
Składniki
1 szczypta
1 szczypta
1.5 litra
50 gramów
1 szczypta
2 sztuki
100 gramów
80 gramów
3 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Orzechy sparz, obierz ze skórki i posiekaj.
Krok 2
Mak opłucz, zalej wodą i pozostaw w chłodnym miejscu na 24 godziny. Następnie odcedź i zmiel 3 razy.
Krok 3
Mleko zagotuj z przyprawami oraz makiem.
Krok 4
Żółtka utrzyj z cukrem. Powoli wlewaj do nich mleko. Mieszaj trzepaczką i połącz z migdałami, dopraw do smaku.
Krok 5
Rozlej i posyp twarożkiem.

Dobra rada:
Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej