
Składniki
na sałatkę:
140 gramów
90 gramów
20 gramów
68 gramów
200 gramów
0.5 łyżeczki
200 gramów
na sos:
9 gramów
3 łyżki
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Makaron ugotuj al dente, zgodnie z informacją na opakowaniu. Awokado obierz i pokrój na cienkie długie plasterki.

Krok 2
Pestki dyni podpraż na suchej patelni. Pomidorki koktajlowe przekrój na pół.

Krok 3
W międzyczasie zrób sos zgodnie z informacją na opakowaniu. Odstaw na około 15 minut.

Krok 4
W dużej misce połącz wszystkie składniki. Dopraw pieprzem. Polej sosem. Wymieszaj.


Dobra rada:
Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Sos sałatkowy koperkowo-ziołowy Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?
Czytaj więcejSłodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z awokado i granatem
Sałatka z awokado, granatem i makaronem to godne polecenia uzupełnienie zdrowego menu. Bardzo dobrze sprawdzi się podana na fit kolację lub podwieczorek. Niezwykle miękki i gładki miąższ z awokado przełamany zostaje chrupiącymi i soczystymi pestkami granatu, które ponadto nadają sałatce wyrazistego smaku. Ciemnoczerwone, błyszczące nasiona razem z połówkami pomidorków koktajlowych stanowią jednocześnie dekoracyjny akcent wśród pozostałych, zielonych dodatków: awokado i świeżych liści szpinaku. Zacznij od umycia ich i pozbawienia twardych ogonków. Makaron ugotuj al dente – nadawać się będą świderki albo kolanka. Kształt wybieraj dowolnie, pamiętaj jednak, by sięgnąć po ciemny makaron razowy. Kiedy będzie się gotował, przygotuj aromatyczny sos koperkowo-ziołowy na bazie oliwy. Odstaw go na kilkanaście minut przed podaniem. Schłodzony makaron połącz z pozostałymi składnikami i posyp całość prażonymi pestkami dyni, na końcu polewając wszystko sosem. Sprawdź, jak smakuje to zdrowe i pożywne połączenie – przekonaj się, że jest naprawdę udane!