Kociewska polewka owocowo-grzybowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kociewska polewka owocowo-grzybowa

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

heart
83 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

32 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

75 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

20 dekagramów

30 dekagramów

150 mililitrów

2 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

500 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Suszone grzyby zagotuj.

Kociewska polewka owocowo-grzybowa - Krok 1

Krok 2

Uwaga: Z suszu (tzw. brządu) gotowano zupy, które dominowały na wigilijnym stole w kuchni pomorskiej. Podawano je na różne sposoby z dodatkiem świeżo ugotowanych ziemniaków, okraszonych cebulką i słoniną.

Kociewska polewka owocowo-grzybowa - Krok 2

Krok 3

Następnie dodaj do nich suszone owoce (śliwki, jabłka, gruszki) i gotuj do momentu, gdy staną się miękkie.

Krok 4

Wymieszaj kwaśną śmietanę z mąką i dodaj do całości. Na koniec dopraw cukrem i solą do smaku.

Kociewska polewka owocowo-grzybowa - Krok 4
1

Opinie o przepisie

  • Kamil

    Kamil , 07.12.2020

    TAK. Uwielbiam ten przepis na zupę owocową. Taką zupę lesz bez ziemniaków podaje moja mama (kujawsko-pomorskie).

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kociewska polewka owocowo-grzybowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kociewska polewka owocowo-grzybowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kociewska polewka owocowo-grzybowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kociewska polewka owocowo-grzybowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kociewska polewka owocowo-grzybowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kociewska polewka owocowo-grzybowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kociewska polewka owocowo-grzybowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kociewska polewka owocowo-grzybowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej