Składniki
0.5 sztuki
2 sztuki
1 sztuka
3 sztuki
2 sztuki
1 szczypta
1 szczypta
6 łyżek
1 litr
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kapustę pokrój w kostkę o boku 1cm.
Krok 2
W dużym garnku podsmaż na oliwie posiekaną cebulę i czosnek.
Krok 3
Gdy cebula i czosnek będą rumiane, dodaj kapustę i całość smaż kilka minut.
Krok 4
Zalej warzywa gorącą wodą i dodaj kostki Knorr.
Krok 5
Pomidory z puszki posiekaj i wraz z oregano oraz ostrą papryką dodaj do zupy. Gotuj około 20 minut i podawaj, najlepiej z pieczywem.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
średnie
Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa kapuściana
Zupa kapuściana z delikatnej w smaku włoskiej kapusty może być ciekawą alternatywą dla klasycznego, wyrazistego i kwaśnego kapuśniaku, zwłaszcza dla tych osób, którzy preferują łagodne dania. Dodatek pokrojonych pomidorów nadaje jej lekkiej słodyczy, a ostra papryka podkreśla jej smak. Zanim przyrządzisz rosół drobiowy, który będzie bazą zupy, podsmaż na oliwie drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Powinny się jedynie lekko zarumienić, więc mieszaj je uważnie cały czas. Kiedy będą gotowe, dodaj do nich pokrojoną w nieduże kawałki kapustę i smaż przez chwilę, by smaki wszystkich składników się połączyły. Dopiero wtedy zalej je wrzącą wodą, dodaj bulion i pomidory z puszki. Zupa kapuściana najlepiej smakuje doprawiona oregano i ostrą papryką, ale możesz spróbować wersji z papryką wędzoną albo z lubczykiem. Podawaj ją ze świeżym pieczywem lub grzankami czosnkowymi. Sprawdzi się na codzienny obiad albo ciepłą kolację. Koniecznie wypróbuj nasz przepis i podziel się w komentarzu swoją opinią na jego temat!