Pieczony schab z ziołowym nadzieniem i sosem pieczarkowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

249

2456 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3071 osób wydrukowało

Pobierz pdf

5296 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

2 łyżki

8 sztuk

10 sztuk

1 sztuka

0.5 szklanki

1 łyżka

1 łyżeczka

1 sztuka

1 szczypta

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pieczywo pokrój w niedużą kostkę i przełóż do miski. Dodaj posiekane zioła i czosnek, bulion oraz jajko. Wszystko razem wymieszaj i dopraw do smaku pieprzem.

Pieczony schab z ziołowym nadzieniem i sosem pieczarkowym - Krok 1

Krok 2

Mięso oczyść z błon, a następnie cienkim nożem zrób otwór w środku schabu na wylot. Natrzyj mięso przyprawą do mięs.

Pieczony schab z ziołowym nadzieniem i sosem pieczarkowym - Krok 2

Krok 3

Przygotowanym farszem wypełnij otwór w mięsie. Mięso zawiń ściśle w folię aluminiową i obsmaż z każdej strony na rozgrzanej patelni. Następnie wstaw do nagrzanego do 180 °C piekarnika na 40 minut.

Pieczony schab z ziołowym nadzieniem i sosem pieczarkowym - Krok 3

Krok 4

Pieczarki pokrój w grube plastry i przesmaż na tej samej patelni. Wlej szklankę zimnej wody, zdejmij patelnię z ognia i dodaj sos pieczeniowy ciemny Knorr. Doprowadź do wrzenia i gotuj jeszcze 2-3 minuty. Po upieczeniu mięso pokrój w plastry i podawaj z powstałym pieczarkowym sosem.

Pieczony schab z ziołowym nadzieniem i sosem pieczarkowym - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Do sosu możesz dodać odrobinę posiekanej natki.

150

Opinie o przepisie

  • Paweł Matraszek

    Paweł Matraszek , 06.07.2019

    na zdjęciu jest pokazana łyżka z bulionetką a nie z sosem z paczku

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Justyna Miś

    Justyna Miś , 07.02.2016

    ...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Daria Zbylut

    Daria Zbylut , 07.02.2016

    jaka DARIA ??????????

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Justyna Miś

    Justyna Miś , 07.02.2016

    daria?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Daria Zbylut

    Daria Zbylut , 07.02.2016

    Justyna Miś

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewelina Rozmyslowicz Dickson

    Ewelina Rozmyslowicz Dickson , 06.02.2016

    Beata Rozmyslowicz Chipman looks soooo good

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bozenna Bozek

    Bozenna Bozek , 06.02.2016

    i glodno sie zrobilo,,,patrzac na takie rarytasy..

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Henryk Karczewski

    Henryk Karczewski , 06.02.2016

    Kiedy można się zjawić

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magda Strychalska

    Magda Strychalska , 06.02.2016

    napewno dobre....

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paweł Maj

    Paweł Maj , 06.02.2016

    Mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stefan Nowotka

    Stefan Nowotka , 06.02.2016

    Chyba dzisiaj na obiad byl lepszy prawda Karo Tka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jolanta Kruszczak

    Jolanta Kruszczak , 06.02.2016

    Ale bym to zjadła , tylko z Tobą .

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Sztyba

    Barbara Sztyba , 06.02.2016

    Pychota

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jan Gosz

    Jan Gosz , 06.02.2016

    Dajcie zjesc a nie robta smaka.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Karol Lange

    Karol Lange , 06.02.2016

    Obrazki dla zglodnialych

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stanislaw Gesicki

    Stanislaw Gesicki , 06.02.2016

    To jest fotografia zrób tak i się pochwal.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grażyna Sampolska

    Grażyna Sampolska , 06.02.2016

    Pewnie pychota, u mnie panowie 3x + pies ,to jedynie z tego zestawu zjedzą grzyby no i mięso ale tylko z krówek i jałówek

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Leszek Borowiak

    Leszek Borowiak , 06.02.2016

    CO jestem na tej stronie czuje się głodnym mimo że przed chwilą jadłem

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Nowacka

    Joanna Nowacka , 06.02.2016

    Czytanie skonczylam na składnikach. Chemiczny schab.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jerzy Leśniak

    Jerzy Leśniak , 06.02.2016

    poezja smaku.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Dekinder

    Ewa Dekinder , 06.02.2016

    Pychotki

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bożena Pieślak

    Bożena Pieślak , 06.02.2016

    Pyszny że mniam palce lizać

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Winiarska

    Maria Winiarska , 06.02.2016

    Aby nie być gołosłowną dodam zdjęcie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alicja Bartecka

    Alicja Bartecka , 06.02.2016

    Mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dzuy Thanh Đặng

    Dzuy Thanh Đặng , 06.02.2016

    Pycha!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysio Orzechowski

    Krzysio Orzechowski , 06.02.2016

    Niemam rozterek nie mam takich roletek na obiad , ale mam goloneczkę w potrawce mniam chichi.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janusz Kazimierczak

    Janusz Kazimierczak , 06.02.2016

    Wręcz - prawdziwa poezja kulinarna.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wiesława Kalinowska

    Wiesława Kalinowska , 06.02.2016

    Napewno pycha miam!!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jan Sawicki

    Jan Sawicki , 06.02.2016

    Taki jest najlepszy

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczony schab z ziołowym nadzieniem i sosem pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczony schab z ziołowym nadzieniem i sosem pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczony schab z ziołowym nadzieniem i sosem pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczony schab z ziołowym nadzieniem i sosem pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczony schab z ziołowym nadzieniem i sosem pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczony schab z ziołowym nadzieniem i sosem pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczony schab z ziołowym nadzieniem i sosem pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczony schab z ziołowym nadzieniem i sosem pieczarkowymPieczony schab z ziołowym nadzieniem i sosem pieczarkowym

Chcesz urozmaicić swoje menu lub szukasz sposobu na pyszny obiad? Pieczony schab z ziołowym nadzieniem i sosem pieczarkowym będzie idealną propozycją. To dobra alternatywa dla potraw z kurczakiem, ponieważ łączy w sobie wyrazisty smak mięsa z aromatycznymi ziołami. Całość dopełnia delikatny sos. Schab sprawdzi się na niemal każdą okazję, jego przygotowanie jest niezwykle proste – wystarczy, że zasugerujesz się poniższymi wskazówkami. Na początek przyrządź farsz – pieczywo tostowe pokrój w kostkę, dodaj do niego posiekane składniki: natkę pietruszki, suszony tymianek i czosnek. Do mieszanki wlej bulion i wbij jajko, wymieszaj wszystko oraz odpowiednio dopraw. Teraz przygotuj mięso – oczyść je, umyj i osusz, natrzyj przyprawami: pieprzem, papryką i majerankiem, a następnie zrób w nim otwór. Przygotowanym farszem wypełnij wnętrze mięsa, po czym zawiń je w folię i podsmaż z każdej strony. Teraz wystarczy umieścić je w piekarniku i piec przez kilkadziesiąt minut. Smak potrawy doskonale uzupełni sos grzybowy przygotowany według poniższego przepisu. Schab serwuj solo lub z pieczonymi ziemniakami.