
Składniki
1 sztuka
4 sztuki
1 opakowanie
6 sztuk
1 szklanka
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kalafiora podziel na mniejsze różyczki. Następnie ugotuj go tak aby pozostał jędrny i chrupiący. Schłódź w zimnej wodzie.
Krok 2
Ziemniaki również ugotuj do miękkości. Następnie odstaw do ostygnięcia i pokrój je w plastry.
Krok 3
Rzodkiewki przekrój na ósemki.
Krok 4
Olej zmieszaj z sosem sałatkowym i trzema łyżkami wody.
Krok 5
Na dużym półmisku rozłóż składniki sałatkami. Zacznij od plastrów ziemniaków, następnie kalafiora oraz mieszankę sałat. Na wierzchu połóż rzodkiewki Sałatkę polej sosem i podawaj.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Sos sałatkowy koperkowo-ziołowy Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z kalafiora
Najlepiej przyrządzać sałatkę z kalafiora na przełomie wiosny i lata, kiedy to warzywo jest najświeższe, a jego różyczki są wyjątkowo chrupiące. Prócz niego, potrzebujesz do przygotowania potrawy także ziemniaków, mieszanki sałat, rzodkiewki, oleju z pestek winogron i przypraw. Gotując kalafior, pamiętaj, by rozdzielić go na różyczki, dobrze oczyścić i pilnować, by nie był zbyt miękki. Kalafior jest najlepszy al dente – ugotowany, ale przy tym mięsisty. W takiej postaci świetnie komponuje się także z innymi warzywami, np. marchewką lub brokułem. Koperkowo-ziołowy sos dopełnia smaku całości. Zazwyczaj sałatkę z kalafiora podaje się z sosem majonezowo-śmietanowym, jednak ta propozycja jest bardziej orzeźwiająca i delikatniejsza. Jeśli lubisz pestki, możesz też posypać danie prażonym słonecznikiem lub pestkami dyni. Jako dodatek podaj do sałatki grzanki z serem żółtym lub pleśniowym albo swoje ulubione pieczywo. W takiej formie potrawa będzie zarówno świetnym lunchem czy kolacją, jak i dodatkiem do obiadu. Przekonaj się, jak smaczny może być kalafior. Wypróbuj naszą propozycję jego podania!