Papryka faszerowana ryżem i mięsem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

12

833 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

236 osób wydrukowało

Pobierz pdf

260 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 opakowanie

15 dekagramów

1 sztuka

10 dekagramów

1 szczypta

1 łyżka

1 szczypta

1.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Posiekaj drobno cebulę. Podsmaż ją na rozgrzanym oleju, dodaj mięso i smaż przez 5 minut.

Krok 2

Dodaj ryż, po czym dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku pieprzem i solą (jeśli uznasz to za konieczne).

Krok 3

Fix Knorr wymieszaj z niewielką ilością wody i wlej do składników na patelni. Zagotuj i odstaw.

Krok 4

Odetnij z papryk wierzchy z ogonkiem i usuń pestki.

Krok 5

Następnie napełnij je farszem, przykryj ogonkiem i wstaw do żaroodpornego naczynia. Szklankę wody wlej do naczynia z papryką - całość piecz przez 30 minut w 180 stopniach.

3

Opinie o przepisie

  • Julia Szymanska

    Julia Szymanska, 04.11.2019

    Genialny przepis

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Renata Tomiczek

    Renata Tomiczek, 11.10.2016

    smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Renata Tomiczek

    Renata Tomiczek, 11.10.2016

    smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Papryka faszerowana ryżem i mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Papryka faszerowana ryżem i mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Papryka faszerowana ryżem i mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Papryka faszerowana ryżem i mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Papryka faszerowana ryżem i mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Papryka faszerowana ryżem i mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Papryka faszerowana ryżem i mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Papryka faszerowana ryżem i mięsemPapryka faszerowana ryżem i mięsem

Faszerowana papryka to prosty sposób na połączenie warzyw, mięsa i ryżu w jednym daniu. Pierwszym krokiem do przyrządzenia tej potrawy jest ugotowanie ryżu, który stanowi bazę farszu. Następnie podsmaż mielone mięso – wieprzowinę lub wołowinę – z dodatkiem pokrojonej w kostkę cebuli. Po chwili dodaj ugotowany ryż i rozrobioną z wodą przyprawę do kotletów mielonych, całość dokładnie wymieszaj, zagotuj i odstaw. Smak farszu wzbogaci drobno posiekana natka pietruszki. Z papryk usuń górną część oraz gniazda nasienne, po czym napełniaj ich wnętrza mięsno-ryżowym nadzieniem. Na koniec przykryj je odciętymi wcześniej wierzchami i umieść w naczyniu żaroodpornym. Wlej do niego szklankę wody, która zapobiegnie nadmiernemu wysuszeniu papryk podczas pieczenia i wstaw do piekarnika. Danie będzie gotowe, gdy skórka papryki zacznie się marszczyć i rumienić na brzegach. Podawaj bezpośrednio po przyrządzeniu, najlepiej z dodatkiem jogurtowego dipu czosnkowego lub ziołowego. Mamy nadzieję, że przyrządzanie potraw z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością.