
Składniki
1 kilogram
1 pęczek
1 łyżka
1 łyżka
0.5 łyżki
1 łyżka
1 łyżka
2 sztuki
3 ziarna
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kalmary sparz kilka minut we wrzątku z liściem i zielem. Następnie odcedź i pokrój w cienkie paski.
Krok 2
Zagotuj 1,5 litra wody, dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Rozpuść w niej Bulion na włoszczyźnie Knorr.
Krok 3
Włoszczyznę oczyść. Marchewkę, selera i pietruszkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Pora przekrój wzdłuż na pół, opłucz i pokrój w półplastry. Dodaj do wywaru z Bulion na włoszczyźnie Knorr.
Krok 4
Pokrojone kalmary również dodaj do wywaru. Całość zagotuj, zmniejsz ogień, dodaj przyprawy i dopraw do smaku. Gotuj 30 minut.
Krok 5
Masło wymieszaj z mąką i zagęść flaczki. Gotowe podawaj z paryską bułką.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcej