Wielkanocny schab pieczony

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

132

953 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1823 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2591 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.5 kilograma

1 opakowanie

2 łyżki

2 sztuki

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Sos Knorr zagotuj z wodą i dokładnie wymieszaj.

Wielkanocny schab pieczony  - Krok 1

Krok 2

Gdy sos przestygnie, dodaj do niego przeciśnięty przez praskę czosnek oraz majeranek. Ponownie dokładnie wymieszaj.

Wielkanocny schab pieczony  - Krok 2

Krok 3

Oczyść schab i nasmaruj go dokładnie wystudzonym sosem. Następnie przełóż do naczynia żaroodpornego i odstaw na godzinę do lodówki.

Wielkanocny schab pieczony  - Krok 3

Krok 4

Naczynie przykryj folią aluminiową i piecz mięso w 160 °C przez godzinę. Podawaj na zimno pokrojone w cienkie plastry.

Wielkanocny schab pieczony  - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wielkanocny schab pieczony  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wielkanocny schab pieczony  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wielkanocny schab pieczony  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wielkanocny schab pieczony  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wielkanocny schab pieczony  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wielkanocny schab pieczony  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wielkanocny schab pieczony  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Schab pieczony
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wielkanocny schab pieczony Wielkanocny schab pieczony

Chcesz podać soczyste i aromatyczne mięso na święta? Sprawdź więc nasz przepis na wielkanocny schab pieczony. Jeśli chcesz, by danie udało się jak najlepiej, wybieraj mięso w mniejszych kawałkach, jędrne, o jednolitej strukturze i różowoczerwonej barwie. Przed przygotowywaniem umyj schab i osusz go papierowymi ręcznikami. Żeby mięso nabrało smaku, przygotuj do niego marynatę na bazie sosu pieczeniowego oraz czosnku i majeranku. Jeśli lubisz mocno ziołowe marynaty, dodaj do niej także nieco tymianku i rozmarynu. Równomiernie rozprowadź ją po mięsie i odstaw do lodówki, by schab wchłonął cały aromat. Wielkanocy schab pieczony pokrój w cienkie plastry i serwuj z sosem grzybowym, kaszą gryczaną, ziemniakami opiekanymi albo kopytkami. Będzie pasowała także czerwona kapusta lub podsmażane buraki. Upieczony schab to również świetna zimna przekąska oraz dodatek do chleba, który z powodzeniem zastąpi wędlinę – podaj go z ogórkiem kiszonym i chrzanem. Wypróbuj nasz przepis na to wyjątkowo soczyste mięso.