
Składniki
1 sztuka
2 łyżki
3 sztuki
1 sztuka
1 szklanka
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do środka sprawionej i umytej kaczki włóż dwie cytryny.
Krok 2
Trzecią przekrój na pół, odkrój z każdej połówki po 2 plasterki, z reszty wyciśnij sok.
Krok 3
Do naczynia żaroodpornego włóż kaczkę, wlej około 2 szklanek wody, dodaj pokrojoną na plastry cebulę, imbir oraz przyprawę Knorr.
Krok 4
Zagotuj i wstaw pod przykryciem do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piecz około 60 minut.
Krok 5
Kaczkę wyjmij z piekarnika, sos przecedź.
Krok 6
Kaczkę ponownie włóż do naczynia, polej winem, wstaw do piekarnika i piecz 30 minut. Gotową kaczkę ułóż na półmisku, skrop sokiem z cytryny i ozdób plasterkami cytryny.
Krok 7
Przecedzony sos z pierwszej fazy pieczenia połącz z sosem winnym i po zagotowaniu podawaj do kaczki.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuPrzygotowywanie posiłków przy użyciu pary wodnej to przepis na posiłek idealny. Soczyste mięsa i chrupiące warzywa z pełnią właściwości odżywczych, ale bez zbędnego tłuszczu – to możliwe! I niezwykle proste w wykonaniu. Duże kulinarne doświadczenie nie jest wymagane!
Czytaj więcejBananowiec to najprostsze ciasto świata! Przygotowanie tego wypieku jest niezwykle szybkie, a efekty zawsze zachwycają. Próbowaliście kiedyś bananowca? Jeżeli nie, to najwyższa pora, by to zmienić! Chcecie poznać sprawdzony przepis, z pomocą którego przygotujecie ten wypiek?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kaczka w sosie cytrynowym
Lubisz pieczoną kaczkę w aromatycznym sosie? Od dzisiaj nie musisz iść do restauracji, żeby jej skosztować – przyrządzisz ją w swojej kuchni. Żeby przygotować kaczkę w sosie cytrynowym, nie musisz być zawodowym szefem kuchni. Z naszym przepisem przekonasz się, jak proste w wykonaniu jest to danie. Dobrze przyrządzona kaczka sporo czasu musi spędzić w piekarniku, ponieważ mięso, aby zachowało soczystość i miękkość, musi piec się powoli i długo. Inaczej spali się na zewnątrz, a w środku zostanie surowe. Włóż do kaczki dwie sparzone i przekrojone cytryny, a następnie umieść ptaka w naczyniu żaroodpornym i podlej wodą, dodaj też plastry cebuli. Zagotuj wodę na kuchence, a potem naczynie wstaw do piekarnika na godzinę. Później przecedź sos, a kaczkę skrop sokiem z cytryny i dolej białego wina, po czym piecz jeszcze pół godziny. Po wyjęciu połącz oba sosy ze sobą i podawaj do kaczki. Smacznego!