Składniki
1 sztuka
null
null
null
2 łyżki
1 łyżka
2 łyżki
2 sztuki
2 sztuki
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Sos sojowy wymieszać z miodem i zmiażdżonym czosnkiem, posmarować oczyszczoną polędwicę.
Krok 2
Przełożyć ją do naczynia żaroodpornego, obsypać ziarnem sezamowym, wstawić na 20minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.
Krok 3
Polewać sosem wytworzonym podczas pieczenia. Mięso przykryć folią, zostawiając otwory i piec jeszcze około 15 minut.
Krok 4
Mąkę wsypać do miski, wymieszać z solą i pieprzem i obtoczyć w niej cebulę pokrojoną w cienkie talarki.
Krok 5
Smażyć cebulę na rozgrzanym oleju. Gotową polędwicę pokroić na plastry, posypać cebulą.
Dobra rada:
Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcej