Kociewska polewka owocowo-grzybowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kociewska polewka owocowo-grzybowa

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

heart
81 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

32 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

74 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

20 dekagramów

30 dekagramów

150 mililitrów

2 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

500 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Suszone grzyby zagotuj.

Kociewska polewka owocowo-grzybowa - Krok 1

Krok 2

Uwaga: Z suszu (tzw. brządu) gotowano zupy, które dominowały na wigilijnym stole w kuchni pomorskiej. Podawano je na różne sposoby z dodatkiem świeżo ugotowanych ziemniaków, okraszonych cebulką i słoniną.

Kociewska polewka owocowo-grzybowa - Krok 2

Krok 3

Następnie dodaj do nich suszone owoce (śliwki, jabłka, gruszki) i gotuj do momentu, gdy staną się miękkie.

Krok 4

Wymieszaj kwaśną śmietanę z mąką i dodaj do całości. Na koniec dopraw cukrem i solą do smaku.

Kociewska polewka owocowo-grzybowa - Krok 4
1

Opinie o przepisie

  • Kamil

    Kamil , 07.12.2020

    TAK. Uwielbiam ten przepis na zupę owocową. Taką zupę lesz bez ziemniaków podaje moja mama (kujawsko-pomorskie).

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kociewska polewka owocowo-grzybowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kociewska polewka owocowo-grzybowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kociewska polewka owocowo-grzybowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kociewska polewka owocowo-grzybowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kociewska polewka owocowo-grzybowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kociewska polewka owocowo-grzybowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kociewska polewka owocowo-grzybowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kociewska polewka owocowo-grzybowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej