Składniki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
200 mililitrów
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
1 sztuka
1 szczypta
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kurczaka kroimy w drobną kostkę, marynujemy w chili i curry zmieszanymi z odrobiną oleju.
Krok 2
Cebulę i marchew obieramy, kroimy wraz z białą częścią pora w cienkie słupki o długości 3-4 cm.
Krok 3
Warzywa smażymy 3-4 minuty na rozgrzanym oleju. Doprawiamy imbirem i chili. Wlewamy rosół z kury, dodajemy skórkę z limonki oraz rozgniecioną trawę cytrynową.
Krok 4
Gotujemy 15-20 minut, wyciągamy trawę cytrynową. Wlewamy mleczko kokosowe i gotujemy jeszcze 2-3 minuty.
Krok 5
Kurczaka smażymy na rozgrzanej patelni. Gdy będzie już niemal gotowy, dodajemy pokrojonego w plastry banana i smażymy razem jeszcze 2 minuty. Zupę podajemy z kurczakiem oraz sajgonkami z mixem sałat.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcej