
Składniki
1 sztuka
null
6 sztuk
1 sztuka
null
250 mililitrów
2 łyżki
2 sztuki
200 gramów
2 łyżki
null
0.5 sztuki
0.5 sztuki
100 gramów
null
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Z mąki, roztopionego masła, jajka i soli zagnieć kruche ciasto. Schłodź. Rozwałkuj i wyłóż boki i dno natłuszczonej formy o średnicy 26 cm.
Krok 2
Piecz ciasto 15 minut w 220 stopniach.
Krok 3
Papryki pokrój w kostkę, szynkę w paski, a pieczarki w plasterki. Obrana cebulę drobno posiekaj i podsmaż na maśle. Dodaj szynkę, pieczarki i chwile smaż. Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.
Krok 4
Farsz rozprowadź na cieście.
Krok 5
Jajka rozkłóć ze śmietaną, przypraw sola oraz pieprzem, zalej tartę. Posyp parmezanem. Zapiekaj 25 minut w 200 stopniach.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej