Kaczka w karmelu z jabłkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kaczka w karmelu z jabłkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

21

heart
631 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

347 osób wydrukowało

Pobierz pdf

345 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

0.5 kilograma

1 szczypta

1 łyżka

1 szklanka

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Oczyść kaczkę i natrzyj ją pieprzem. Obierz jabłka, pokrój w ćwiartki, usuń gniazda nasienne i posyp majerankiem. Wypełnij kaczkę jabłkami, a tuszkę zaszyj nicią.

Krok 2

Kaczkę ułóż w brytfannie, skrop olejem, podlej wodą i przykryj. Piecz około 90 minut w 200°C.

Krok 3

Dołóż resztę jabłek po godzinie pieczenia. Posyp pokruszoną przyprawą w mini kostkach Knorr i zdejmij przykrywkę.

Krok 4

Wsyp cukier na karmel do płytkiego garnka, dodaj wodę i ocet. Gotuj, nie mieszając, do momentu, kiedy cukier zrobi się jasnobrązowy.

Krok 5

Polej karmelem upieczoną kaczkę, przełóż na półmisek i obłóż jabłkami. Podawaj z żurawiną.

2

Opinie o przepisie

  • Irena  Twardowska

    Irena Twardowska , 30.03.2018

    super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof Słowik

    Krzysztof Słowik , 28.03.2016

    Super fajny przepis polecam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kaczka w karmelu z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kaczka w karmelu z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kaczka w karmelu z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kaczka w karmelu z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kaczka w karmelu z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kaczka w karmelu z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kaczka w karmelu z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kaczka w karmelu z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Kaczka po pekińsku
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

trudne

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kaczka w karmelu z jabłkamiKaczka w karmelu z jabłkami

Oczyść kaczkę i natrzyj ją pieprzem. Obierz jabłka, pokrój w ćwiartki, usuń gniazda nasienne i posyp majerankiem. Wypełnij kaczkę jabłkami, a tuszkę zaszyj nicią.