Papryka faszerowana ryżem i mięsem

- Krok 1Posiekaj drobno cebulę. Podsmaż ją na rozgrzanym oleju, dodaj mięso i smaż przez 5 minut.
- Krok 2Dodaj ryż, po czym dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku pieprzem i solą (jeśli uznasz to za konieczne).
- Krok 3Fix Knorr wymieszaj z niewielką ilością wody i wlej do składników na patelni. Zagotuj i odstaw.
- Krok 4Odetnij z papryk wierzchy z ogonkiem i usuń pestki.
- Krok 5Następnie napełnij je farszem, przykryj ogonkiem i wstaw do żaroodpornego naczynia. Szklankę wody wlej do naczynia z papryką - całość piecz przez 30 minut w 180 stopniach.

Faszerowana papryka to prosty sposób na połączenie warzyw, mięsa i ryżu w jednym daniu. Pierwszym krokiem do przyrządzenia tej potrawy jest ugotowanie ryżu, który stanowi bazę farszu. Następnie podsmaż mielone mięso – wieprzowinę lub wołowinę – z dodatkiem pokrojonej w kostkę cebuli. Po chwili dodaj ugotowany ryż i rozrobioną z wodą przyprawę do kotletów mielonych, całość dokładnie wymieszaj, zagotuj i odstaw. Smak farszu wzbogaci drobno posiekana natka pietruszki. Z papryk usuń górną część oraz gniazda nasienne, po czym napełniaj ich wnętrza mięsno-ryżowym nadzieniem. Na koniec przykryj je odciętymi wcześniej wierzchami i umieść w naczyniu żaroodpornym. Wlej do niego szklankę wody, która zapobiegnie nadmiernemu wysuszeniu papryk podczas pieczenia i wstaw do piekarnika. Danie będzie gotowe, gdy skórka papryki zacznie się marszczyć i rumienić na brzegach. Podawaj bezpośrednio po przyrządzeniu, najlepiej z dodatkiem jogurtowego dipu czosnkowego lub ziołowego. Mamy nadzieję, że przyrządzanie potraw z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością.