Zapiekanka z ryżem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka z ryżem

Autor: Elżbieta Majkowska

ratingratingratingratingrating

4

heart
1 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

71 osób wydrukowało

Pobierz pdf

81 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

300 gramów

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

0.5 łyżki

0.5 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

5 gramów

3 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ryż ugotować (o 2 minutki krócej niż podano na opakowaniu), odcedzić i odstawić. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Zeszklić razem na oliwie, dodać mięso i smażyć rozgniatając widelcem, aby się nie posklejało. Pod koniec smażenia dodać drobno posiekaną papryczkę chili oraz przyprawy. Dokładnie wymieszać i podsmażyć jeszcze ok 1 minuty. Następnie dodajemy pomidory z sosem. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, wsypać ryż a na ryżu rozłożyć równomiernie sos. Na wierzchu ułożyć pokrojoną w plastry mozzarelle i nitki wędzonego sera. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i zapiekać ok 15-20 minut aż się ser zapiecze. Zapiekanka z ryżem i papryczką chili, jest smaczna na ciepło jak i na zimno.

Zapiekanka z ryżem - Krok 1
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka z ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka z ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka z ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka z ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka z ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka z ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka z ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka z ryżem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej