Jednogarnkowe mięsiwa z warzywami i śliwkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Jednogarnkowe mięsiwa z warzywami i śliwkami

Autor: Bernadetta

ratingratingratingratingrating

1

40 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

60 dekagramów

30 dekagramów

1 sztuka

2 sztuki

50 dekagramów

30 dekagramów

10 sztuk

8 sztuk

30 sztuk

3 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

8 sztuk

1 sztuka

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Boczek, łopatkę i pierś z kurczaka kroimy w średnią kostkę. 6-7 łyżek oleju mieszamy z 2 łyżkami przyprawy do mięs. Zalewamy pokrojoną łopatkę i dokładnie mieszamy.

Krok 2

Na rozgrzanej patelni podsmażamy boczek do czasu, aż wytopi się z niego spora ilość tłuszczu. Dodajemy łopatkę i smażymy razem 10 minut, po czym dorzucamy pierś z kurczaka i smażymy do czasu aż się zarumieni.

Krok 3

Wlewamy 0,5 litra wody, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem około 40 minut.

Krok 4

Ziemniaki obieramy, płuczemy, kroimy w większą kostkę. Marchewkę tniemy w grubsze plasterki. Pomidory parzymy wrzątkiem i kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do mięsa i dusimy kolejne 15 minut.

Krok 5

Cukinię płuczemy, przecinamy wzdłuż na pół, wydrążamy miękki miąższ i kroimy w paseczki. Dodajemy do pozostałych składników wraz z dokładnie umytymi, pozbawionymi pestek i pokrojonymi w cienkie plasterki śliwkami żółtymi i węgierkami, a także suszonymi śliwkami.

Krok 6

Dusimy jeszcze 10-15 minut. Wsypujemy chili jalapeno, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Jednogarnkowe mięsiwa z warzywami i śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Jednogarnkowe mięsiwa z warzywami i śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Jednogarnkowe mięsiwa z warzywami i śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Jednogarnkowe mięsiwa z warzywami i śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Jednogarnkowe mięsiwa z warzywami i śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Jednogarnkowe mięsiwa z warzywami i śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Jednogarnkowe mięsiwa z warzywami i śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Kapuśniak z szynką
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej