Schab z karmelizowanymi orzechami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Schab z karmelizowanymi orzechami

Autor: Grażyna Molak

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

0 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.5 kilograma

6 łyżek

1 łyżeczka

32 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

0.5 łyżeczki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zrobić marynatę z 3 łyżek oleju, miodu, Bulionetki. Dobrze ją rozetrzeć i natrzeć mięso. Zostawić przykryte w kamionce w lodówce na 12 godzin. Przewracać w tym czasie mięso wcierając marynatę.

Krok 2

Rozgrzać w garnku o grubym dnie olej (resztę) i obsmażyć na rumiano schab. Dołożyć pokrojoną cebulę i zalać wodą tak by przykryła mięso. Włożyć resztę marynaty w której leżało mięso. Dusić na średnim gazie aż schab będzie miękki, a sos odparuje do objętości 2 szklanek.

Krok 3

Wkruszyć mini kostkę pietruszka i prażona cebulka. Wyjąć mięso. Sos zmiksować razem z kilkoma orzechami - zagęścić zasmażką. Pokroić mięso na plastry.

Krok 4

Podawać oblane sosem dekorując karmelizowanymi orzechami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Schab z karmelizowanymi orzechami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Schab z karmelizowanymi orzechami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Schab z karmelizowanymi orzechami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Schab z karmelizowanymi orzechami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Schab z karmelizowanymi orzechami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Schab z karmelizowanymi orzechami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Schab z karmelizowanymi orzechami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Jej kolory mienią się w promieniach sierpniowego słońca, dając tym samym znak, że jesień tuż za pasem. Gruszka czaruje swoim kształtem, co czyni ją jedną z bardziej rozpoznawalnych wśród owoców.

Czytaj więcej

Skorzystaj z długich jesiennych wieczorów i przygotuj domowe, apetyczne zapiekanki!

Czytaj więcej