Sałatka z awokado i granatem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z awokado i granatem

Autor: Dodietetyka.pl, mgr inż. Magdalena Hermanowska

ratingratingratingratingrating

20

241 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

430 osób wydrukowało

Pobierz pdf

456 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

na sałatkę:

140 gramów

90 gramów

20 gramów

68 gramów

200 gramów

0.5 łyżeczki

200 gramów

na sos:

9 gramów

3 łyżki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Makaron ugotuj al dente, zgodnie z informacją na opakowaniu. Awokado obierz i pokrój na cienkie długie plasterki.

Sałatka z awokado i granatem - Krok 1

Krok 2

Pestki dyni podpraż na suchej patelni. Pomidorki koktajlowe przekrój na pół.

Sałatka z awokado i granatem - Krok 2

Krok 3

W międzyczasie zrób sos zgodnie z informacją na opakowaniu. Odstaw na około 15 minut.

Sałatka z awokado i granatem - Krok 3

Krok 4

W dużej misce połącz wszystkie składniki. Dopraw pieprzem. Polej sosem. Wymieszaj.

Sałatka z awokado i granatem - Krok 4
Dodietetyka.pl,  mgr inż. Magdalena Hermanowska

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z awokado i granatem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z awokado i granatem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z awokado i granatem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z awokado i granatem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z awokado i granatem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z awokado i granatem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z awokado i granatem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z awokado i granatem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z awokado i granatemSałatka z awokado i granatem

Sałatka z awokado, granatem i makaronem to godne polecenia uzupełnienie zdrowego menu. Bardzo dobrze sprawdzi się podana na fit kolację lub podwieczorek. Niezwykle miękki i gładki miąższ z awokado przełamany zostaje chrupiącymi i soczystymi pestkami granatu, które ponadto nadają sałatce wyrazistego smaku. Ciemnoczerwone, błyszczące nasiona razem z połówkami pomidorków koktajlowych stanowią jednocześnie dekoracyjny akcent wśród pozostałych, zielonych dodatków: awokado i świeżych liści szpinaku. Zacznij od umycia ich i pozbawienia twardych ogonków. Makaron ugotuj al dente – nadawać się będą świderki albo kolanka. Kształt wybieraj dowolnie, pamiętaj jednak, by sięgnąć po ciemny makaron razowy. Kiedy będzie się gotował, przygotuj aromatyczny sos koperkowo-ziołowy na bazie oliwy. Odstaw go na kilkanaście minut przed podaniem. Schłodzony makaron połącz z pozostałymi składnikami i posyp całość prażonymi pestkami dyni, na końcu polewając wszystko sosem. Sprawdź, jak smakuje to zdrowe i pożywne połączenie – przekonaj się, że jest naprawdę udane!