Kaczka w sosie cytrynowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

15

207 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

172 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

220 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

3 sztuki

1 sztuka

1 szklanka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do środka sprawionej i umytej kaczki włóż dwie cytryny.

Kaczka w sosie cytrynowym - Krok 1

Krok 2

Trzecią przekrój na pół, odkrój z każdej połówki po 2 plasterki, z reszty wyciśnij sok.

Kaczka w sosie cytrynowym - Krok 2

Krok 3

Do naczynia żaroodpornego włóż kaczkę, wlej około 2 szklanek wody, dodaj pokrojoną na plastry cebulę, imbir oraz przyprawę Knorr.

Kaczka w sosie cytrynowym - Krok 3

Krok 4

Zagotuj i wstaw pod przykryciem do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piecz około 60 minut.

Kaczka w sosie cytrynowym - Krok 4

Krok 5

Kaczkę wyjmij z piekarnika, sos przecedź.

Kaczka w sosie cytrynowym - Krok 5

Krok 6

Kaczkę ponownie włóż do naczynia, polej winem, wstaw do piekarnika i piecz 30 minut. Gotową kaczkę ułóż na półmisku, skrop sokiem z cytryny i ozdób plasterkami cytryny.

Kaczka w sosie cytrynowym - Krok 6

Krok 7

Przecedzony sos z pierwszej fazy pieczenia połącz z sosem winnym i po zagotowaniu podawaj do kaczki.

Kaczka w sosie cytrynowym - Krok 7
1

Opinie o przepisie

  • joanna kkk

    joanna kkk

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kaczka w sosie cytrynowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kaczka w sosie cytrynowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kaczka w sosie cytrynowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kaczka w sosie cytrynowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kaczka w sosie cytrynowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kaczka w sosie cytrynowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kaczka w sosie cytrynowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kaczka w sosie cytrynowymKaczka w sosie cytrynowym

Lubisz pieczoną kaczkę w aromatycznym sosie? Od dzisiaj nie musisz iść do restauracji, żeby jej skosztować – przyrządzisz ją w swojej kuchni. Żeby przygotować kaczkę w sosie cytrynowym, nie musisz być zawodowym szefem kuchni. Z naszym przepisem przekonasz się, jak proste w wykonaniu jest to danie. Dobrze przyrządzona kaczka sporo czasu musi spędzić w piekarniku, ponieważ mięso, aby zachowało soczystość i miękkość, musi piec się powoli i długo. Inaczej spali się na zewnątrz, a w środku zostanie surowe. Włóż do kaczki dwie sparzone i przekrojone cytryny, a następnie umieść ptaka w naczyniu żaroodpornym i podlej wodą, dodaj też plastry cebuli. Zagotuj wodę na kuchence, a potem naczynie wstaw do piekarnika na godzinę. Później przecedź sos, a kaczkę skrop sokiem z cytryny i dolej białego wina, po czym piecz jeszcze pół godziny. Po wyjęciu połącz oba sosy ze sobą i podawaj do kaczki. Smacznego!