Kaczka w sosie cytrynowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kaczka w sosie cytrynowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

16

217 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

211 osób wydrukowało

Pobierz pdf

264 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 łyżki

3 sztuki

1 sztuka

1 szklanka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do środka sprawionej i umytej kaczki włóż dwie cytryny.

Kaczka w sosie cytrynowym - Krok 1

Krok 2

Trzecią przekrój na pół, odkrój z każdej połówki po 2 plasterki, z reszty wyciśnij sok.

Kaczka w sosie cytrynowym - Krok 2

Krok 3

Do naczynia żaroodpornego włóż kaczkę, wlej około 2 szklanek wody, dodaj pokrojoną na plastry cebulę, imbir oraz przyprawę Knorr.

Kaczka w sosie cytrynowym - Krok 3

Krok 4

Zagotuj i wstaw pod przykryciem do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piecz około 60 minut.

Kaczka w sosie cytrynowym - Krok 4

Krok 5

Kaczkę wyjmij z piekarnika, sos przecedź.

Kaczka w sosie cytrynowym - Krok 5

Krok 6

Kaczkę ponownie włóż do naczynia, polej winem, wstaw do piekarnika i piecz 30 minut. Gotową kaczkę ułóż na półmisku, skrop sokiem z cytryny i ozdób plasterkami cytryny.

Kaczka w sosie cytrynowym - Krok 6

Krok 7

Przecedzony sos z pierwszej fazy pieczenia połącz z sosem winnym i po zagotowaniu podawaj do kaczki.

Kaczka w sosie cytrynowym - Krok 7
1

Opinie o przepisie

  • joanna kkk

    joanna kkk , 03.04.2016

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kaczka w sosie cytrynowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kaczka w sosie cytrynowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kaczka w sosie cytrynowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kaczka w sosie cytrynowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kaczka w sosie cytrynowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kaczka w sosie cytrynowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kaczka w sosie cytrynowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kaczka w sosie cytrynowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kaczka w sosie cytrynowymKaczka w sosie cytrynowym

Lubisz pieczoną kaczkę w aromatycznym sosie? Od dzisiaj nie musisz iść do restauracji, żeby jej skosztować – przyrządzisz ją w swojej kuchni. Żeby przygotować kaczkę w sosie cytrynowym, nie musisz być zawodowym szefem kuchni. Z naszym przepisem przekonasz się, jak proste w wykonaniu jest to danie. Dobrze przyrządzona kaczka sporo czasu musi spędzić w piekarniku, ponieważ mięso, aby zachowało soczystość i miękkość, musi piec się powoli i długo. Inaczej spali się na zewnątrz, a w środku zostanie surowe. Włóż do kaczki dwie sparzone i przekrojone cytryny, a następnie umieść ptaka w naczyniu żaroodpornym i podlej wodą, dodaj też plastry cebuli. Zagotuj wodę na kuchence, a potem naczynie wstaw do piekarnika na godzinę. Później przecedź sos, a kaczkę skrop sokiem z cytryny i dolej białego wina, po czym piecz jeszcze pół godziny. Po wyjęciu połącz oba sosy ze sobą i podawaj do kaczki. Smacznego!