Przepisy na Schab Pieczony | Przepisy.pl pixel

Dania ze Schabem Pieczonym

58 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Schab pieczonySchab pieczony

Są tacy, którzy uważają, że obiad nie istnieje bez mięsa. Jeśli do nich należysz albo po prostu masz ochotę na mięsny posiłek – wypróbuj koniecznie nasz przepis na schab pieczony. Jego wielką zaletą jest to, że można go przygotować na wiele okazji. Gdy organizujesz przyjęcie dla większej liczby osób, pieczeń ze schabu doskonale wypełni rolę dania głównego. Również w kameralnym gronie będzie to idealna propozycja na smaczny obiad czy kolację. Schab jest mięsem najwyższej jakości, zwróć jednak uwagę na to, jaki kawałek wybierasz. Ten najdoskonalszy i najbardziej świeży będzie miał jasnoróżową barwę, jednolitą strukturę oraz świeży, delikatny zapach. Można go scharakteryzować jako kruchy oraz soczysty zarazem. Aby najlepiej podkreślić te wszystkie cechy schabu, pamiętaj o właściwym przyrządzeniu pieczeni. Ten rodzaj mięsa może, lecz nie musi być długo marynowany. Jeżeli masz mało czasu, natrzyj go jedynie oliwą z dodatkiem czosnku, a następnie oprósz solą. Gdy odpowiednio wcześniej zaplanujesz przygotowywanie, wykonaj najpierw marynatę, obtocz w niej mięso, a następnie wstaw je do lodówki na co najmniej kilka godzin lub nawet na całą noc. Do zrobienia marynaty posłużyć ci mogą zioła: majeranek, bazylia, tymianek, rozmaryn oraz oczywiście pieprz, sól i czosnek. Schab pieczony świetnie smakuje również z różnymi farszami, które przyrządzisz z grzybów, warzyw lub z owoców. Wystarczy za pomocą długiego noża zrobić otwór w mięsie i napełnić go nadzieniem (np. ze śliwkami, jabłkami, morelami). Schab piecz najlepiej w rękawie umieszczonym w naczyniu żaroodpornym. Dzięki temu zachowasz płyn, który powstaje podczas pieczenia mięsa. To w nim kryje się całe bogactwo smaków i zapachów, dlatego dobrze jest uczynić z niego bazę do przygotowania sosu. A możliwości masz tutaj całe mnóstwo: od sosów pieczeniowych, chrzanowych, grzybowych, na orzechowych i żurawinowych kończąc. Schab pieczony podawaj z ziemniakami, kaszami (np. gryczaną), surówkami albo wyłącznie polaną sosem – jako przystawkę. Przekonaj się, jakie fantastyczne dania można wyczarować ze schabu.