Schab ze śliwką i morelą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Schab ze śliwką i morelą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

66

405 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

1098 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1233 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

100 gramów

1 łyżeczka

50 gramów

50 gramów

150 mililitrów

1 garść

1 szczypta

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Schab umyj i oczyść z błon. Następnie długim, cienkim nożem wykonaj otwór wzdłuż schabu w środkowej jego części.

Schab ze śliwką i morelą - Krok 1

Krok 2

Do miski przełóż mięso mielone, dodaj bulion, posiekaną natkę oraz pokrojone śliwki i morele. Całość dobrze wymieszaj i dopraw pieprzem.

Schab ze śliwką i morelą - Krok 2

Krok 3

Przygotowanym farszem wypełnij otwór w schabie. Przyprawę do karkówki Knorr wymieszaj z oliwą i musztardą.

Schab ze śliwką i morelą - Krok 3

Krok 4

Schab posmaruj marynatą, umieść w woreczku do pieczenia i zepnij jego koniec spinką. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w temperaturze 175 stopni przez około 45 minut. Podawaj jako danie gorące lub na zimno.

Schab ze śliwką i morelą - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

1

Opinie o przepisie

  • Małgorzata Śliwa

    Małgorzata Śliwa , 17.12.2015

    Pyszne i proste w przygotowaniu

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Schab ze śliwką i morelą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Schab ze śliwką i morelą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Schab ze śliwką i morelą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Schab ze śliwką i morelą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Schab ze śliwką i morelą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Schab ze śliwką i morelą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Schab ze śliwką i morelą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Schab ze śliwką i moreląSchab ze śliwką i morelą

Ukryte w porcji schabu suszone owoce, mięso i przyprawy sprawią, że będzie on soczysty i jeszcze lepszy niż gdybyś upiekła go samego. Schab wieprzowy pieczony w całości z farszem ze śliwek i moreli zachwyci twoich najbliższych. Faszerowanie mięsa, jak się przekonasz wykonując ten przepis, jest bardzo proste. Polega na wycięciu w środku mięsa otworu przy pomocy ostrego noża, a następnie wypełnieniu go ciasno farszem. Schab możesz nadziać nie tylko suszonymi owocami i mięsem mielonym, ale także grzybami z kaszą lub oscypkiem i żurawiną. Grube plastry faszerowanego schabu podaj na świąteczny lub okolicznościowy obiad z ziemniaczkami pieczonymi w folii aluminiowej w mundurkach i z surówkami. Na zimno posłuży za przekąskę, a jeśli pokroisz go cieniutko– doskonale zastąpi wędlinę na kanapce. Wówczas podaj do niego sosy na bazie jogurtu lub majonezu.