Schab na Wielkanoc pieczony - przepis na Święta | Przepisy.pl pixel

Wielkanocny schab pieczony

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

158

heart
1095 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2011 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3000 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.5 kilograma

1 opakowanie

2 łyżki

2 sztuki

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Sos Knorr zagotuj z wodą i dokładnie wymieszaj.

Wielkanocny schab pieczony  - Krok 1

Krok 2

Gdy sos przestygnie, dodaj do niego przeciśnięty przez praskę czosnek oraz majeranek. Ponownie dokładnie wymieszaj.

Wielkanocny schab pieczony  - Krok 2

Krok 3

Oczyść schab i nasmaruj go dokładnie wystudzonym sosem. Następnie przełóż do naczynia żaroodpornego i odstaw na godzinę do lodówki.

Wielkanocny schab pieczony  - Krok 3

Krok 4

Naczynie przykryj folią aluminiową i piecz mięso w 160 °C przez godzinę. Podawaj na zimno pokrojone w cienkie plastry.

Wielkanocny schab pieczony  - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wielkanocny schab pieczony  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wielkanocny schab pieczony  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wielkanocny schab pieczony  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wielkanocny schab pieczony  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wielkanocny schab pieczony  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wielkanocny schab pieczony  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wielkanocny schab pieczony  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wielkanocny schab pieczony  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wielkanocny schab pieczony Wielkanocny schab pieczony

Chcesz podać soczyste i aromatyczne mięso na święta? Sprawdź więc nasz przepis na wielkanocny schab pieczony. Jeśli chcesz, by danie udało się jak najlepiej, wybieraj mięso w mniejszych kawałkach, jędrne, o jednolitej strukturze i różowoczerwonej barwie. Przed przygotowywaniem umyj schab i osusz go papierowymi ręcznikami. Żeby mięso nabrało smaku, przygotuj do niego marynatę na bazie sosu pieczeniowego oraz czosnku i majeranku. Jeśli lubisz mocno ziołowe marynaty, dodaj do niej także nieco tymianku i rozmarynu. Równomiernie rozprowadź ją po mięsie i odstaw do lodówki, by schab wchłonął cały aromat. Wielkanocy schab pieczony pokrój w cienkie plastry i serwuj z sosem grzybowym, kaszą gryczaną, ziemniakami opiekanymi albo kopytkami. Będzie pasowała także czerwona kapusta lub podsmażane buraki. Upieczony schab to również świetna zimna przekąska oraz dodatek do chleba, który z powodzeniem zastąpi wędlinę – podaj go z ogórkiem kiszonym i chrzanem. Wypróbuj nasz przepis na to wyjątkowo soczyste mięso.