
Składniki
500 gramów
1 opakowanie
1 opakowanie
3 sztuki
1 sztuka
500 mililitrów
40 mililitrów
1 sztuka
0.5 pęczka
100 gramów
50 gramów
300 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pierś z kaczki pokrój razem ze skórą w paski. Zamarynuj w przyprawie Knorr i odstaw na co najmniej 20 minut.

Krok 2
Papryki i cebulę pokrój w paski.

Krok 3
Rozgrzej w rondlu olej. Mięso obtaczaj w mieszaninie mąk i smaż na głębokim oleju, aż będzie rumiane. Odłóż na papierowym ręczniku, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Krok 4
Na osobnej patelni na niewielkiej ilości tłuszczu obsmaż warzywa i dodaj kaczkę.

Krok 5
Fix Knorr wymieszaj z 300 mililitrami wody i wlej na patelnię. Całość gotuj, aż sos zgęstnieje.

Krok 6
Potrawę dopraw sosem sojowym i świeżo startym imbirem. Podawaj posypaną posiekaną kolendrą samodzielnie lub, na przykład, z ryżem.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kaczka po chińsku
Mięso typowe dla polskiej kuchni staropolskiej w wydaniu chińskim? Bardzo proszę. Kaczka po chińsku to połączenie lubianego przez Polaków mięsa z kaczki z orientalnymi smakami kulinariów azjatyckich. Będziesz zdziwiony jak pyszne i wbrew pozorom proste jest to danie. Sprawdź przepis na kaczkę po chińsku z ryżem i ciesz się potrawą, która smakuje jak z renomowanej restauracji!
Dla kogo?
Nie musisz kupować kaczki w całości. Pierś z kaczki po chińsku z warzywami to dużo lepsze rozwiązanie dla kucharzy, którzy nie mieli okazji przygotowywać tego rodzaju mięsa. W takiej postaci będziesz ją marynować, a następnie dusić w słodko-kwaśnym sosie. Dodaj do niego chrupkie warzywa, świeżo starty imbir oraz odrobinę sosu sojowego i… kaczka po chińsku gotowa.
Na jaką okazję?
Danie przygotuj, gdy masz ochotę na odmianę i odejście od popularnych w polskich kuchniach mięs z kurczaka czy indyka. Kaczka po chińsku to przepis, który uraduje twoje kubki smakowe, a podczas świątecznego obiadu zaimponuje wszystkim gościom.
Czy wiesz, że?
Kaczkę można już bez problemu nabyć w każdym dobrym supermarkecie, jest dostępna świeża lub w wersji mrożonej, w całości lub w częściach. Chcąc przyrządzić przepis na chrupiącą kaczkę po chińsku z ryżem, zaopatrz się w piersi kaczki ze skórą.
Dla urozmaicenia:
Świeżo siekana kolendra jeszcze bardziej podkreśli orientalny charakter piersi z kaczki po chińsku. Tak przyrządzone mięso świetnie czuje się w towarzystwie ugotowanego na sypko ryżu lub zapiekanych ziemniaków oraz prostej surówki z kapusty lub kiełków. Spróbuj, a kaczka po azjatycku szybko stanie się twoim numerem jeden!































