Zapiekanka ziemniaczana z mięsem i pieczarkami | Przepisy.pl pixel

Zapiekanka z ziemniaków, mięsa i pieczarek

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

129

heart
5632 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2181 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3347 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

50 dekagramów

20 dekagramów

75 dekagramów

10 dekagramów

2 sztuki

1.5 łyżki

1 łyżka

1 sztuka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Oczyść i opłucz pieczarki, obierz ze skórki kapelusze, oddziel je od trzonków. Trzonki posiekaj. Ziemniaki pokrój w cząstki.

Zapiekanka z ziemniaków, mięsa i pieczarek - Krok 1

Krok 2

W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem ułóż połowę kapeluszy blaszkami do góry, posiekanymi trzonkami wypełnij wolne miejsca, posól.

Zapiekanka z ziemniaków, mięsa i pieczarek - Krok 2

Krok 3

Kiełbasę pokrój w kostkę, wymieszaj z posiekanym czosnkiem, cebulą, mięsem mielonym oraz Fixem Kotlety mielone Knorr.

Zapiekanka z ziemniaków, mięsa i pieczarek - Krok 3

Krok 4

Wyłóż na pieczarki.

Zapiekanka z ziemniaków, mięsa i pieczarek - Krok 4

Krok 5

Na masę wyłóż pozostałe kapelusze blaszkami w dół, następnie pokrojone ziemniaki.

Zapiekanka z ziemniaków, mięsa i pieczarek - Krok 5

Krok 6

Lekko posól i posyp bułką tartą oraz wiórkami margaryny.

Zapiekanka z ziemniaków, mięsa i pieczarek - Krok 6

Krok 7

Piecz w 180⁰C przez 50 minut pod przykryciem, odkryj pod koniec pieczenia. Zapiekankę z ziemniaków, mięsa i pieczarek podawaj z surówką.

Zapiekanka z ziemniaków, mięsa i pieczarek - Krok 7
10

Opinie o przepisie

  • Małgorzata Małgorzata

    Małgorzata Małgorzata , 02.02.2019

    pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Podolska

    Joanna Podolska , 09.10.2017

    wyszło spoko, tylko połowę składników pominęłam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Patrycja iwanicka

    Patrycja iwanicka , 11.01.2017

    słabe

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Patrycja iwanicka

    Patrycja iwanicka , 09.01.2017

    ugotowałam podobną, ale inne wykonanie ;) cebulę i czosnek podsmażyłam na oliwie. Dodałam pieczarki. Dusiłam do miękkości. Następnie przełożyłam warzywa do miseczki. Na patelni usmazylam mięso mielone, doprawiłam do smaku. Gdy mięso się podsmażyło wrzuciłam do niego pieczarki z cebulą i czosnkiem. Wszystko dokładnie wymieszałam aby składniki się połączyły. Ziemniaki obralam, pokroiłam w talarki, ugotowałam. Do naczynia żaroodpornego( wysmarowanego masłem) przełożyłam połowę ziemniaków, wyłożyłam cały farsz znowu położyłam ziemniaki. To wszystko posypałam startym serm. Włozylam do piekarnika na 20 min. . Nagrzany do 150°C

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mateusz Kasiewicz

    Mateusz Kasiewicz , 21.09.2016

    beznadzieja... wszystko puszcza wodę i się parzy A nie piecze

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marcin Kosela

    Marcin Kosela , 09.07.2016

    Chyba najgorsza jaką jadłem

    Odpowiedz Odpowiedz
  • elzbieta pachuta

    elzbieta pachuta , 27.02.2016

    Lusia Pychota i mozesz zaskoczyc swoich bliskich

    Odpowiedz Odpowiedz
  • elzbieta pachuta

    elzbieta pachuta , 27.02.2016

    lusia

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr  Murawski

    Piotr Murawski , 14.12.2015

    Witam, Dziękujemy za uważność :) Sugeruję piec w 180⁰C powinno wystarczyć. Pozdrawiam, Piotr Murawski

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elzbieta Zaw

    Elzbieta Zaw , 27.10.2015

    w jakiej temperaturze sie piecze?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka z ziemniaków, mięsa i pieczarek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka z ziemniaków, mięsa i pieczarek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka z ziemniaków, mięsa i pieczarek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka z ziemniaków, mięsa i pieczarek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka z ziemniaków, mięsa i pieczarek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka z ziemniaków, mięsa i pieczarek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka z ziemniaków, mięsa i pieczarek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka z ziemniaków, mięsa i pieczarek - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka z ziemniaków, mięsa i pieczarekZapiekanka z ziemniaków, mięsa i pieczarek

To danie na pewno zaspokoi wymagania miłośników wszelkiego rodzaju zapiekanek. Ziemniaki w połączeniu z aromatyczną kiełbasą i mięsem mielonym oraz pieczarkami będą ciekawą propozycją na obiad lub kolację dla całej rodziny. Wielu przypadnie do gustu ich zapieczona z bułką tartą skórka, podana w towarzystwie mięsnych i warzywnych dodatków. Choć na pierwszy rzut oka potrawa wydaje się dość skomplikowana, to tak naprawdę jej przygotowanie jest bajecznie proste. Prócz wymieszania mięsa mielonego z kiełbasą i przyprawami, wystarczy bowiem pokroić przygotowane składniki na dość duże kawałki i poukładać je warstwami. Do mięsa mielonego można dodać też szynkę lub pozostawić je bez dodatków – jedynie odpowiednio przyprawione ulubionymi ziołami, np. oregano i bazylią. Zapiekankę urozmaici również sos śmietanowy lub dodatkowa porcja warzyw – np. marchewki, bakłażana, cukinii lub papryki. Całość udekoruj świeżymi listkami rozmarynu. Zrób listę zakupów i przekonaj się, jak szybko stworzyć wyjątkowe danie. Przygotowanie aromatycznej zapiekanki jeszcze nigdy nie było tak proste.