
Składniki
1 kilogram
1 pęczek
1 łyżka
1 łyżka
0.5 łyżki
1 łyżka
1 łyżka
2 sztuki
3 ziarna
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kalmary sparz kilka minut we wrzątku z liściem i zielem. Następnie odcedź i pokrój w cienkie paski.
Krok 2
Zagotuj 1,5 litra wody, dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Rozpuść w niej Bulion na włoszczyźnie Knorr.
Krok 3
Włoszczyznę oczyść. Marchewkę, selera i pietruszkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Pora przekrój wzdłuż na pół, opłucz i pokrój w półplastry. Dodaj do wywaru z Bulion na włoszczyźnie Knorr.
Krok 4
Pokrojone kalmary również dodaj do wywaru. Całość zagotuj, zmniejsz ogień, dodaj przyprawy i dopraw do smaku. Gotuj 30 minut.
Krok 5
Masło wymieszaj z mąką i zagęść flaczki. Gotowe podawaj z paryską bułką.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Podobne przepisy
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej