Pieczony schab z ziołowym nadzieniem i sosem pieczarkowym
łatwe
6058 osób zapisało

Składniki
600 gramów
2 łyżki
8 sztuk
10 sztuk
1 sztuka
0.5 szklanki
1 łyżka
1 opakowanie
1 szczypta
1 łyżeczka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pieczywo pokrój w niedużą kostkę i przełóż do miski. Dodaj posiekane zioła i czosnek, bulion oraz jajko. Wszystko razem wymieszaj i dopraw do smaku pieprzem.
Krok 2
Mięso oczyść z błon, a następnie cienkim nożem zrób otwór w środku schabu na wylot. Natrzyj mięso przyprawą do mięs.
Krok 3
Przygotowanym farszem wypełnij otwór w mięsie. Mięso obsmaż z każdej strony na rozgrzanej patelni i zawiń ściśle w folię aluminiową. Następnie wstaw do nagrzanego do 180 °C piekarnika na 50 minut.
Krok 4
Pieczarki pokrój w grube plastry i przesmaż na tej samej patelni. Wlej szklankę zimnej wody, zdejmij patelnię z ognia i dodaj sos pieczeniowy ciemny Knorr. Doprowadź do wrzenia i gotuj jeszcze 2-3 minuty. Po upieczeniu mięso pokrój w plastry i podawaj z powstałym pieczarkowym sosem.
Dobra rada:
Do sosu możesz dodać odrobinę posiekanej natki.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Przygotowywanie posiłków przy użyciu pary wodnej to przepis na posiłek idealny. Soczyste mięsa i chrupiące warzywa z pełnią właściwości odżywczych, ale bez zbędnego tłuszczu – to możliwe! I niezwykle proste w wykonaniu. Duże kulinarne doświadczenie nie jest wymagane!
Czytaj więcejBananowiec to najprostsze ciasto świata! Przygotowanie tego wypieku jest niezwykle szybkie, a efekty zawsze zachwycają. Próbowaliście kiedyś bananowca? Jeżeli nie, to najwyższa pora, by to zmienić! Chcecie poznać sprawdzony przepis, z pomocą którego przygotujecie ten wypiek?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pieczony schab z ziołowym nadzieniem i sosem pieczarkowym
Chcesz urozmaicić swoje menu lub szukasz sposobu na pyszny obiad? Pieczony schab z ziołowym nadzieniem i sosem pieczarkowym będzie idealną propozycją. To dobra alternatywa dla potraw z kurczakiem, ponieważ łączy w sobie wyrazisty smak mięsa z aromatycznymi ziołami. Całość dopełnia delikatny sos. Schab sprawdzi się na niemal każdą okazję, jego przygotowanie jest niezwykle proste – wystarczy, że zasugerujesz się poniższymi wskazówkami. Na początek przyrządź farsz – pieczywo tostowe pokrój w kostkę, dodaj do niego posiekane składniki: natkę pietruszki, suszony tymianek i czosnek. Do mieszanki wlej bulion i wbij jajko, wymieszaj wszystko oraz odpowiednio dopraw. Teraz przygotuj mięso – oczyść je, umyj i osusz, natrzyj przyprawami: pieprzem, papryką i majerankiem, a następnie zrób w nim otwór. Przygotowanym farszem wypełnij wnętrze mięsa, po czym zawiń je w folię i podsmaż z każdej strony. Teraz wystarczy umieścić je w piekarniku i piec przez kilkadziesiąt minut. Smak potrawy doskonale uzupełni sos grzybowy przygotowany według poniższego przepisu. Schab serwuj solo lub z pieczonymi ziemniakami.