Zupa kapuściana przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa kapuściana

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

59

1719 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

733 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1553 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

0.5 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

3 sztuki

2 sztuki

1 szczypta

1 szczypta

6 łyżek

1 litr

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kapustę pokrój w kostkę o boku 1cm.

Zupa kapuściana - Krok 1

Krok 2

W dużym garnku podsmaż na oliwie posiekaną cebulę i czosnek.

Zupa kapuściana - Krok 2

Krok 3

Gdy cebula i czosnek będą rumiane, dodaj kapustę i całość smaż kilka minut.

Zupa kapuściana - Krok 3

Krok 4

Zalej warzywa gorącą wodą i dodaj kostki Knorr.

Zupa kapuściana - Krok 4

Krok 5

Pomidory z puszki posiekaj i wraz z oregano oraz ostrą papryką dodaj do zupy. Gotuj około 20 minut i podawaj, najlepiej z pieczywem.

Zupa kapuściana - Krok 5
49

Opinie o przepisie

  • Pufik A

    Pufik A , 17.01.2021

    przepis naprawdę rewelacja

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona Wenerowicz

    Iwona Wenerowicz , 28.02.2020

    była ok.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wacław Niemiec

    Wacław Niemiec , 09.12.2019

    zupka doskonała łatwa w przygotowaniu.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Czarnecks

    Elżbieta Czarnecks , 24.03.2019

    wspaniała

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Czarnik

    Ewa Czarnik , 23.02.2017

    dobre ale ja dodałam jeszcze ziemniaki pokrojone w kostkę.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Chowaniec

    Maria Chowaniec , 14.04.2015

    niema tu nic wloskiego .

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sławek Kwiatkowski

    Sławek Kwiatkowski , 10.03.2015

    Dzisiaj robiłem, i nawet wyszła :P!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof Mężeński

    Krzysztof Mężeński , 23.02.2015

    :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jasiu Irenka

    Jasiu Irenka , 23.02.2015

    To po prostu nasza śląsko pazibroda ino na bogato

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mieczysław Kalka

    Mieczysław Kalka , 23.02.2015

    Mimo to ,kapusta w zupie nie dla mnie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Justyna Iwona

    Justyna Iwona , 23.02.2015

    Jaki wloski?Chyba tylko z nazwy bo wlosi o nim nic nie slyszeli...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zbigniew Dyjaczenko

    Zbigniew Dyjaczenko , 23.02.2015

    Tylko Polski kapusniaczek.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Pudelko

    Halina Pudelko , 23.02.2015

    Te wypowiedzi swiadcza obardzo ograniczonej wiedzy na temat krolowej warzyw

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Nina Bąk

    Nina Bąk , 23.02.2015

    Hej Bernadka nastawiaj zupke zaraz będę pozdrawiam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kamil Gonzalez Blanco

    Kamil Gonzalez Blanco , 23.02.2015

    Ja lubie kapusniaczek w cieply, letni dzień

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maciej Maksymowicz

    Maciej Maksymowicz , 22.02.2015

    Co Wy wiecie o kapuśniaku :p.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aleksander Paciorowski

    Aleksander Paciorowski , 22.02.2015

    Może z maleńkimi grzankami chlebowymi...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magda Stangret

    Magda Stangret , 22.02.2015

    Normalnie chyba się wezmę

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mieczysław Kalka

    Mieczysław Kalka , 22.02.2015

    Nie nawiedzę kapuśniaku ,nawet jak był by podany w złotym talerzu. Farfocle w zupie , kwas i ten fermentacyjny zapach kiszonki ,beee.No jeszcze dobry bigos z świeżej kapusty i na słodko lub surówka dobrze doprawiona przyprawami .

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jarosław Witkowski

    Jarosław Witkowski , 22.02.2015

    Ja mam kapustę polską ale chyba z tego wyjdzie mi tylko bigos

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Radoszewska

    Anna Radoszewska , 22.02.2015

    Dziś rosoł jutro pomidorowa

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dagmara Wielicka

    Dagmara Wielicka , 22.02.2015

    Jutro robię! :D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Czesław Pelc

    Czesław Pelc , 22.02.2015

    Ja mam super barszcz. :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stijakovic Branko

    Stijakovic Branko , 22.02.2015

    najlepi z szpacerowkami

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sławomir Juliusz Piszczek

    Sławomir Juliusz Piszczek , 22.02.2015

    A gołąbki jakie smaczne z wloskiej.....

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dariusz Leoniak

    Dariusz Leoniak , 22.02.2015

    jutro ugotuję tą zupkę, mniam mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marek Czub

    Marek Czub , 22.02.2015

    kapuśniaczek jest tylko jeden: https://www.youtube.com/watch?v=kuQPQIDshxQ

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Kmiecik

    Halina Kmiecik , 22.02.2015

    dość dobra

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paweł Zim

    Paweł Zim , 22.02.2015

    Wcinam pyszna z cieciorki ala pomidorową

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Szelengiewicz

    Barbara Szelengiewicz , 22.02.2015

    No właśnie!natura jeszcze raz natura

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa kapuściana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa kapuściana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa kapuściana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa kapuściana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa kapuściana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa kapuściana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa kapuściana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa kapuściana - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Zupa fasolowa
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

średnie

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa kapuścianaZupa kapuściana

Zupa kapuściana z delikatnej w smaku włoskiej kapusty może być ciekawą alternatywą dla klasycznego, wyrazistego i kwaśnego kapuśniaku, zwłaszcza dla tych osób, którzy preferują łagodne dania. Dodatek pokrojonych pomidorów nadaje jej lekkiej słodyczy, a ostra papryka podkreśla jej smak. Zanim przyrządzisz rosół drobiowy, który będzie bazą zupy, podsmaż na oliwie drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Powinny się jedynie lekko zarumienić, więc mieszaj je uważnie cały czas. Kiedy będą gotowe, dodaj do nich pokrojoną w nieduże kawałki kapustę i smaż przez chwilę, by smaki wszystkich składników się połączyły. Dopiero wtedy zalej je wrzącą wodą, dodaj bulion i pomidory z puszki. Zupa kapuściana najlepiej smakuje doprawiona oregano i ostrą papryką, ale możesz spróbować wersji z papryką wędzoną albo z lubczykiem. Podawaj ją ze świeżym pieczywem lub grzankami czosnkowymi. Sprawdzi się na codzienny obiad albo ciepłą kolację. Koniecznie wypróbuj nasz przepis i podziel się w komentarzu swoją opinią na jego temat!