Pieczony schab z ziołowym nadzieniem i sosem pieczarkowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

248

2440 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3071 osób wydrukowało

Pobierz pdf

5296 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

8 sztuk

10 sztuk

1 sztuka

0.5 szklanki

1 łyżka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pieczywo pokrój w niedużą kostkę i przełóż do miski. Dodaj posiekane zioła i czosnek, bulion oraz jajko. Wszystko razem wymieszaj i dopraw do smaku pieprzem.

Pieczony schab z ziołowym nadzieniem i sosem pieczarkowym - Krok 1

Krok 2

Mięso oczyść z błon, a następnie cienkim nożem zrób otwór w środku schabu na wylot. Natrzyj mięso przyprawą do mięs.

Pieczony schab z ziołowym nadzieniem i sosem pieczarkowym - Krok 2

Krok 3

Przygotowanym farszem wypełnij otwór w mięsie. Mięso zawiń ściśle w folię aluminiową i obsmaż z każdej strony na rozgrzanej patelni. Następnie wstaw do nagrzanego do 180 °C piekarnika na 40 minut.

Pieczony schab z ziołowym nadzieniem i sosem pieczarkowym - Krok 3

Krok 4

Pieczarki pokrój w grube plastry i przesmaż na tej samej patelni. Wlej szklankę zimnej wody, zdejmij patelnię z ognia i dodaj sos pieczeniowy ciemny Knorr. Doprowadź do wrzenia i gotuj jeszcze 2-3 minuty. Po upieczeniu mięso pokrój w plastry i podawaj z powstałym pieczarkowym sosem.

Pieczony schab z ziołowym nadzieniem i sosem pieczarkowym - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Do sosu możesz dodać odrobinę posiekanej natki.

151

Opinie o przepisie

  • Pani Kasia

    Pani Kasia

    TAK. Przygotowuje wg powyższego przepisu. W innej mojej wersji nadzienie robię tradycyjnie z morelami i serem feta. Warto spróbować!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paweł Matraszek

    Paweł Matraszek

    na zdjęciu jest pokazana łyżka z bulionetką a nie z sosem z paczku

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Justyna Miś

    Justyna Miś

    ...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Daria Zbylut

    Daria Zbylut

    jaka DARIA ??????????

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Justyna Miś

    Justyna Miś

    daria?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Daria Zbylut

    Daria Zbylut

    Justyna Miś

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewelina Rozmyslowicz Dickson

    Ewelina Rozmyslowicz Dickson

    Beata Rozmyslowicz Chipman looks soooo good

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bozenna Bozek

    Bozenna Bozek

    i glodno sie zrobilo,,,patrzac na takie rarytasy..

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Henryk Karczewski

    Henryk Karczewski

    Kiedy można się zjawić

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magda Strychalska

    Magda Strychalska

    napewno dobre....

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paweł Maj

    Paweł Maj

    Mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stefan Nowotka

    Stefan Nowotka

    Chyba dzisiaj na obiad byl lepszy prawda Karo Tka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jolanta Kruszczak

    Jolanta Kruszczak

    Ale bym to zjadła , tylko z Tobą .

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Sztyba

    Barbara Sztyba

    Pychota

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jan Gosz

    Jan Gosz

    Dajcie zjesc a nie robta smaka.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Karol Lange

    Karol Lange

    Obrazki dla zglodnialych

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stanislaw Gesicki

    Stanislaw Gesicki

    To jest fotografia zrób tak i się pochwal.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grażyna Sampolska

    Grażyna Sampolska

    Pewnie pychota, u mnie panowie 3x + pies ,to jedynie z tego zestawu zjedzą grzyby no i mięso ale tylko z krówek i jałówek

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Leszek Borowiak

    Leszek Borowiak

    CO jestem na tej stronie czuje się głodnym mimo że przed chwilą jadłem

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Nowacka

    Joanna Nowacka

    Czytanie skonczylam na składnikach. Chemiczny schab.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jerzy Leśniak

    Jerzy Leśniak

    poezja smaku.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Dekinder

    Ewa Dekinder

    Pychotki

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bożena Pieślak

    Bożena Pieślak

    Pyszny że mniam palce lizać

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Winiarska

    Maria Winiarska

    Aby nie być gołosłowną dodam zdjęcie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alicja Bartecka

    Alicja Bartecka

    Mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dzuy Thanh Đặng

    Dzuy Thanh Đặng

    Pycha!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysio Orzechowski

    Krzysio Orzechowski

    Niemam rozterek nie mam takich roletek na obiad , ale mam goloneczkę w potrawce mniam chichi.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janusz Kazimierczak

    Janusz Kazimierczak

    Wręcz - prawdziwa poezja kulinarna.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wiesława Kalinowska

    Wiesława Kalinowska

    Napewno pycha miam!!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczony schab z ziołowym nadzieniem i sosem pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczony schab z ziołowym nadzieniem i sosem pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczony schab z ziołowym nadzieniem i sosem pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczony schab z ziołowym nadzieniem i sosem pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczony schab z ziołowym nadzieniem i sosem pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczony schab z ziołowym nadzieniem i sosem pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczony schab z ziołowym nadzieniem i sosem pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczony schab z ziołowym nadzieniem i sosem pieczarkowymPieczony schab z ziołowym nadzieniem i sosem pieczarkowym

Chcesz urozmaicić swoje menu lub szukasz sposobu na pyszny obiad? Pieczony schab z ziołowym nadzieniem i sosem pieczarkowym będzie idealną propozycją. To dobra alternatywa dla potraw z kurczakiem, ponieważ łączy w sobie wyrazisty smak mięsa z aromatycznymi ziołami. Całość dopełnia delikatny sos. Schab sprawdzi się na niemal każdą okazję, jego przygotowanie jest niezwykle proste – wystarczy, że zasugerujesz się poniższymi wskazówkami. Na początek przyrządź farsz – pieczywo tostowe pokrój w kostkę, dodaj do niego posiekane składniki: natkę pietruszki, suszony tymianek i czosnek. Do mieszanki wlej bulion i wbij jajko, wymieszaj wszystko oraz odpowiednio dopraw. Teraz przygotuj mięso – oczyść je, umyj i osusz, natrzyj przyprawami: pieprzem, papryką i majerankiem, a następnie zrób w nim otwór. Przygotowanym farszem wypełnij wnętrze mięsa, po czym zawiń je w folię i podsmaż z każdej strony. Teraz wystarczy umieścić je w piekarniku i piec przez kilkadziesiąt minut. Smak potrawy doskonale uzupełni sos grzybowy przygotowany według poniższego przepisu. Schab serwuj solo lub z pieczonymi ziemniakami.