Flaczki z kalmarów przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Flaczki z kalmarów

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

heart
18 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

70 osób wydrukowało

Pobierz pdf

39 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 pęczek

1 łyżka

1 łyżka

0.5 łyżki

1 łyżka

1 łyżka

2 sztuki

3 ziarna

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kalmary sparz kilka minut we wrzątku z liściem i zielem. Następnie odcedź i pokrój w cienkie paski.

Krok 2

Zagotuj 1,5 litra wody, dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Rozpuść w niej Bulion na włoszczyźnie Knorr.

Krok 3

Włoszczyznę oczyść. Marchewkę, selera i pietruszkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Pora przekrój wzdłuż na pół, opłucz i pokrój w półplastry. Dodaj do wywaru z Bulion na włoszczyźnie Knorr.

Krok 4

Pokrojone kalmary również dodaj do wywaru. Całość zagotuj, zmniejsz ogień, dodaj przyprawy i dopraw do smaku. Gotuj 30 minut.

Krok 5

Masło wymieszaj z mąką i zagęść flaczki. Gotowe podawaj z paryską bułką.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Flaczki z kalmarów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Flaczki z kalmarów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Flaczki z kalmarów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Flaczki z kalmarów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Flaczki z kalmarów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Flaczki z kalmarów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Flaczki z kalmarów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Flaczki z kalmarów - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej