Schab z karmelizowanymi orzechami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Schab z karmelizowanymi orzechami

Autor: Grażyna Molak

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

6 łyżek

1 sztuka

1 sztuka

1.5 kilograma

1 sztuka

2 łyżki

32 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zrobić marynatę z 3 łyżek oleju, miodu, Bulionetki. Dobrze ją rozetrzeć i natrzeć mięso. Zostawić przykryte w kamionce w lodówce na 12 godzin. Przewracać w tym czasie mięso wcierając marynatę.

Krok 2

Rozgrzać w garnku o grubym dnie olej (resztę) i obsmażyć na rumiano schab. Dołożyć pokrojoną cebulę i zalać wodą tak by przykryła mięso. Włożyć resztę marynaty w której leżało mięso. Dusić na średnim gazie aż schab będzie miękki, a sos odparuje do objętości 2 szklanek.

Krok 3

Wkruszyć mini kostkę pietruszka i prażona cebulka. Wyjąć mięso. Sos zmiksować razem z kilkoma orzechami - zagęścić zasmażką. Pokroić mięso na plastry.

Krok 4

Podawać oblane sosem dekorując karmelizowanymi orzechami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Schab z karmelizowanymi orzechami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Schab z karmelizowanymi orzechami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Schab z karmelizowanymi orzechami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Schab z karmelizowanymi orzechami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Schab z karmelizowanymi orzechami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Schab z karmelizowanymi orzechami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Schab z karmelizowanymi orzechami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Schab z karmelizowanymi orzechami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej