Tarta z papryką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tarta z papryką

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

null

6 sztuk

1 sztuka

null

250 mililitrów

2 łyżki

2 sztuki

200 gramów

2 łyżki

null

0.5 sztuki

0.5 sztuki

100 gramów

null

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z mąki, roztopionego masła, jajka i soli zagnieć kruche ciasto. Schłodź. Rozwałkuj i wyłóż boki i dno natłuszczonej formy o średnicy 26 cm.

Krok 2

Piecz ciasto 15 minut w 220 stopniach.

Krok 3

Papryki pokrój w kostkę, szynkę w paski, a pieczarki w plasterki. Obrana cebulę drobno posiekaj i podsmaż na maśle. Dodaj szynkę, pieczarki i chwile smaż. Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

Krok 4

Farsz rozprowadź na cieście.

Krok 5

Jajka rozkłóć ze śmietaną, przypraw sola oraz pieprzem, zalej tartę. Posyp parmezanem. Zapiekaj 25 minut w 200 stopniach.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tarta z papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tarta z papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tarta z papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tarta z papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tarta z papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tarta z papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tarta z papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tarta z papryką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej