Schab w sosie chrzanowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Schab w sosie chrzanowym

Autor: blue_megi blue_megi

ratingratingratingratingrating

3

heart
12 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

55 osób wydrukowało

Pobierz pdf

65 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

6 sztuk

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 pęczek

2 łyżki

1 szklanka

2 łyżki

5 łyżek

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kotlety rozbijamy tłuczkiem i obtaczamy w mące.

Krok 2

W dużym rondlu rozgrzewamy olej. Wrzucamy posiekaną drobno cebulę i smażymy mieszając, aż się zeszkli. Wkładamy do rondla kotlety i obsmażamy z obu stron.

Krok 3

Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w plasterki. Dodajemy do mięsa.

Krok 4

Całość zalewamy wrzątkiem, tak aby wszystkie składniki były przykryte. Dodajemy Bulion na włoszczyźnie Knorr.

Krok 5

Dusimy przez około 30 minut, aż mięso zmięknie.

Krok 6

Śmietanę mieszamy z chrzanem i dodajemy do mięsa. Jeśli sos jest za rzadki, zagęszczamy go mąką.

Krok 7

Zdejmujemy z ognia, dodajemy posiekany koperek.

blue_megi blue_megi

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Schab w sosie chrzanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Schab w sosie chrzanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Schab w sosie chrzanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Schab w sosie chrzanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Schab w sosie chrzanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Schab w sosie chrzanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Schab w sosie chrzanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Schab w sosie chrzanowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Schab w sosie chrzanowymSchab w sosie chrzanowym

Schab może występować w wielu odsłonach: smażony w panierce, pieczony w rękawie, duszony w sosie. Prezentowany tutaj, duszony pod przykryciem, należy podawać z sosem śmietanowo-chrzanowym. Przygotowanie potrawy nie wymaga wiele czasu. Zanim zrobisz sos, podsmaż mięso ze wszystkich stron na gorącym tłuszczu. Dzięki temu pozostanie smaczne i soczyste. Następnie duś je pod przykryciem w bulionie, aż do momentu, gdy plastry schabu osiągną pożądaną miękkość. Przed smażeniem natrzyj mięso majerankiem, przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku oraz pieprzem ziołowym. Pamiętaj, by nie rozbijać plastrów schabu zbyt cienko, ponieważ mięso podawane z sosem powinno być nieco grubsze niż to smażone w chrupkiej panierce. Przygotowaną potrawę podawaj wraz z ulubionymi dodatkami (kaszą gryczaną, ryżem, frytkami, ziemniakami zapiekanymi w ziołach) oraz surówką, np. z marchewki czy czerwonej kapusty. Serwuj potrawę posypaną koperkiem lub natką pietruszki. Zapoznaj się z przepisem i przyrządź smaczny schab w sosie chrzanowym na najbliższą okazję.