
Składniki
1 sztuka
4 sztuki
1 opakowanie
6 sztuk
1 szklanka
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kalafiora podziel na mniejsze różyczki. Następnie ugotuj go tak aby pozostał jędrny i chrupiący. Schłódź w zimnej wodzie.
Krok 2
Ziemniaki również ugotuj do miękkości. Następnie odstaw do ostygnięcia i pokrój je w plastry.
Krok 3
Rzodkiewki przekrój na ósemki.
Krok 4
Olej zmieszaj z sosem sałatkowym i trzema łyżkami wody.
Krok 5
Na dużym półmisku rozłóż składniki sałatkami. Zacznij od plastrów ziemniaków, następnie kalafiora oraz mieszankę sałat. Na wierzchu połóż rzodkiewki Sałatkę polej sosem i podawaj.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Sos sałatkowy koperkowo-ziołowy Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuMarynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z kalafiora
Najlepiej przyrządzać sałatkę z kalafiora na przełomie wiosny i lata, kiedy to warzywo jest najświeższe, a jego różyczki są wyjątkowo chrupiące. Prócz niego, potrzebujesz do przygotowania potrawy także ziemniaków, mieszanki sałat, rzodkiewki, oleju z pestek winogron i przypraw. Gotując kalafior, pamiętaj, by rozdzielić go na różyczki, dobrze oczyścić i pilnować, by nie był zbyt miękki. Kalafior jest najlepszy al dente – ugotowany, ale przy tym mięsisty. W takiej postaci świetnie komponuje się także z innymi warzywami, np. marchewką lub brokułem. Koperkowo-ziołowy sos dopełnia smaku całości. Zazwyczaj sałatkę z kalafiora podaje się z sosem majonezowo-śmietanowym, jednak ta propozycja jest bardziej orzeźwiająca i delikatniejsza. Jeśli lubisz pestki, możesz też posypać danie prażonym słonecznikiem lub pestkami dyni. Jako dodatek podaj do sałatki grzanki z serem żółtym lub pleśniowym albo swoje ulubione pieczywo. W takiej formie potrawa będzie zarówno świetnym lunchem czy kolacją, jak i dodatkiem do obiadu. Przekonaj się, jak smaczny może być kalafior. Wypróbuj naszą propozycję jego podania!