
Składniki
1 sztuka
4 łyżki
1 szczypta
1 szczypta
1 szczypta
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kaczkę umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem.
Krok 2
Do miseczki wycisnąć ząbki czosnku, dodać sól, pieprz, przyprawę do kurczaka oraz olej i wszystko wymieszać. Powstała marynata przyprawową natrzeć mięso. Kaczkę odstawić na 3 godziny a najlepiej na całą noc do zamarynowania.
Krok 3
Po tym czasie mięso przełożyć do brytfanny, przykryć przykrywką. Piec ok 3,5 godziny w 180st.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kaczka pieczona
Kaczka upieczona w całości to danie, które na pewno zrobi wrażenie na gościach, dlatego warto podawać je na specjalne okazje. Mięso trzeba potem porcjować przy stole i podawać bezpośrednio na talerze – co może stanowić nie lada atrakcję. Zanim włożysz kaczkę do piekarnika, natrzyj ją przygotowaną wcześniej marynatą. Dzięki temu mięso przejdzie aromatem przypraw, zmięknie i będzie soczystsze po upieczeniu. Kaczka powinna leżakować w zalewie przez odpowiednio długi czas, jest to jednak zabieg, który przynosi dobre efekty. Kaczka rozpływająca się w ustach zachwyci miłośników delikatnych mięs. Podawaj ją z pieczonymi lub gotowanymi ziemniakami. Jako dodatek sprawdzi się również ryż. Warto zadbać także o surówkę – w tej roli świetnie sprawdzi się taka, która została przygotowana na bazie kapusty.