Kaczka pieczona przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kaczka pieczona

Autor: Dorota Wdowińska-Rozbicka

ratingratingratingratingrating

3

38 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

143 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

127 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

4 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kaczkę umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem.

Krok 2

Do miseczki wycisnąć ząbki czosnku, dodać sól, pieprz, przyprawę do kurczaka oraz olej i wszystko wymieszać. Powstała marynata przyprawową natrzeć mięso. Kaczkę odstawić na 3 godziny a najlepiej na całą noc do zamarynowania.

Krok 3

Po tym czasie mięso przełożyć do brytfanny, przykryć przykrywką. Piec ok 3,5 godziny w 180st.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kaczka pieczona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kaczka pieczona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kaczka pieczona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kaczka pieczona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kaczka pieczona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kaczka pieczona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kaczka pieczona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kaczka pieczona - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Kaczka po chińsku
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Kontynuując serię blogową o szybkich daniach, dziś chciałbym poruszyć temat sałatek. To także bardzo dobre rozwiązanie, gdy czasu jest mało. Gdy mam upieczoną lub usmażoną pierś kurczaka albo po prostu to, co zostało z niedzielnego pieczonego kurczaka zazwyczaj decyduję się na...

Czytaj więcej

Ciągłe życie w pośpiechu sprawia, że nie masz na nic czasu? Lubisz gotować, ale zbyt długotrwałe i pracochłonne przyrządzanie potraw gasi cały Twój zapał? Najwyższy czas to zmienić.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kaczka pieczonaKaczka pieczona

Kaczka upieczona w całości to danie, które na pewno zrobi wrażenie na gościach, dlatego warto podawać je na specjalne okazje. Mięso trzeba potem porcjować przy stole i podawać bezpośrednio na talerze – co może stanowić nie lada atrakcję. Zanim włożysz kaczkę do piekarnika, natrzyj ją przygotowaną wcześniej marynatą. Dzięki temu mięso przejdzie aromatem przypraw, zmięknie i będzie soczystsze po upieczeniu. Kaczka powinna leżakować w zalewie przez odpowiednio długi czas, jest to jednak zabieg, który przynosi dobre efekty. Kaczka rozpływająca się w ustach zachwyci miłośników delikatnych mięs. Podawaj ją z pieczonymi lub gotowanymi ziemniakami. Jako dodatek sprawdzi się również ryż. Warto zadbać także o surówkę – w tej roli świetnie sprawdzi się taka, która została przygotowana na bazie kapusty.