
Składniki
1 kilogram
100 mililitrów
2 łyżki
1 sztuka
4 łyżki
1 łyżka
2 sztuki
2 łyżki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W garnku na rozgrzanym oleju podsmaż pokrojoną w drobna kostkę cebulę, posiekany czosnek. Dodaj miód i poczekaj aż ulegnie częściowej karmelizacji, następnie dodaj ocet. Całość gotuj chwilę, po czym dodaj ketchup i przyprawę do mięs. Całość dokładnie wymieszaj, gotuj jeszcze przez około 1 minutę.

Krok 2
Mięso oczyść z błon, natrzyj powstała marynatą, odstaw do lodówki na jeden dzień.

Krok 3
Mięso przykryj folią i wstaw do nagrzanego do 180 C piekarnika na ok. 50 minut.


Dobra rada:
Nie używaj górnej grzałki piekarnika
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej