Sałatka z kalafiora

Autor: Grażyna Molak

ratingratingratingratingrating

1

10 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

21 osób wydrukowało

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

4 sztuki

1 opakowanie

6 sztuk

1 szklanka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kalafiora podziel na mniejsze różyczki. Następnie ugotuj go tak aby pozostał jędrny i chrupiący. Schłódź w zimnej wodzie.

Krok 2

Ziemniaki również ugotuj do miękkości. Następnie odstaw do ostygnięcia i pokrój je w plastry.

Krok 3

Rzodkiewki przekrój na ósemki.

Krok 4

Olej zmieszaj z sosem sałatkowym i trzema łyżkami wody.

Krok 5

Na dużym półmisku rozłóż składniki sałatkami. Zacznij od plastrów ziemniaków, następnie kalafiora oraz mieszankę sałat. Na wierzchu połóż rzodkiewki Sałatkę polej sosem i podawaj.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z kalafiora  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z kalafiora  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z kalafiora  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z kalafiora  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z kalafiora  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z kalafiora  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z kalafiora  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Twarożek z warzywami
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z kalafiora Sałatka z kalafiora

Najlepiej przyrządzać sałatkę z kalafiora na przełomie wiosny i lata, kiedy to warzywo jest najświeższe, a jego różyczki są wyjątkowo chrupiące. Prócz niego, potrzebujesz do przygotowania potrawy także ziemniaków, mieszanki sałat, rzodkiewki, oleju z pestek winogron i przypraw. Gotując kalafior, pamiętaj, by rozdzielić go na różyczki, dobrze oczyścić i pilnować, by nie był zbyt miękki. Kalafior jest najlepszy al dente – ugotowany, ale przy tym mięsisty. W takiej postaci świetnie komponuje się także z innymi warzywami, np. marchewką lub brokułem. Koperkowo-ziołowy sos dopełnia smaku całości. Zazwyczaj sałatkę z kalafiora podaje się z sosem majonezowo-śmietanowym, jednak ta propozycja jest bardziej orzeźwiająca i delikatniejsza. Jeśli lubisz pestki, możesz też posypać danie prażonym słonecznikiem lub pestkami dyni. Jako dodatek podaj do sałatki grzanki z serem żółtym lub pleśniowym albo swoje ulubione pieczywo. W takiej formie potrawa będzie zarówno świetnym lunchem czy kolacją, jak i dodatkiem do obiadu. Przekonaj się, jak smaczny może być kalafior. Wypróbuj naszą propozycję jego podania!