Schabowe steki z pieczarkowym sosem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

11

120 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

103 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

176 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

1 opakowanie

300 mililitrów

3 łyżki

2 łyżeczki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę wymieszaj z przyprawą Knorr, a następnie oprósz steki z obu stron.

Krok 2

Następnie steki obsmaż z obu stron na złoty kolor na rozgrzanej patelni z margaryną. Smaż po 2 minuty z każdej strony.

Krok 3

W rondelku rozmieszaj zawartość opakowania Knorr z 300 ml mleka i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj jeszcze 8 -10 minut.

Krok 4

Gotowe steki podawaj polane pieczarkowym sosem, z warzywami lub sałatą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Schabowe steki z pieczarkowym sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Schabowe steki z pieczarkowym sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Schabowe steki z pieczarkowym sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Schabowe steki z pieczarkowym sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Schabowe steki z pieczarkowym sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Schabowe steki z pieczarkowym sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Schabowe steki z pieczarkowym sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Schabowe steki z pieczarkowym sosemSchabowe steki z pieczarkowym sosem

Dzięki temu przepisowi poznasz nowy sposób na przyrządzenie popularnego w kuchni polskiej dania obiadowego, czyli kotletów schabowych. Tym, co wyróżnia tę potrawę, jest dodatek delikatnego kremowego sosu pieczarkowego. Na początek wymieszaj mąkę pszenną z przyprawą uniwersalną i oprósz nią steki ze schabu wieprzowego. Następnie smaż je na rozgrzanym tłuszczu z obu stron – do momentu, w którym się zrumienią. Błyskawiczny sos pieczarkowy w proszku połącz z mlekiem i zagotuj, aby nabrał odpowiedniej konsystencji. Upieczone wcześniej steki serwuj na ciepło, polane sosem. Z tą potrawą dobrze komponować się będzie prosta sałatka na bazie miksu sałat lub pomidorki koktajlowe. Możesz także wykorzystać ugotowane na parze warzywa, np. kalafior lub brokuł. Podobnie jak klasyczne schabowe, te również będą świetnie smakować z purée ziemniaczanym oraz mizerią. Do dekoracji użyj świeżych ziół, np. tymianku i oregano. Co sądzisz o takiej metodzie przygotowania schabowych? Swoją opinią koniecznie podziel się w komentarzu.