Flaczki z kalmarów przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Flaczki z kalmarów

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

17 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

48 osób wydrukowało

Pobierz pdf

33 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 pęczek

1 łyżka

1 łyżka

0.5 łyżki

1 łyżka

1 łyżka

2 sztuki

3 ziarna

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kalmary sparz kilka minut we wrzątku z liściem i zielem. Następnie odcedź i pokrój w cienkie paski.

Krok 2

Zagotuj 1,5 litra wody, dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Rozpuść w niej Bulion na włoszczyźnie Knorr.

Krok 3

Włoszczyznę oczyść. Marchewkę, selera i pietruszkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Pora przekrój wzdłuż na pół, opłucz i pokrój w półplastry. Dodaj do wywaru z Bulion na włoszczyźnie Knorr.

Krok 4

Pokrojone kalmary również dodaj do wywaru. Całość zagotuj, zmniejsz ogień, dodaj przyprawy i dopraw do smaku. Gotuj 30 minut.

Krok 5

Masło wymieszaj z mąką i zagęść flaczki. Gotowe podawaj z paryską bułką.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Flaczki z kalmarów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Flaczki z kalmarów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Flaczki z kalmarów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Flaczki z kalmarów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Flaczki z kalmarów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Flaczki z kalmarów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Flaczki z kalmarów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Flaczki z kalmarów - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej