Sałatka z awokado i granatem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z awokado i granatem

Autor: Dodietetyka.pl, mgr inż. Magdalena Hermanowska

ratingratingratingratingrating

18

176 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

384 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

388 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

na sałatkę:

140 gramów

90 gramów

20 gramów

68 gramów

200 gramów

0.5 łyżeczki

200 gramów

na sos:

9 gramów

3 łyżki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Makaron ugotuj al dente, zgodnie z informacją na opakowaniu. Awokado obierz i pokrój na cienkie długie plasterki.

Sałatka z awokado i granatem - Krok 1

Krok 2

Pestki dyni podpraż na suchej patelni. Pomidorki koktajlowe przekrój na pół.

Sałatka z awokado i granatem - Krok 2

Krok 3

W międzyczasie zrób sos zgodnie z informacją na opakowaniu. Odstaw na około 15 minut.

Sałatka z awokado i granatem - Krok 3

Krok 4

W dużej misce połącz wszystkie składniki. Dopraw pieprzem. Polej sosem. Wymieszaj.

Sałatka z awokado i granatem - Krok 4
Dodietetyka.pl,  mgr inż. Magdalena Hermanowska

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z awokado i granatem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z awokado i granatem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z awokado i granatem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z awokado i granatem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z awokado i granatem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z awokado i granatem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z awokado i granatem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z awokado i granatem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z awokado i granatemSałatka z awokado i granatem

Sałatka z awokado, granatem i makaronem to godne polecenia uzupełnienie zdrowego menu. Bardzo dobrze sprawdzi się podana na fit kolację lub podwieczorek. Niezwykle miękki i gładki miąższ z awokado przełamany zostaje chrupiącymi i soczystymi pestkami granatu, które ponadto nadają sałatce wyrazistego smaku. Ciemnoczerwone, błyszczące nasiona razem z połówkami pomidorków koktajlowych stanowią jednocześnie dekoracyjny akcent wśród pozostałych, zielonych dodatków: awokado i świeżych liści szpinaku. Zacznij od umycia ich i pozbawienia twardych ogonków. Makaron ugotuj al dente – nadawać się będą świderki albo kolanka. Kształt wybieraj dowolnie, pamiętaj jednak, by sięgnąć po ciemny makaron razowy. Kiedy będzie się gotował, przygotuj aromatyczny sos koperkowo-ziołowy na bazie oliwy. Odstaw go na kilkanaście minut przed podaniem. Schłodzony makaron połącz z pozostałymi składnikami i posyp całość prażonymi pestkami dyni, na końcu polewając wszystko sosem. Sprawdź, jak smakuje to zdrowe i pożywne połączenie – przekonaj się, że jest naprawdę udane!