Sałatka z kalafiora i ziemniaków przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z kalafiora

Autor: Grażyna Molak

ratingratingratingratingrating

1

10 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

21 osób wydrukowało

Pobierz pdf

14 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

4 sztuki

1 opakowanie

6 sztuk

1 szklanka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kalafiora podziel na mniejsze różyczki. Następnie ugotuj go tak aby pozostał jędrny i chrupiący. Schłódź w zimnej wodzie.

Krok 2

Ziemniaki również ugotuj do miękkości. Następnie odstaw do ostygnięcia i pokrój je w plastry.

Krok 3

Rzodkiewki przekrój na ósemki.

Krok 4

Olej zmieszaj z sosem sałatkowym i trzema łyżkami wody.

Krok 5

Na dużym półmisku rozłóż składniki sałatkami. Zacznij od plastrów ziemniaków, następnie kalafiora oraz mieszankę sałat. Na wierzchu połóż rzodkiewki Sałatkę polej sosem i podawaj.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z kalafiora  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z kalafiora  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z kalafiora  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z kalafiora  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z kalafiora  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z kalafiora  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z kalafiora  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z kalafiora  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Pierogi to zdecydowanie jedna z najsłynniejszych potraw polskiej kuchni. Tradycyjne warianty – z mięsem, grzybami albo ruskie – stanowią przysmak, któremu nie sposób odmówić. Na słodko z cukrem i owocami są marzeniem każdego łasucha.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z kalafiora Sałatka z kalafiora

Najlepiej przyrządzać sałatkę z kalafiora na przełomie wiosny i lata, kiedy to warzywo jest najświeższe, a jego różyczki są wyjątkowo chrupiące. Prócz niego, potrzebujesz do przygotowania potrawy także ziemniaków, mieszanki sałat, rzodkiewki, oleju z pestek winogron i przypraw. Gotując kalafior, pamiętaj, by rozdzielić go na różyczki, dobrze oczyścić i pilnować, by nie był zbyt miękki. Kalafior jest najlepszy al dente – ugotowany, ale przy tym mięsisty. W takiej postaci świetnie komponuje się także z innymi warzywami, np. marchewką lub brokułem. Koperkowo-ziołowy sos dopełnia smaku całości. Zazwyczaj sałatkę z kalafiora podaje się z sosem majonezowo-śmietanowym, jednak ta propozycja jest bardziej orzeźwiająca i delikatniejsza. Jeśli lubisz pestki, możesz też posypać danie prażonym słonecznikiem lub pestkami dyni. Jako dodatek podaj do sałatki grzanki z serem żółtym lub pleśniowym albo swoje ulubione pieczywo. W takiej formie potrawa będzie zarówno świetnym lunchem czy kolacją, jak i dodatkiem do obiadu. Przekonaj się, jak smaczny może być kalafior. Wypróbuj naszą propozycję jego podania!