Przepisy na Pomidory

868 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (868)

Sałatka gyros
ratingratingratingratingrating

307

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Kulinarny hit ostatnich lat – sałatka gyros – to połączenie pikantnego mięsa z kurczaka ze świeżą...
Piersi z kurczaka z mozzarellą i pomidorami
ratingratingratingratingrating

154

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Piersi z kurczaka z mozzarellą i pomidorami to kompozycja prosta i bardzo smaczna. Połączenie del...
Sałatka gyros ognista - VIDEO
ratingratingratingratingrating

250

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Ognista sałatka gyros pełna jest smaków i kolorów. Polecamy na dzisiejszy obiad.
Piersi z kurczaka w cieście francuskim
ratingratingratingratingrating

220

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Szacowana cena przygotowania dania: do 20 zł. Ceny zostały oszacowane na podstawie orientacyjnych...
Placek à la podpłomyk
ratingratingratingratingrating

166

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Podpłomyki to alternatywa dla pizzy, idealne jeśli nie masz zbyt dużo czasu na gotowanie. Świetni...
Szybkie tagliatelle  z kurczakiem i pomidorkami cherry
ratingratingratingratingrating

162

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
Sposób na makaron? Wypróbuj przepis na szybkie tagliatelle z kurczakiem i pomidorkami cherry. Pok...
Tajska zupa krewetkowa
ratingratingratingratingrating

138

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Tajska zupa krewetkowa to rewelacyjny pomysł na wykwintny, pikantny obiad dla czterech osób, któr...
Ostra zapiekanka
ratingratingratingratingrating

124

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
To danie jest świetną propozycją dla wszystkich fanów pikantnych smaków. Świetnie sprawdzi się ja...
Bogracz węgierski
ratingratingratingratingrating

145

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Bogacz to węgierska potrwa narodowa, znana na całym świecie, która swoją nazwę zawdzięcza metalow...
Zapiekanka z cukinii
ratingratingratingratingrating

134

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Jeśli szukasz czegoś, co urozmaici Twój obiad lub kolację, to dobrze trafiłeś. Zapiekanka z cukin...
Toskańska zupa fasolowa
ratingratingratingratingrating

98

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Szpinak, kapusta, pomidory, fasola, a wszystko gotowane w intensywnym, pełnym smaku bulionie, to...
Bogracz
ratingratingratingratingrating

121

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Nieco tajemniczo brzmiąca nazwa bogracz, to jednak nic innego, jak rodzaj kociołka, w którym zgod...
Faszerowana cukinia
ratingratingratingratingrating

94

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Faszerowana cukinia to godna uwagi propozycja zarówno na obiad, jak i pyszną kolację. Jest to pos...
Bogracz z kluseczkami
ratingratingratingratingrating

112

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Węgierski bogracz pełen warzyw, w tym nieodzownej papryki oraz słodkich pomidorów i z kawałkami s...
Sałatka szefa z szynką
ratingratingratingratingrating

40

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Przysmaki szefa kuchni na wyciągnięcie ręki. Jeżeli szukasz szybkiego i pysznego dodatku do obiad...
Zapiekanka z kurczakiem, mozarellą i pomidorami
ratingratingratingratingrating

92

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Wersja tej zapiekanki z kurczakiem, mozzarellą i pomidorami na pewno przypadnie Ci do gustu. Zwła...
Klopsiki z kaszy jaglanej w sosie pomidorowym
ratingratingratingratingrating

104

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Szukasz inspiracji na smaczne danie bezmięsne? Skorzystaj z naszych propozycji, np. na klopsiki z...
Lasagne ze szpinakiem i ricottą
ratingratingratingratingrating

57

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Lasagne ze szpinakiem i serem ricotta – przyrządź na obiad lub kolację – zarówno tę uroczystą, ja...
Udka pieczone z ryżem
ratingratingratingratingrating

78

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Dania jednogarnkowe są nie tylko świetnym sposobem na szybki obiad dla całej rodziny, ale i godny...
Zapiekanka z mielonym mięsem
ratingratingratingratingrating

79

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Masz ochotę na pyszną zapiekankę? Ta propozycja będzie dla Ciebie odpowiednia. Zapiekankę z mielo...
Szybka sałatka na grilla
ratingratingratingratingrating

97

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
15 min.
Szybka sałatka przyrządzona na bazie różnych rodzajów sałat z dodatkiem świeżych warzyw będzie zn...
Zapiekanka rybna z sandaczem i brokułami
ratingratingratingratingrating

