Kaczka pieczona przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kaczka pieczona

Autor: Dorota Wdowińska-Rozbicka

ratingratingratingratingrating

3

heart
39 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

153 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

142 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

4 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kaczkę umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem.

Krok 2

Do miseczki wycisnąć ząbki czosnku, dodać sól, pieprz, przyprawę do kurczaka oraz olej i wszystko wymieszać. Powstała marynata przyprawową natrzeć mięso. Kaczkę odstawić na 3 godziny a najlepiej na całą noc do zamarynowania.

Krok 3

Po tym czasie mięso przełożyć do brytfanny, przykryć przykrywką. Piec ok 3,5 godziny w 180st.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kaczka pieczona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kaczka pieczona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kaczka pieczona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kaczka pieczona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kaczka pieczona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kaczka pieczona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kaczka pieczona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kaczka pieczona - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kaczka pieczonaKaczka pieczona

Kaczka upieczona w całości to danie, które na pewno zrobi wrażenie na gościach, dlatego warto podawać je na specjalne okazje. Mięso trzeba potem porcjować przy stole i podawać bezpośrednio na talerze – co może stanowić nie lada atrakcję. Zanim włożysz kaczkę do piekarnika, natrzyj ją przygotowaną wcześniej marynatą. Dzięki temu mięso przejdzie aromatem przypraw, zmięknie i będzie soczystsze po upieczeniu. Kaczka powinna leżakować w zalewie przez odpowiednio długi czas, jest to jednak zabieg, który przynosi dobre efekty. Kaczka rozpływająca się w ustach zachwyci miłośników delikatnych mięs. Podawaj ją z pieczonymi lub gotowanymi ziemniakami. Jako dodatek sprawdzi się również ryż. Warto zadbać także o surówkę – w tej roli świetnie sprawdzi się taka, która została przygotowana na bazie kapusty.