Schabowe steki z pieczarkowym sosem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Schabowe steki z pieczarkowym sosem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

13

131 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

110 osób wydrukowało

Pobierz pdf

285 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

1 opakowanie

300 mililitrów

3 łyżki

2 łyżeczki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę wymieszaj z przyprawą Knorr, a następnie oprósz steki z obu stron.

Krok 2

Następnie steki obsmaż z obu stron na złoty kolor na rozgrzanej patelni z margaryną. Smaż po 2 minuty z każdej strony.

Krok 3

W rondelku rozmieszaj zawartość opakowania Knorr z 300 ml mleka i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj jeszcze 8 -10 minut.

Krok 4

Gotowe steki podawaj polane pieczarkowym sosem, z warzywami lub sałatą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Schabowe steki z pieczarkowym sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Schabowe steki z pieczarkowym sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Schabowe steki z pieczarkowym sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Schabowe steki z pieczarkowym sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Schabowe steki z pieczarkowym sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Schabowe steki z pieczarkowym sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Schabowe steki z pieczarkowym sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Schabowe steki z pieczarkowym sosem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Schabowe steki z pieczarkowym sosemSchabowe steki z pieczarkowym sosem

Dzięki temu przepisowi na schabowe z pieczarkami poznasz nowy sposób na przyrządzenie popularnego w kuchni polskiej dania obiadowego, czyli kotletów schabowych. Tym, co wyróżnia tę potrawę, jest dodatek kremowego sosu pieczarkowego. Pomijamy również panierkę z bułki tartej, lecz nie musisz się obawiać – kotletom schabowym z pieczarkami niczego nie brakuje! Okażą się potrawą delikatniejszą, ale nadal pełną smaku. Najlepiej przekonać się o tym w praktyce, więc zapraszamy do kuchni. Schabu z pieczarkami po prostu trzeba spróbować.

Dla kogo? Zdarza się, że długa lista potrzebnych składników zniechęca kucharzy do próbowania nowych przysmaków. Z tego względu przepis na schab z pieczarkami postanowiliśmy maksymalnie uprościć. Receptura jest idealna dla początkujących. Zresztą wszystko wyjaśniamy po kolei. Na początek przygotowywania kotletów schabowych z pieczarkami wymieszaj mąkę pszenną z przyprawą uniwersalną i oprósz nią steki ze schabu wieprzowego. Następnie smaż je na rozgrzanym tłuszczu z obu stron – do momentu, w którym się zrumienią. Błyskawiczny sos pieczarkowy w proszku połącz z mlekiem i zagotuj, aby nabrał odpowiedniej konsystencji. Co sądzisz o takiej metodzie przygotowania schabowych z pieczarkami? Swoją opinią koniecznie podziel się w komentarzu.

Na jaką okazję? Upieczone wcześniej steki schabowe z pieczarkami serwuj na ciepło, polane sosem. Oto niezawodny sposób na nieskomplikowany obiad, po którym nabierzesz apetytu na odkrywanie kolejnych receptur. Przygotuj się jednak na to, że domownicy często będą prosić o powtórkę kotletów schabowych z pieczarkami. Danie to stanie się wspaniałym uzupełnieniem codziennego menu, jak i metodą na urozmaicenie bardziej odświętnych posiłków.

Czy wiesz, że? Pierwowzorem polskiego schabowego był sznycel wiedeński. Główną różnicą między potrawami jest rodzaj użytego mięsa. W austriackich przepisach króluje cielęcina.

Dla urozmaicenia: Z kotletem schabowym z pieczarkami dobrze komponować się będzie prosta sałatka na bazie miksu sałat lub pomidorki koktajlowe. Możesz także wykorzystać ugotowane na parze warzywa, np. kalafior lub brokuł. Podobnie jak klasyczne schabowe, te również będą świetnie smakować z purée ziemniaczanym oraz mizerią. Do dekoracji kotleta schabowy z pieczarkami użyj świeżych ziół, np. tymianku i oregano.