Dania ze Schabem Pieczonym
58 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Nie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!
Czytaj więcejŁagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!
Czytaj więcej
Schab pieczony
Są tacy, którzy uważają, że obiad nie istnieje bez mięsa. Jeśli do nich należysz albo po prostu masz ochotę na mięsny posiłek – wypróbuj koniecznie nasz przepis na schab pieczony. Jego wielką zaletą jest to, że można go przygotować na wiele okazji. Gdy organizujesz przyjęcie dla większej liczby osób, pieczeń ze schabu doskonale wypełni rolę dania głównego. Również w kameralnym gronie będzie to idealna propozycja na smaczny obiad czy kolację. Schab jest mięsem najwyższej jakości, zwróć jednak uwagę na to, jaki kawałek wybierasz. Ten najdoskonalszy i najbardziej świeży będzie miał jasnoróżową barwę, jednolitą strukturę oraz świeży, delikatny zapach. Można go scharakteryzować jako kruchy oraz soczysty zarazem. Aby najlepiej podkreślić te wszystkie cechy schabu, pamiętaj o właściwym przyrządzeniu pieczeni. Ten rodzaj mięsa może, lecz nie musi być długo marynowany. Jeżeli masz mało czasu, natrzyj go jedynie oliwą z dodatkiem czosnku, a następnie oprósz solą. Gdy odpowiednio wcześniej zaplanujesz przygotowywanie, wykonaj najpierw marynatę, obtocz w niej mięso, a następnie wstaw je do lodówki na co najmniej kilka godzin lub nawet na całą noc. Do zrobienia marynaty posłużyć ci mogą zioła: majeranek, bazylia, tymianek, rozmaryn oraz oczywiście pieprz, sól i czosnek. Schab pieczony świetnie smakuje również z różnymi farszami, które przyrządzisz z grzybów, warzyw lub z owoców. Wystarczy za pomocą długiego noża zrobić otwór w mięsie i napełnić go nadzieniem (np. ze śliwkami, jabłkami, morelami). Schab piecz najlepiej w rękawie umieszczonym w naczyniu żaroodpornym. Dzięki temu zachowasz płyn, który powstaje podczas pieczenia mięsa. To w nim kryje się całe bogactwo smaków i zapachów, dlatego dobrze jest uczynić z niego bazę do przygotowania sosu. A możliwości masz tutaj całe mnóstwo: od sosów pieczeniowych, chrzanowych, grzybowych, na orzechowych i żurawinowych kończąc. Schab pieczony podawaj z ziemniakami, kaszami (np. gryczaną), surówkami albo wyłącznie polaną sosem – jako przystawkę. Przekonaj się, jakie fantastyczne dania można wyczarować ze schabu.