Kaczka po chińsku - przepis na pierś z kaczki | Przepisy.pl pixel

Kaczka po chińsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

21

411 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

444 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

507 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

1 opakowanie

3 sztuki

1 sztuka

500 mililitrów

40 mililitrów

1 sztuka

0.5 pęczka

100 gramów

50 gramów

300 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pierś z kaczki pokrój razem ze skórą w paski. Zamarynuj w przyprawie Knorr i odstaw na co najmniej 20 minut.

Kaczka po chińsku - Krok 1

Krok 2

Papryki i cebulę pokrój w paski.

Kaczka po chińsku - Krok 2

Krok 3

Rozgrzej w rondlu olej. Mięso obtaczaj w mieszaninie mąk i smaż na głębokim oleju, aż będzie rumiane. Odłóż na papierowym ręczniku, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Kaczka po chińsku - Krok 3

Krok 4

Na osobnej patelni na niewielkiej ilości tłuszczu obsmaż warzywa i dodaj kaczkę.

Kaczka po chińsku - Krok 4

Krok 5

Fix Knorr wymieszaj z 300 mililitrami wody i wlej na patelnię. Całość gotuj, aż sos zgęstnieje.

Kaczka po chińsku - Krok 5

Krok 6

Potrawę dopraw sosem sojowym i świeżo startym imbirem. Podawaj posypaną posiekaną kolendrą samodzielnie lub, na przykład, z ryżem.

Kaczka po chińsku - Krok 6
31

Opinie o przepisie

  • Rafal Szram

    Rafal Szram , 21.03.2018

    ten przepis to jakis zart

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aguś Ka Gromniak

    Aguś Ka Gromniak , 18.12.2011

    poroszę z dostawą do domu :))

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Grzegorz Walczak

    Magdalena Grzegorz Walczak , 12.12.2011

    ciekawe jak smakuje??

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bożena Wisławska

    Bożena Wisławska , 11.12.2011

    przepyszna na pewno.******

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mirosława Drozd

    Mirosława Drozd , 09.12.2011

    c.d. gdy rozdrobnione mięsko wrzucamy z powrotem do gotującej się mieszanki jarzyn i razem mieszamy. Dodajemy 1 łyżkę octu. Ja dodaję jeszcze 1 łyżkę przecieru pomidorowego wtedy zupa jest bardziej kwaskowata i pomarańczowa. Koniecznie zagęścić, musi mieć konsystencję zupy chińskiej jak kisiel. Oczywiście zimna woda z łyżką stołową mąki ziemniaczanej. Doprawiamy do smaku pieprzem mielonym. I palce lizać :)) Smacznego

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mirosława Drozd

    Mirosława Drozd , 09.12.2011

    oj, uciekło ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Anna Sokółka

    Katarzyna Anna Sokółka , 09.12.2011

    wietnamskie danie nie może być chińskie:-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Karolina Gie

    Karolina Gie , 09.12.2011

    Najlepsze chińskie danie jak dla mnie to kurczak po wietnamsku :D przepyszne :))) !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marta Lubowicki

    Marta Lubowicki , 07.12.2011

    Moge wyslac orginalne przyprawy do kaczki po chinsku w zamian za przyprawe Delecty do ryb ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marta Lubowicki

    Marta Lubowicki , 07.12.2011

    Uwielbiam ta potrawe !Jednak od mojego chinczyka jest nie do podrobienia

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Janik

    Magdalena Janik , 07.12.2011

    no i doszłyśmy do sedna...... kaczka po chińsku jest mniamuśna ( jak mawiały dzieci mojego brata)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Malgorzata Kwiatkowska

    Malgorzata Kwiatkowska , 07.12.2011

    kaczka dobra jest..tylko ta po smoleńsku-fuj..

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Janik

    Magdalena Janik , 07.12.2011

    ajtam, ajtam..... od razu fuj, dobrze zrobiona kaczka nie jest zła :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mariola Grzęda

    Mariola Grzęda , 07.12.2011

    Uwielbiam kuchnie chińska. W sobotę zwiedzałam nową restaurację na olbrzymich porcjach których nie sposób zjeść. Wołowina w pięciu smakach, kaczka po pekińsku na gorącej patelni. Zdecydowanie wygrała kaczka :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Glab

    Magdalena Glab , 07.12.2011

    ja uwielbiam makaron chiński z kurczakiem i warzywami.. makaron zaparzam, warzywa kroję w paseczki (marchew, por, cukinia, cebula -żadnych papryk ani podobnych), podsmażam lekko żeby chrupały jeszcze, dorzucam świeże kiełki soi, makaron i przyprawiam sosem sojowym, magi, chili, kolorowym pieprzem.. w międzyczasie mój facet zajmuje się przygotowaniem kurczaka w chrupiącym cieście -smaży całe filety, a po usmażeniu tnie na paski.. dopełniamy to sosem słodko-ostrym.. pycha!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tomek Kulwicki

    Tomek Kulwicki , 07.12.2011

    Ja nigdy nie jadłem chińskiej kuchni :[

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tomasz Kocinski

    Tomasz Kocinski , 07.12.2011

    W sobotę kaczka po chińsku :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Molek

