Zupa mleczna po wrocławsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa mleczna po wrocławsku

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szczypta

1 szczypta

1.5 litra

50 gramów

1 szczypta

2 sztuki

100 gramów

80 gramów

3 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Orzechy sparz, obierz ze skórki i posiekaj.

Krok 2

Mak opłucz, zalej wodą i pozostaw w chłodnym miejscu na 24 godziny. Następnie odcedź i zmiel 3 razy.

Krok 3

Mleko zagotuj z przyprawami oraz makiem.

Krok 4

Żółtka utrzyj z cukrem. Powoli wlewaj do nich mleko. Mieszaj trzepaczką i połącz z migdałami, dopraw do smaku.

Krok 5

Rozlej i posyp twarożkiem.

pasibrzuch

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa mleczna po wrocławsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa mleczna po wrocławsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa mleczna po wrocławsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa mleczna po wrocławsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa mleczna po wrocławsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa mleczna po wrocławsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa mleczna po wrocławsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa mleczna po wrocławsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.

Czytaj więcej