
Składniki
6 sztuk
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
1 pęczek
2 łyżki
1 szklanka
2 łyżki
5 łyżek
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kotlety rozbijamy tłuczkiem i obtaczamy w mące.
Krok 2
W dużym rondlu rozgrzewamy olej. Wrzucamy posiekaną drobno cebulę i smażymy mieszając, aż się zeszkli. Wkładamy do rondla kotlety i obsmażamy z obu stron.
Krok 3
Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w plasterki. Dodajemy do mięsa.
Krok 4
Całość zalewamy wrzątkiem, tak aby wszystkie składniki były przykryte. Dodajemy Bulion na włoszczyźnie Knorr.
Krok 5
Dusimy przez około 30 minut, aż mięso zmięknie.
Krok 6
Śmietanę mieszamy z chrzanem i dodajemy do mięsa. Jeśli sos jest za rzadki, zagęszczamy go mąką.
Krok 7
Zdejmujemy z ognia, dodajemy posiekany koperek.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Schab w sosie chrzanowym
Schab może występować w wielu odsłonach: smażony w panierce, pieczony w rękawie, duszony w sosie. Prezentowany tutaj, duszony pod przykryciem, należy podawać z sosem śmietanowo-chrzanowym. Przygotowanie potrawy nie wymaga wiele czasu. Zanim zrobisz sos, podsmaż mięso ze wszystkich stron na gorącym tłuszczu. Dzięki temu pozostanie smaczne i soczyste. Następnie duś je pod przykryciem w bulionie, aż do momentu, gdy plastry schabu osiągną pożądaną miękkość. Przed smażeniem natrzyj mięso majerankiem, przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku oraz pieprzem ziołowym. Pamiętaj, by nie rozbijać plastrów schabu zbyt cienko, ponieważ mięso podawane z sosem powinno być nieco grubsze niż to smażone w chrupkiej panierce. Przygotowaną potrawę podawaj wraz z ulubionymi dodatkami (kaszą gryczaną, ryżem, frytkami, ziemniakami zapiekanymi w ziołach) oraz surówką, np. z marchewki czy czerwonej kapusty. Serwuj potrawę posypaną koperkiem lub natką pietruszki. Zapoznaj się z przepisem i przyrządź smaczny schab w sosie chrzanowym na najbliższą okazję.