Schabowe steki z pieczarkowym sosem przepis – Zobacz na przepisy.pl

Schabowe steki z pieczarkowym sosem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

11

122 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

103 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

177 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

1 opakowanie

300 mililitrów

3 łyżki

2 łyżeczki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę wymieszaj z przyprawą Knorr, a następnie oprósz steki z obu stron.

Krok 2

Następnie steki obsmaż z obu stron na złoty kolor na rozgrzanej patelni z margaryną. Smaż po 2 minuty z każdej strony.

Krok 3

W rondelku rozmieszaj zawartość opakowania Knorr z 300 ml mleka i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj jeszcze 8 -10 minut.

Krok 4

Gotowe steki podawaj polane pieczarkowym sosem, z warzywami lub sałatą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Schabowe steki z pieczarkowym sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Schabowe steki z pieczarkowym sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Schabowe steki z pieczarkowym sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Schabowe steki z pieczarkowym sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Schabowe steki z pieczarkowym sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Schabowe steki z pieczarkowym sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Schabowe steki z pieczarkowym sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Schabowe steki z pieczarkowym sosemSchabowe steki z pieczarkowym sosem

Dzięki temu przepisowi poznasz nowy sposób na przyrządzenie popularnego w kuchni polskiej dania obiadowego, czyli kotletów schabowych. Tym, co wyróżnia tę potrawę, jest dodatek delikatnego kremowego sosu pieczarkowego. Na początek wymieszaj mąkę pszenną z przyprawą uniwersalną i oprósz nią steki ze schabu wieprzowego. Następnie smaż je na rozgrzanym tłuszczu z obu stron – do momentu, w którym się zrumienią. Błyskawiczny sos pieczarkowy w proszku połącz z mlekiem i zagotuj, aby nabrał odpowiedniej konsystencji. Upieczone wcześniej steki serwuj na ciepło, polane sosem. Z tą potrawą dobrze komponować się będzie prosta sałatka na bazie miksu sałat lub pomidorki koktajlowe. Możesz także wykorzystać ugotowane na parze warzywa, np. kalafior lub brokuł. Podobnie jak klasyczne schabowe, te również będą świetnie smakować z purée ziemniaczanym oraz mizerią. Do dekoracji użyj świeżych ziół, np. tymianku i oregano. Co sądzisz o takiej metodzie przygotowania schabowych? Swoją opinią koniecznie podziel się w komentarzu.