92

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Filet z sandacza lub innej białej ryby przypraw i ułóż na dnie naczynia żaroodpornego. Wsyp zblan...
Szakszuka
ratingratingratingratingrating

103

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
Pikantna potrawa z dużą ilością warzyw i jajkami to świetna propozycja na ciepły posiłek na dobry...
Pomidory faszerowane mięsem mielonym i ryżem
ratingratingratingratingrating

58

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Pomidory z farszem z mięsa i ryżu zapiekamy z mozzarellą. Prosto z piekarnika na domowy stół...
Pulpeciki w sosie curry
ratingratingratingratingrating

61

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Mięsne kuleczki bez smażenia, w niezwykle aromatycznym, pachnącym korzennymi przyprawami sosie. J...
Sałatka gyros warstwowa - VIDEO
ratingratingratingratingrating

72

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Wybierz się w kulinarną podróż do Grecji i wypróbuj przepis na efektowną, warstwową sałatkę gyros...
Zupa harira
ratingratingratingratingrating

69

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Zupa harira jest charakterystycznym daniem kuchni marokańskiej, popularnym też w sąsiednich kraja...
Kanapki z rukolą i pastą z fasoli
ratingratingratingratingrating

47

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
Pasty warzywne przygotujesz na wiele różnych sposobów i z rozmaitych składników. Tym razem przyrz...
Zupa toskańska
ratingratingratingratingrating

49

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
48 min.
Przygotuj kulinarny klasyk w zupełnie nowej odsłonie – klasyczną pomidorową zastąp pyszną, lekko...
Pomidory z mozzarellą
ratingratingratingratingrating

78

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Pomidory z mozzarellą to świetna propozycja na pyszną i prostą sałatkę, którą można przyrządzić w...

Ciekawostki i porady

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - PomidoryPomidory

Bez pomidorów nie byłoby wybornego sosu do pizzy i niezliczonych wariantów słynnych na całym świecie włoskich dań makaronowych. Niejedna sałatka straciłaby swój wdzięk, niejedna grzanka byłaby niekompletna. Co zrobilibyśmy bez ukochanej przez tak wiele osób zupy pomidorowej z ryżem, kluseczkami lub lanym ciastem? Na szczęście pomidorów u nas dostatek, więc cieszmy się ich nieograniczonym potencjałem.

Dla kogo?

Obsługa pomidorów jest dziecinnie prosta, więc zamieńcie gotowanie w zabawę dla całej rodziny. Za kolorowe kanapki i sałatki mogą wziąć się nawet te osoby, które do tej pory nie przejawiały kulinarnych talentów i kuchnię omijały szerokim łukiem. Chcecie wejść na kolejny poziom wtajemniczenia? Pierwszym krokiem będzie poranna szakszuka. Przyrządzając obiad, skuście się na pulpeciki w sosie pomidorowym – wspaniale smakują wersje mięsne i opcje wegetariańskie, np. z kaszą jaglaną. Zrobienie marokańskiej zupy hariry na kolację to już bułka z masłem.

Na jaką okazję?

Pomidory są wybawieniem dla zabieganych kucharzy. Do dyspozycji macie pomidory świeże, suszone, puszkowane, w formie przecierów i passaty. Każdy wariant nadaje się do zrobienia błyskawicznego posiłku. Jednocześnie nie oznacza to, że nie może być efektowny. Planując przyjęcie, więcej czasu będziecie mogli spędzić na wyborze kreacji, jeśli w menu uwzględnicie pomidory. Można je faszerować, podawać na gorąco lub przyrządzić pełną smaku, pomidorową salsę, która świetnie smakuje z pieczywem, grzankami, krakersami.

Czy wiesz, że?

Niektóre przepisy wymagają obrania pomidorów z cienkiej skórki. Są wtedy delikatniejsze i jeszcze lepiej chłoną przyprawy. Jak ułatwić sobie to zadanie? W dolnej części pomidora zróbcie 2 niewielkie nacięcia – na krzyż. Owoce włóżcie do wrzątku na kilkanaście sekund. Od razu po wyciągnięciu przenieście je do zimnej wody. Skórkę zdejmiecie bez przeszkód.

Dla urozmaicenia:

Wśród najpopularniejszych, czyli czerwonych, pomidorów wyróżnia się wiele odmian. Do menu warto dodać także pomidory pomarańczowe, które są od nich wyraźnie słodsze.