    Agnieszka Molek , 07.12.2011

    chińszczyzna ,pychota

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ania Stawowa

    Ania Stawowa , 07.12.2011

    tak , ale w moim mieście nie ma dobrej knajpy choć ja lubię takie jedzonko , jak bywałam pod warszawą to często jadaliśmy u chińczyków :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 07.12.2011

    Zamawiacie czasami jedzenie "od Chińczyka"? :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janina Cuch-Vissers

    Janina Cuch-Vissers , 07.12.2011

    ja marynuje piers z kurczaka w jogurcie a nastepnie smaze w woku z warzywami na koncu dolewam puszke mleka kokosowego. z ryzem smakuje wysmienicie a moje wnuczki sie zajadaja.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ania Stawowa

    Ania Stawowa , 07.12.2011

    kaczki takiej nie jadłam ,ale często robię taki mix warzywny z ryżem ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dorota Haremza

    Dorota Haremza , 07.12.2011

    ja od kilku lat jem ciągle to samo w Chińskiej restauracji -wołowinę w sosie curry z warzywami , no cudo smak .Sos niebo w gębie :)) w domu raczej robię kurczaka w paseczki na patelnie i fix do potraw chinskich ale to nie tak smakuje jak w Chińskiej restauracji :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 07.12.2011

    Ale można trochę kulinarnie pofantazjować! :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Angelika Rozalia Sladek

    Angelika Rozalia Sladek , 07.12.2011

    Zgadzam się z Małgosią oni ogólnie dodają takie przyprawy do których my nie mamy dostępu ale powiem wam tak im wychodzą lepiej Polskie potrawy niż niektórym nam wiem bo znam jednego osobiście :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • fitness-food.pl

    fitness-food.pl , 07.12.2011

    Wołowina z cebulką i kiełkami fasoli mung + kilka innych składników, podane oczywiście z ryżem :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Karolina Gerula

    Karolina Gerula , 07.12.2011

    moja to właśnie kaczka po chińsku ... Kocham to :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Sobejko

    Elżbieta Sobejko , 07.12.2011

    ta kaczka musi być pyszna:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małga Braksator

    Małga Braksator , 07.12.2011

    a ja uważam, że nigdy nie zrobię sama tak dobrej chińszczyzny, jaką podają w prawdziwie chińskim szczecińskim "złotym mieście", dlatego nawet nie próbuję nic z tych rzeczy ugotować i zajadam się tamtejszymi przysmakami. pozdrawiam!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Molek

    Agnieszka Molek , 07.12.2011

    kaczka po chińsku? ciekawe jak smakuje.

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kaczka po chińsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kaczka po chińsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kaczka po chińsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kaczka po chińsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kaczka po chińsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kaczka po chińsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kaczka po chińsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kaczka po chińsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Kaczka z winogronami
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

trudne

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć!

Czytaj więcej

Swoim kształtem przypomina najpiękniejszy bukiet prosto z kwiaciarni. Spokrewniony z brokułem, z którym nieustannie konkuruje o względy innych. Choć dotychczas traktowano go nieco po macoszemu – zazwyczaj w roli dodatku, obecnie nie ma sobie równych!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kaczka po chińskuKaczka po chińsku

Mięso typowe dla polskiej kuchni staropolskiej w wydaniu chińskim? Bardzo proszę. Kaczka po chińsku to połączenie lubianego przez Polaków mięsa z kaczki z orientalnymi smakami kulinariów azjatyckich. Będziesz zdziwiony jak pyszne i wbrew pozorom proste jest to danie. Sprawdź przepis na kaczkę po chińsku z ryżem i ciesz się potrawą, która smakuje jak z renomowanej restauracji!

Dla kogo?

Nie musisz kupować kaczki w całości. Pierś z kaczki po chińsku z warzywami to dużo lepsze rozwiązanie dla kucharzy, którzy nie mieli okazji przygotowywać tego rodzaju mięsa. W takiej postaci będziesz ją marynować, a następnie dusić w słodko-kwaśnym sosie. Dodaj do niego chrupkie warzywa, świeżo starty imbir oraz odrobinę sosu sojowego i… kaczka po chińsku gotowa.

Na jaką okazję?

Danie przygotuj, gdy masz ochotę na odmianę i odejście od popularnych w polskich kuchniach mięs z kurczaka czy indyka. Kaczka po chińsku to przepis, który uraduje twoje kubki smakowe, a podczas świątecznego obiadu zaimponuje wszystkim gościom.

Czy wiesz, że?

Kaczkę można już bez problemu nabyć w każdym dobrym supermarkecie, jest dostępna świeża lub w wersji mrożonej, w całości lub w częściach. Chcąc przyrządzić przepis na chrupiącą kaczkę po chińsku z ryżem, zaopatrz się w piersi kaczki ze skórą.

Dla urozmaicenia:

Świeżo siekana kolendra jeszcze bardziej podkreśli orientalny charakter piersi z kaczki po chińsku. Tak przyrządzone mięso świetnie czuje się w towarzystwie ugotowanego na sypko ryżu lub zapiekanych ziemniaków oraz prostej surówki z kapusty lub kiełków. Spróbuj, a kaczka po azjatycku szybko stanie się twoim numerem jeden!