Sałatka nicejska to istny talerz obfitości. Dzięki niezwykłym połączeniom składników gwarantuje n...
Sałatka gyros z kurczaka
ratingratingratingratingrating

50

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
35 min.
Sałatka gyros z kurczaka to wyraziste danie, które przypadnie do gustu osobom lubiącym połączenie...
Zupa kapuściana
ratingratingratingratingrating

59

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Zupa kapuściana z delikatnej w smaku włoskiej kapusty może być ciekawą alternatywą dla klasyczneg...
Leczo z kabaczka
ratingratingratingratingrating

79

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Najważniejszym składnikiem tej wersji leczo jest kabaczek, czyli nic innego jak popularna cukinia...
Gulaszowa z wołowiną
ratingratingratingratingrating

63

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Pyszne danie jednogarnkowe z dodatkiem różnych warzyw i mięsa wołowego, które sprawdzi się jako o...
Kremowa zupa pomidorowa
ratingratingratingratingrating

70

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
5 min.
Zupa pomidorowa jest jedną z najpopularniejszych w kuchni polskiej. Szukasz alternatywy dla jej k...

Ciekawostki i porady

Wyrazisty smak i aromat sprawiają, że stają się przysmakiem nie tylko zapalonych grzybiarzy. Warto znaleźć miejsce wśród domowych przetworów dla przynajmniej kilku słoiczków.

Czytaj więcej

Bez problemu znajdziemy je w sklepach, lecz ich smak nie może równać się z walorami owoców, które przygotujemy samodzielnie. Jak suszyć śliwki? Dziś poruszymy temat suszenia śliwek w piekarniku oraz w suszarce.

Czytaj więcej

przepisy.pl - PomidoryPomidory

Bez pomidorów nie byłoby wybornego sosu do pizzy i niezliczonych wariantów słynnych na całym świecie włoskich dań makaronowych. Niejedna sałatka straciłaby swój wdzięk, niejedna grzanka byłaby niekompletna. Co zrobilibyśmy bez ukochanej przez tak wiele osób zupy pomidorowej z ryżem, kluseczkami lub lanym ciastem? Na szczęście pomidorów u nas dostatek, więc cieszmy się ich nieograniczonym potencjałem.

Dla kogo?

Obsługa pomidorów jest dziecinnie prosta, więc zamieńcie gotowanie w zabawę dla całej rodziny. Za kolorowe kanapki i sałatki mogą wziąć się nawet te osoby, które do tej pory nie przejawiały kulinarnych talentów i kuchnię omijały szerokim łukiem. Chcecie wejść na kolejny poziom wtajemniczenia? Pierwszym krokiem będzie poranna szakszuka. Przyrządzając obiad, skuście się na pulpeciki w sosie pomidorowym – wspaniale smakują wersje mięsne i opcje wegetariańskie, np. z kaszą jaglaną. Zrobienie marokańskiej zupy hariry na kolację to już bułka z masłem.

Na jaką okazję?

Pomidory są wybawieniem dla zabieganych kucharzy. Do dyspozycji macie pomidory świeże, suszone, puszkowane, w formie przecierów i passaty. Każdy wariant nadaje się do zrobienia błyskawicznego posiłku. Jednocześnie nie oznacza to, że nie może być efektowny. Planując przyjęcie, więcej czasu będziecie mogli spędzić na wyborze kreacji, jeśli w menu uwzględnicie pomidory. Można je faszerować, podawać na gorąco lub przyrządzić pełną smaku, pomidorową salsę, która świetnie smakuje z pieczywem, grzankami, krakersami.

Czy wiesz, że?

Niektóre przepisy wymagają obrania pomidorów z cienkiej skórki. Są wtedy delikatniejsze i jeszcze lepiej chłoną przyprawy. Jak ułatwić sobie to zadanie? W dolnej części pomidora zróbcie 2 niewielkie nacięcia – na krzyż. Owoce włóżcie do wrzątku na kilkanaście sekund. Od razu po wyciągnięciu przenieście je do zimnej wody. Skórkę zdejmiecie bez przeszkód.

Dla urozmaicenia:

Wśród najpopularniejszych, czyli czerwonych, pomidorów wyróżnia się wiele odmian. Do menu warto dodać także pomidory pomarańczowe, które są od nich wyraźnie słodsze.