Schab z karmelizowanymi orzechami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Schab z karmelizowanymi orzechami

Autor: Grażyna Molak

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

0 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.5 kilograma

6 łyżek

1 łyżeczka

32 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

0.5 łyżeczki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zrobić marynatę z 3 łyżek oleju, miodu, Bulionetki. Dobrze ją rozetrzeć i natrzeć mięso. Zostawić przykryte w kamionce w lodówce na 12 godzin. Przewracać w tym czasie mięso wcierając marynatę.

Krok 2

Rozgrzać w garnku o grubym dnie olej (resztę) i obsmażyć na rumiano schab. Dołożyć pokrojoną cebulę i zalać wodą tak by przykryła mięso. Włożyć resztę marynaty w której leżało mięso. Dusić na średnim gazie aż schab będzie miękki, a sos odparuje do objętości 2 szklanek.

Krok 3

Wkruszyć mini kostkę pietruszka i prażona cebulka. Wyjąć mięso. Sos zmiksować razem z kilkoma orzechami - zagęścić zasmażką. Pokroić mięso na plastry.

Krok 4

Podawać oblane sosem dekorując karmelizowanymi orzechami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Schab z karmelizowanymi orzechami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Schab z karmelizowanymi orzechami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Schab z karmelizowanymi orzechami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Schab z karmelizowanymi orzechami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Schab z karmelizowanymi orzechami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Schab z karmelizowanymi orzechami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Schab z karmelizowanymi orzechami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Schab z karmelizowanymi orzechami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Schab w pięciu smakach
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej