
Składniki
1.2 kilograma
20 dekagramów
1 opakowanie
100 mililitrów
4 łyżki
15 gramów
20 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Opłucz schab w zimnej wodzie i wytrzyj papierowym ręcznikiem. Następnie natrzyj oliwą, tłuczonym czarnym pieprzem i przyprawą Knorr.
Krok 2
Pokrój boczek w cienkie plastry. Obłóż nimi schab i obwiąż go nićmi, by boczek przylegał do mięsa.
Krok 3
Ułóż pieczeń w brytfannie. Skrop oliwą z oliwek i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni.
Krok 4
Kiedy schab się lekko przyrumieni, podlej go winem. Piecz jeszcze około 45 minut polewając sosem.
Krok 5
Przed podaniem zdejmij ze schabu nici.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcej