Składniki
500 gramów
1 opakowanie
1 opakowanie
3 sztuki
1 sztuka
500 mililitrów
40 mililitrów
1 sztuka
0.5 pęczka
100 gramów
50 gramów
300 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pierś z kaczki pokrój razem ze skórą w paski. Zamarynuj w przyprawie Knorr i odstaw na co najmniej 20 minut.
Krok 2
Papryki i cebulę pokrój w paski.
Krok 3
Rozgrzej w rondlu olej. Mięso obtaczaj w mieszaninie mąk i smaż na głębokim oleju, aż będzie rumiane. Odłóż na papierowym ręczniku, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Krok 4
Na osobnej patelni na niewielkiej ilości tłuszczu obsmaż warzywa i dodaj kaczkę.
Krok 5
Fix Knorr wymieszaj z 300 mililitrami wody i wlej na patelnię. Całość gotuj, aż sos zgęstnieje.
Krok 6
Potrawę dopraw sosem sojowym i świeżo startym imbirem. Podawaj posypaną posiekaną kolendrą samodzielnie lub, na przykład, z ryżem.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.
Czytaj więcejZapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!
Czytaj więcejInne przepisy
Kaczka po chińsku
Mięso typowe dla polskiej kuchni staropolskiej w wydaniu chińskim? Bardzo proszę. Kaczka po chińsku to połączenie lubianego przez Polaków mięsa z kaczki z orientalnymi smakami kuchni azjatyckiej. Będziesz zdziwiona jak pyszne i wbrew pozorom proste jest to danie. Kaczkę można już bez problemu nabyć w każdym dobrym supermarkecie, jest dostępna świeża lub w wersji mrożonej, w całości lub w częściach. Chcąc przyrządzić kaczkę po chińsku zaopatrz się w piersi kaczki ze skórą – w takiej postaci będziesz ją marynować, a następnie dusić w słodko-kwaśnym sosie. Dodaj do niego chrupkie warzywa, świeżo starty imbir oraz odrobinę sosu sojowego i… kaczka po chińsku gotowa. Świeżo siekana kolendra jeszcze bardziej podkreśli azjatycki charakter dania. Tak przyrządzone mięso świetnie czuje się w towarzystwie ugotowanego na sypko ryżu lub zapiekanych ziemniaków, oraz prostej surówki z kapusty lub kiełków. Spróbujesz?