Pieczony schab z jabłkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczony schab z jabłkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

39

153 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

288 osób wydrukowało

Pobierz pdf

640 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

6 sztuk

1 łyżeczka

300 gramów

4 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kotlety rozbij, posyp przyprawą Knorr i smaż na smalcu około 5 minut. Przełóż do naczynia żaroodpornego, polej tłuszczem ze smażenia, dopraw solą i pieprzem.

Pieczony schab z jabłkami - Krok 1

Krok 2

Obrane jabłka zetrzyj na tarce o grubych oczkach, ułóż na kotletach. Piecz 30 minut w 180 stopniach. Skrop winem po 15 minutach pieczenia.

Pieczony schab z jabłkami - Krok 2
2

Opinie o przepisie

  • Panna Anna

    Panna Anna , 04.12.2018

    Dziś zrobiłam na obiad. Wyszło pyszne! Nie miałam białego wina, dodałam czerwone.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Roman  Bar

    Roman Bar , 21.05.2016

    jabłka lepiej nie odbierać na tarce a po prostu pokroić w grubsze plastry

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczony schab z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczony schab z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczony schab z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczony schab z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczony schab z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczony schab z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczony schab z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczony schab z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczony schab z jabłkamiPieczony schab z jabłkami

Kotlety schabowe to tradycyjna polska potrawa. Podawane są chyba w każdej rodzinie i zawsze cieszą się ogromnym uznaniem domowników. Zwłaszcza mężczyźni przepadają za ich smakiem. Sekretem idealnych schabowych jest chrupiąca panierka i duży rozmiar kotleta, który zadowoli każdego głodomora. Jak jednak sprawić, aby schabowe były nieco bardziej wykwintne? Jeśli pragniesz przełamać kuchenną nudę, przygotuj kotlety schabowe bez typowej panierki, ale za to w towarzystwie jabłek. Ich soczysty, lekko kwaśny smak wzbogaci smak mięsa podczas wspólnego zapiekania w piekarniku, a dodatek białego wina sprawi, ze danie będzie jeszcze bardziej wyszukane. Mięso podawaj z ziemniakami gotowanymi lub opiekanymi. Możesz przygotować do nich również surówkę z marchwi. Przyrządź schabowego z jabłkami na niedzielny obiad i zaskocz swoją rodzinę. Tę propozycję na pewno pokochają.