Kaczka w sosie cytrynowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kaczka w sosie cytrynowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

16

heart
229 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

216 osób wydrukowało

Pobierz pdf

265 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 łyżki

3 sztuki

1 sztuka

1 szklanka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do środka sprawionej i umytej kaczki włóż dwie cytryny.

Kaczka w sosie cytrynowym - Krok 1

Krok 2

Trzecią przekrój na pół, odkrój z każdej połówki po 2 plasterki, z reszty wyciśnij sok.

Kaczka w sosie cytrynowym - Krok 2

Krok 3

Do naczynia żaroodpornego włóż kaczkę, wlej około 2 szklanek wody, dodaj pokrojoną na plastry cebulę, imbir oraz przyprawę Knorr.

Kaczka w sosie cytrynowym - Krok 3

Krok 4

Zagotuj i wstaw pod przykryciem do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piecz około 60 minut.

Kaczka w sosie cytrynowym - Krok 4

Krok 5

Kaczkę wyjmij z piekarnika, sos przecedź.

Kaczka w sosie cytrynowym - Krok 5

Krok 6

Kaczkę ponownie włóż do naczynia, polej winem, wstaw do piekarnika i piecz 30 minut. Gotową kaczkę ułóż na półmisku, skrop sokiem z cytryny i ozdób plasterkami cytryny.

Kaczka w sosie cytrynowym - Krok 6

Krok 7

Przecedzony sos z pierwszej fazy pieczenia połącz z sosem winnym i po zagotowaniu podawaj do kaczki.

Kaczka w sosie cytrynowym - Krok 7
1

Opinie o przepisie

  • joanna kkk

    joanna kkk , 03.04.2016

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kaczka w sosie cytrynowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kaczka w sosie cytrynowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kaczka w sosie cytrynowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kaczka w sosie cytrynowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kaczka w sosie cytrynowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kaczka w sosie cytrynowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kaczka w sosie cytrynowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kaczka w sosie cytrynowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kaczka w sosie cytrynowymKaczka w sosie cytrynowym

Lubisz pieczoną kaczkę w aromatycznym sosie? Od dzisiaj nie musisz iść do restauracji, żeby jej skosztować – przyrządzisz ją w swojej kuchni. Żeby przygotować kaczkę w sosie cytrynowym, nie musisz być zawodowym szefem kuchni. Z naszym przepisem przekonasz się, jak proste w wykonaniu jest to danie. Dobrze przyrządzona kaczka sporo czasu musi spędzić w piekarniku, ponieważ mięso, aby zachowało soczystość i miękkość, musi piec się powoli i długo. Inaczej spali się na zewnątrz, a w środku zostanie surowe. Włóż do kaczki dwie sparzone i przekrojone cytryny, a następnie umieść ptaka w naczyniu żaroodpornym i podlej wodą, dodaj też plastry cebuli. Zagotuj wodę na kuchence, a potem naczynie wstaw do piekarnika na godzinę. Później przecedź sos, a kaczkę skrop sokiem z cytryny i dolej białego wina, po czym piecz jeszcze pół godziny. Po wyjęciu połącz oba sosy ze sobą i podawaj do kaczki. Smacznego!