
Składniki
3 pęczki
16 sztuk
1 opakowanie
2 sztuki
7 sztuk
3 łyżki
50 gramów
3 łyżki
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Sos sałatkowy Knorr rozmieszaj z 3 łyżkami wody oraz oliwą z oliwek.
Krok 2
Duże pomidory pokrój w ósemki, natomiast koktajlowe pomidorki na połówki. Mozzarellę pokrój w niewielką kostkę.
Krok 3
Ravioli ugotuj w osolonym wrzątku, odcedź.
Krok 4
Liście szpinaku oraz pokrojone pomidory i ser rozłóż dekoracyjnie na 4 talerzach. Wszystkie porcje skrop przygotowanym sosem.
Krok 5
Na każdą porcję sałatki połóż po 3-4 pierożki ravioli. Wierzch posyp startym parmezanem. Sałatkę podawaj z chrupiącą bagietką.

Dobra rada:
Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Włoska sałatka
Przepis na włoską sałatkę może okazać się niezastąpiony, kiedy planujesz przyjęcie lub kolację ze znajomymi. Bazą przekąski są ravioli, czyli klasyczne włoskie pierożki w kształcie niewielkich kwadratów. Dostępne są z różnymi nadzieniami – mięsnymi, warzywnymi (najczęściej szpinakowymi) lub z dodatkiem wyrazistej ricotty. Wybierz swoją ulubioną wersję, ugotuj, a następnie ułóż na liściach młodego szpinaku, kawałkach mozzarelli, pokrojonych w ósemki pomidorach oraz połówkach pomidorków koktajlowych. Tak przygotowaną kompozycję polej delikatnie włoskim sosem sałatkowym wymieszanym z wodą i oliwą. Sałatkę podawaj solo lub z chrupiącą bagietką podgrzaną w piekarniku – pieczywo warto przed upieczeniem skropić odrobiną oliwy wymieszanej z czosnkiem, co sprawi, że zyska ono intensywny smak. Przyrządź wyśmienitą sałatkę inspirowaną kuchnią włoską, a swoją opinią podziel się w komentarzu powyżej. Mamy nadzieję, że przygotowywanie smacznych dań z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością.