Jednogarnkowe mięsiwa z warzywami i śliwkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Jednogarnkowe mięsiwa z warzywami i śliwkami

Autor: Bernadetta

ratingratingratingratingrating

1

heart
40 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

13 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

60 dekagramów

30 dekagramów

1 sztuka

2 sztuki

50 dekagramów

30 dekagramów

10 sztuk

8 sztuk

30 sztuk

3 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

8 sztuk

1 sztuka

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Boczek, łopatkę i pierś z kurczaka kroimy w średnią kostkę. 6-7 łyżek oleju mieszamy z 2 łyżkami przyprawy do mięs. Zalewamy pokrojoną łopatkę i dokładnie mieszamy.

Krok 2

Na rozgrzanej patelni podsmażamy boczek do czasu, aż wytopi się z niego spora ilość tłuszczu. Dodajemy łopatkę i smażymy razem 10 minut, po czym dorzucamy pierś z kurczaka i smażymy do czasu aż się zarumieni.

Krok 3

Wlewamy 0,5 litra wody, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem około 40 minut.

Krok 4

Ziemniaki obieramy, płuczemy, kroimy w większą kostkę. Marchewkę tniemy w grubsze plasterki. Pomidory parzymy wrzątkiem i kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do mięsa i dusimy kolejne 15 minut.

Krok 5

Cukinię płuczemy, przecinamy wzdłuż na pół, wydrążamy miękki miąższ i kroimy w paseczki. Dodajemy do pozostałych składników wraz z dokładnie umytymi, pozbawionymi pestek i pokrojonymi w cienkie plasterki śliwkami żółtymi i węgierkami, a także suszonymi śliwkami.

Krok 6

Dusimy jeszcze 10-15 minut. Wsypujemy chili jalapeno, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Jednogarnkowe mięsiwa z warzywami i śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Jednogarnkowe mięsiwa z warzywami i śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Jednogarnkowe mięsiwa z warzywami i śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Jednogarnkowe mięsiwa z warzywami i śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Jednogarnkowe mięsiwa z warzywami i śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Jednogarnkowe mięsiwa z warzywami i śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Jednogarnkowe mięsiwa z warzywami i śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Jednogarnkowe mięsiwa z warzywami i śliwkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej