Zupa kapuściana

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

54

1493 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

625 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1231 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 sztuki

1 sztuka

3 sztuki

2 sztuki

6 łyżek

1 litr

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kapustę pokrój w kostkę o boku 1cm.

Zupa kapuściana - Krok 1

Krok 2

W dużym garnku podsmaż na oliwie posiekaną cebulę i czosnek.

Zupa kapuściana - Krok 2

Krok 3

Gdy cebula i czosnek będą rumiane, dodaj kapustę i całość smaż kilka minut.

Zupa kapuściana - Krok 3

Krok 4

Zalej warzywa gorącą wodą i dodaj kostki Knorr.

Zupa kapuściana - Krok 4

Krok 5

Pomidory z puszki posiekaj i wraz z oregano oraz ostrą papryką dodaj do zupy. Gotuj około 20 minut i podawaj, najlepiej z pieczywem.

Zupa kapuściana - Krok 5
47

Opinie o przepisie

  • Wacław Niemiec

    Wacław Niemiec

    zupka doskonała łatwa w przygotowaniu.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Czarnecks

    Elżbieta Czarnecks

    wspaniała

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Czarnik

    Ewa Czarnik

    dobre ale ja dodałam jeszcze ziemniaki pokrojone w kostkę.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Chowaniec

    Maria Chowaniec

    niema tu nic wloskiego .

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sławek Kwiatkowski

    Sławek Kwiatkowski

    Dzisiaj robiłem, i nawet wyszła :P!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof Mężeński

    Krzysztof Mężeński

    :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jasiu Irenka

    Jasiu Irenka

    To po prostu nasza śląsko pazibroda ino na bogato

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mieczysław Kalka

    Mieczysław Kalka

    Mimo to ,kapusta w zupie nie dla mnie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Justyna Iwona

    Justyna Iwona

    Jaki wloski?Chyba tylko z nazwy bo wlosi o nim nic nie slyszeli...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zbigniew Dyjaczenko

    Zbigniew Dyjaczenko

    Tylko Polski kapusniaczek.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Pudelko

    Halina Pudelko

    Te wypowiedzi swiadcza obardzo ograniczonej wiedzy na temat krolowej warzyw

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Nina Bąk

    Nina Bąk

    Hej Bernadka nastawiaj zupke zaraz będę pozdrawiam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kamil Gonzalez Blanco

    Kamil Gonzalez Blanco

    Ja lubie kapusniaczek w cieply, letni dzień

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maciej Maksymowicz

    Maciej Maksymowicz

    Co Wy wiecie o kapuśniaku :p.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aleksander Paciorowski

    Aleksander Paciorowski

    Może z maleńkimi grzankami chlebowymi...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magda Stangret

    Magda Stangret

    Normalnie chyba się wezmę

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mieczysław Kalka

    Mieczysław Kalka

    Nie nawiedzę kapuśniaku ,nawet jak był by podany w złotym talerzu. Farfocle w zupie , kwas i ten fermentacyjny zapach kiszonki ,beee.No jeszcze dobry bigos z świeżej kapusty i na słodko lub surówka dobrze doprawiona przyprawami .

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jarosław Witkowski

    Jarosław Witkowski

    Ja mam kapustę polską ale chyba z tego wyjdzie mi tylko bigos

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Radoszewska

    Anna Radoszewska

    Dziś rosoł jutro pomidorowa

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dagmara Wielicka

    Dagmara Wielicka

    Jutro robię! :D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Czesław Pelc

    Czesław Pelc

    Ja mam super barszcz. :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stijakovic Branko

    Stijakovic Branko

    najlepi z szpacerowkami

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sławomir Juliusz Piszczek

    Sławomir Juliusz Piszczek

    A gołąbki jakie smaczne z wloskiej.....

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dariusz Leoniak

    Dariusz Leoniak

    jutro ugotuję tą zupkę, mniam mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marek Czub

    Marek Czub

    kapuśniaczek jest tylko jeden: https://www.youtube.com/watch?v=kuQPQIDshxQ

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Kmiecik

    Halina Kmiecik

    dość dobra

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paweł Zim

    Paweł Zim

    Wcinam pyszna z cieciorki ala pomidorową

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Szelengiewicz

    Barbara Szelengiewicz

    No właśnie!natura jeszcze raz natura

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr Białczak

    Piotr Białczak

    Mniam :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Ostrowska

    Ewa Ostrowska

    Sprobuje!

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa kapuścianaZupa kapuściana

Zupa kapuściana z delikatnej w smaku włoskiej kapusty może być ciekawą alternatywą dla klasycznego, wyrazistego i kwaśnego kapuśniaku, zwłaszcza dla tych osób, którzy preferują łagodne dania. Dodatek pokrojonych pomidorów nadaje jej lekkiej słodyczy, a ostra papryka podkreśla jej smak. Zanim przyrządzisz rosół drobiowy, który będzie bazą zupy, podsmaż na oliwie drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Powinny się jedynie lekko zarumienić, więc mieszaj je uważnie cały czas. Kiedy będą gotowe, dodaj do nich pokrojoną w nieduże kawałki kapustę i smaż przez chwilę, by smaki wszystkich składników się połączyły. Dopiero wtedy zalej je wrzącą wodą, dodaj bulion i pomidory z puszki. Zupa kapuściana najlepiej smakuje doprawiona oregano i ostrą papryką, ale możesz spróbować wersji z papryką wędzoną albo z lubczykiem. Podawaj ją ze świeżym pieczywem lub grzankami czosnkowymi. Sprawdzi się na codzienny obiad albo ciepłą kolację. Koniecznie wypróbuj nasz przepis i podziel się w komentarzu swoją opinią na jego temat!