Składniki
6 sztuk
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
1 pęczek
2 łyżki
1 szklanka
2 łyżki
5 łyżek
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kotlety rozbijamy tłuczkiem i obtaczamy w mące.
Krok 2
W dużym rondlu rozgrzewamy olej. Wrzucamy posiekaną drobno cebulę i smażymy mieszając, aż się zeszkli. Wkładamy do rondla kotlety i obsmażamy z obu stron.
Krok 3
Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w plasterki. Dodajemy do mięsa.
Krok 4
Całość zalewamy wrzątkiem, tak aby wszystkie składniki były przykryte. Dodajemy Bulion na włoszczyźnie Knorr.
Krok 5
Dusimy przez około 30 minut, aż mięso zmięknie.
Krok 6
Śmietanę mieszamy z chrzanem i dodajemy do mięsa. Jeśli sos jest za rzadki, zagęszczamy go mąką.
Krok 7
Zdejmujemy z ognia, dodajemy posiekany koperek.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Schab w sosie chrzanowym
Schab może występować w wielu odsłonach: smażony w panierce, pieczony w rękawie, duszony w sosie. Prezentowany tutaj, duszony pod przykryciem, należy podawać z sosem śmietanowo-chrzanowym. Przygotowanie potrawy nie wymaga wiele czasu. Zanim zrobisz sos, podsmaż mięso ze wszystkich stron na gorącym tłuszczu. Dzięki temu pozostanie smaczne i soczyste. Następnie duś je pod przykryciem w bulionie, aż do momentu, gdy plastry schabu osiągną pożądaną miękkość. Przed smażeniem natrzyj mięso majerankiem, przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku oraz pieprzem ziołowym. Pamiętaj, by nie rozbijać plastrów schabu zbyt cienko, ponieważ mięso podawane z sosem powinno być nieco grubsze niż to smażone w chrupkiej panierce. Przygotowaną potrawę podawaj wraz z ulubionymi dodatkami (kaszą gryczaną, ryżem, frytkami, ziemniakami zapiekanymi w ziołach) oraz surówką, np. z marchewki czy czerwonej kapusty. Serwuj potrawę posypaną koperkiem lub natką pietruszki. Zapoznaj się z przepisem i przyrządź smaczny schab w sosie chrzanowym na najbliższą okazję.