Przepisy na Schab Pieczony | Przepisy.pl pixel

Dania ze Schabem Pieczonym

58 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Schab pieczonySchab pieczony

Są tacy, którzy uważają, że obiad nie istnieje bez mięsa. Jeśli do nich należysz albo po prostu masz ochotę na mięsny posiłek – wypróbuj koniecznie nasz przepis na schab pieczony. Jego wielką zaletą jest to, że można go przygotować na wiele okazji. Gdy organizujesz przyjęcie dla większej liczby osób, pieczeń ze schabu doskonale wypełni rolę dania głównego. Również w kameralnym gronie będzie to idealna propozycja na smaczny obiad czy kolację. Schab jest mięsem najwyższej jakości, zwróć jednak uwagę na to, jaki kawałek wybierasz. Ten najdoskonalszy i najbardziej świeży będzie miał jasnoróżową barwę, jednolitą strukturę oraz świeży, delikatny zapach. Można go scharakteryzować jako kruchy oraz soczysty zarazem. Aby najlepiej podkreślić te wszystkie cechy schabu, pamiętaj o właściwym przyrządzeniu pieczeni. Ten rodzaj mięsa może, lecz nie musi być długo marynowany. Jeżeli masz mało czasu, natrzyj go jedynie oliwą z dodatkiem czosnku, a następnie oprósz solą. Gdy odpowiednio wcześniej zaplanujesz przygotowywanie, wykonaj najpierw marynatę, obtocz w niej mięso, a następnie wstaw je do lodówki na co najmniej kilka godzin lub nawet na całą noc. Do zrobienia marynaty posłużyć ci mogą zioła: majeranek, bazylia, tymianek, rozmaryn oraz oczywiście pieprz, sól i czosnek. Schab pieczony świetnie smakuje również z różnymi farszami, które przyrządzisz z grzybów, warzyw lub z owoców. Wystarczy za pomocą długiego noża zrobić otwór w mięsie i napełnić go nadzieniem (np. ze śliwkami, jabłkami, morelami). Schab piecz najlepiej w rękawie umieszczonym w naczyniu żaroodpornym. Dzięki temu zachowasz płyn, który powstaje podczas pieczenia mięsa. To w nim kryje się całe bogactwo smaków i zapachów, dlatego dobrze jest uczynić z niego bazę do przygotowania sosu. A możliwości masz tutaj całe mnóstwo: od sosów pieczeniowych, chrzanowych, grzybowych, na orzechowych i żurawinowych kończąc. Schab pieczony podawaj z ziemniakami, kaszami (np. gryczaną), surówkami albo wyłącznie polaną sosem – jako przystawkę. Przekonaj się, jakie fantastyczne dania można wyczarować ze schabu.