Schab w sosie chrzanowym przepis – Zobacz na przepisy.pl

Schab w sosie chrzanowym

Autor: blue_megi blue_megi

ratingratingratingratingrating

2

12 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

36 osób wydrukowało

Pobierz pdf

38 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

6 sztuk

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 pęczek

2 łyżki

1 szklanka

2 łyżki

5 łyżek

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kotlety rozbijamy tłuczkiem i obtaczamy w mące.

Krok 2

W dużym rondlu rozgrzewamy olej. Wrzucamy posiekaną drobno cebulę i smażymy mieszając, aż się zeszkli. Wkładamy do rondla kotlety i obsmażamy z obu stron.

Krok 3

Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w plasterki. Dodajemy do mięsa.

Krok 4

Całość zalewamy wrzątkiem, tak aby wszystkie składniki były przykryte. Dodajemy Bulion na włoszczyźnie Knorr.

Krok 5

Dusimy przez około 30 minut, aż mięso zmięknie.

Krok 6

Śmietanę mieszamy z chrzanem i dodajemy do mięsa. Jeśli sos jest za rzadki, zagęszczamy go mąką.

Krok 7

Zdejmujemy z ognia, dodajemy posiekany koperek.

blue_megi blue_megi

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Schab w sosie chrzanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Schab w sosie chrzanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Schab w sosie chrzanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Schab w sosie chrzanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Schab w sosie chrzanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Schab w sosie chrzanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Schab w sosie chrzanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Schab w sosie chrzanowymSchab w sosie chrzanowym

Schab może występować w wielu odsłonach: smażony w panierce, pieczony w rękawie, duszony w sosie. Prezentowany tutaj, duszony pod przykryciem, należy podawać z sosem śmietanowo-chrzanowym. Przygotowanie potrawy nie wymaga wiele czasu. Zanim zrobisz sos, podsmaż mięso ze wszystkich stron na gorącym tłuszczu. Dzięki temu pozostanie smaczne i soczyste. Następnie duś je pod przykryciem w bulionie, aż do momentu, gdy plastry schabu osiągną pożądaną miękkość. Przed smażeniem natrzyj mięso majerankiem, przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku oraz pieprzem ziołowym. Pamiętaj, by nie rozbijać plastrów schabu zbyt cienko, ponieważ mięso podawane z sosem powinno być nieco grubsze niż to smażone w chrupkiej panierce. Przygotowaną potrawę podawaj wraz z ulubionymi dodatkami (kaszą gryczaną, ryżem, frytkami, ziemniakami zapiekanymi w ziołach) oraz surówką, np. z marchewki czy czerwonej kapusty. Serwuj potrawę posypaną koperkiem lub natką pietruszki. Zapoznaj się z przepisem i przyrządź smaczny schab w sosie chrzanowym na najbliższą okazję.