Schab z wędzonym boczkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Schab z wędzonym boczkiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

heart
139 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

97 osób wydrukowało

Pobierz pdf

87 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.2 kilograma

20 dekagramów

1 opakowanie

100 mililitrów

4 łyżki

15 gramów

20 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Opłucz schab w zimnej wodzie i wytrzyj papierowym ręcznikiem. Następnie natrzyj oliwą, tłuczonym czarnym pieprzem i przyprawą Knorr.

Krok 2

Pokrój boczek w cienkie plastry. Obłóż nimi schab i obwiąż go nićmi, by boczek przylegał do mięsa.

Krok 3

Ułóż pieczeń w brytfannie. Skrop oliwą z oliwek i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni.

Krok 4

Kiedy schab się lekko przyrumieni, podlej go winem. Piecz jeszcze około 45 minut polewając sosem.

Krok 5

Przed podaniem zdejmij ze schabu nici.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Schab z wędzonym boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Schab z wędzonym boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Schab z wędzonym boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Schab z wędzonym boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Schab z wędzonym boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Schab z wędzonym boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Schab z wędzonym boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Schab z wędzonym boczkiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Schab z wędzonym boczkiemSchab z wędzonym boczkiem

Opłucz schab w zimnej wodzie i wytrzyj papierowym ręcznikiem. Następnie natrzyj oliwą, tłuczonym czarnym pieprzem i przyprawą Knorr.