Kaczka w karmelu z jabłkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kaczka w karmelu z jabłkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

21

630 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

337 osób wydrukowało

Pobierz pdf

331 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

0.5 kilograma

1 szczypta

1 łyżka

1 szklanka

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Oczyść kaczkę i natrzyj ją pieprzem. Obierz jabłka, pokrój w ćwiartki, usuń gniazda nasienne i posyp majerankiem. Wypełnij kaczkę jabłkami, a tuszkę zaszyj nicią.

Krok 2

Kaczkę ułóż w brytfannie, skrop olejem, podlej wodą i przykryj. Piecz około 90 minut w 200°C.

Krok 3

Dołóż resztę jabłek po godzinie pieczenia. Posyp pokruszoną przyprawą w mini kostkach Knorr i zdejmij przykrywkę.

Krok 4

Wsyp cukier na karmel do płytkiego garnka, dodaj wodę i ocet. Gotuj, nie mieszając, do momentu, kiedy cukier zrobi się jasnobrązowy.

Krok 5

Polej karmelem upieczoną kaczkę, przełóż na półmisek i obłóż jabłkami. Podawaj z żurawiną.

2

Opinie o przepisie

  • Irena  Twardowska

    Irena Twardowska , 30.03.2018

    super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof Słowik

    Krzysztof Słowik , 28.03.2016

    Super fajny przepis polecam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kaczka w karmelu z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kaczka w karmelu z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kaczka w karmelu z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kaczka w karmelu z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kaczka w karmelu z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kaczka w karmelu z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kaczka w karmelu z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kaczka w karmelu z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.

Czytaj więcej

Żurek to aromatyczna zupa, której sekret smaku tkwi w zastosowanych przyprawach. Mogą być różne inne w zależności od tego, jaki rodzaj żuru zamierzamy przygotować. Podpowiadamy, jak doprawić żurek, aby był jak najsmaczniejszy.

Czytaj więcej