Sposób 1. Mięsa na święta pieczone w całości
Bardzo dobrze prezentują się na świątecznym stole pieczone w całości mięsa, np. gęś albo kaczka. Gęsina jest delikatna i smaczna, a dobrze przyrządzona także krucha i soczysta. Wspaniale komponuje się z owocami. Zobacz, jak zrobić pieczoną gęś z jabłkami. Dobrym sposobem na jej przygotowanie jest przywiązanie nóg i skrzydełek do korpusu przed włożeniem do piekarnika – dzięki temu pozostaną miękkie. Smak mięsa drobiowego podkreślisz także dodatkiem cytrusów. Sprawdź to, piekąc kaczkę w sosie cytrynowym. Równie smaczna będzie z dodatkiem pomarańczy. Jeśli planujesz obiad na wiele osób, idealnym rozwiązaniem będzie natomiast pieczony indyk w całości z farszem ze słodkich ziemniaków. Nadzienie dopraw pomarańczami, imbirem i cynamonem.
Sposób 2. Pieczona jagnięcina
Pieczenie mięs na święta to dobra okazja, by sięgnąć po produkty mniej popularne, np. jagnięcinę. Mięsa jagnięcego spożywa się w Polsce niewiele, tymczasem pieczony udziec to danie nie tylko smaczne, ale także wykwintne. Mięso to jest dość delikatne, nie wymaga więc długiego marynowania, wystarczy je odpowiednio doprawić. Dobrym przykładem jest udziec jagnięcy z rozmarynem i kiszonymi ogórkami. Podaj go z ziemniakami purée i burakami na ciepło. Bardzo dobry efekt uzyskasz, jeśli upieczesz mięso z kością. Skorzystaj z przepisu na pieczoną nogę jagnięcą z rozmarynem i czosnkiem. Podaj ją na stół w całości.
Sposób 3. Pieczenie wołowe i cielęce
Jeśli wolisz bardziej klasyczne dania, wybierz pieczoną wołowinę. Wołowina jest mięsem dość chudym, więc należy zadbać o to, by wyszła miękka i soczysta. W tym celu podsmaż ją najpierw, a następnie upiecz w zalewie z bulionu i warzyw. W ten sposób przygotujesz bouef a ’la mode – klasyczną pieczeń wołową. Cielęcina również świetnie sprawdzi się jako mięso na święta. Pieczona cielęcina z sosem z boczniaka to danie, które przyrządzisz szybciej niż inne pieczenie. Jest smaczna, krucha, delikatna, a grzybowy sos dodatkowo podkreśli świąteczny charakter tego dania.
Sposób 4. Pieczony schab i szynka
Pieczony schab to klasyka wielu świątecznych obiadów, zwłaszcza schab ze śliwkami. Do takiego kruchego mięsa z delikatnie słodkim nadzieniem, pasować będą duże i mięsiste owoce. Dodasz pieczeni bardziej wytrawnego posmaku, jeśli użyjesz śliwek wędzonych. Do nadziewania schabu sprawdzą się też morele. Podkreśl całość aromatycznym sosem pieczeniowym lub skorzystaj z suszonych grzybów i przygotuj pieczony schab w grzybowym sosie. Przyrządzając mięsa na święta, pamiętaj o przyprawach korzennych. Przekonaj się, jak smakuje szynka pieczona w miodzie z goździkami. Nadawać się będzie zarówno na obiad, jak i świąteczną kolację, podaną na zimno lub gorąco.
Piekąc mięso, zwróć uwagę na jego wielkość – im większe, tym więcej czasu potrzeba, by odpowiednio się zamarynowało i upiekło. Przydatny będzie termometr do mięsa, dzięki któremu z łatwością sprawdzisz, czy potrawa jest już gotowa. Aromatyczna, z cytrusami i korzennymi przyprawami, z pewnością stanie się głównym punktem Twojego bożonarodzeniowego menu.