Flaczki z kalmarów przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Flaczki z kalmarów

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

18 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

65 osób wydrukowało

Pobierz pdf

39 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 pęczek

1 łyżka

1 łyżka

0.5 łyżki

1 łyżka

1 łyżka

2 sztuki

3 ziarna

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kalmary sparz kilka minut we wrzątku z liściem i zielem. Następnie odcedź i pokrój w cienkie paski.

Krok 2

Zagotuj 1,5 litra wody, dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Rozpuść w niej Bulion na włoszczyźnie Knorr.

Krok 3

Włoszczyznę oczyść. Marchewkę, selera i pietruszkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Pora przekrój wzdłuż na pół, opłucz i pokrój w półplastry. Dodaj do wywaru z Bulion na włoszczyźnie Knorr.

Krok 4

Pokrojone kalmary również dodaj do wywaru. Całość zagotuj, zmniejsz ogień, dodaj przyprawy i dopraw do smaku. Gotuj 30 minut.

Krok 5

Masło wymieszaj z mąką i zagęść flaczki. Gotowe podawaj z paryską bułką.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Flaczki z kalmarów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Flaczki z kalmarów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Flaczki z kalmarów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Flaczki z kalmarów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Flaczki z kalmarów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Flaczki z kalmarów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Flaczki z kalmarów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Flaczki z kalmarów - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej