Włoska sałatka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Włoska sałatka

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

92 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

53 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

94 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

3 pęczki

16 sztuk

1 opakowanie

2 sztuki

7 sztuk

3 łyżki

50 gramów

3 łyżki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Sos sałatkowy Knorr rozmieszaj z 3 łyżkami wody oraz oliwą z oliwek.

Krok 2

Duże pomidory pokrój w ósemki, natomiast koktajlowe pomidorki na połówki. Mozzarellę pokrój w niewielką kostkę.

Krok 3

Ravioli ugotuj w osolonym wrzątku, odcedź.

Krok 4

Liście szpinaku oraz pokrojone pomidory i ser rozłóż dekoracyjnie na 4 talerzach. Wszystkie porcje skrop przygotowanym sosem.

Krok 5

Na każdą porcję sałatki połóż po 3-4 pierożki ravioli. Wierzch posyp startym parmezanem. Sałatkę podawaj z chrupiącą bagietką.

przepisy.pl

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Włoska sałatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Włoska sałatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Włoska sałatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Włoska sałatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Włoska sałatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Włoska sałatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Włoska sałatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Włoska sałatka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Kimchi
czas przygotowania
10 min.
stopień trudności

łatwe

Może wrzucimy coś na ruszt? Letnie popołudnia i wieczory od dłuższego czasu kojarzą nam się z zapachem grilla i jedzeniem na świeżym powietrzu. Kuchnia koreańska już dawno przeniosła tę rozrywkę pod restauracyjne i domowe dachy!

Czytaj więcej

Szparagi – modny dodatek do wielu dań, szczególnie tych wykwintnych. Zanim jednak zabierzesz się za ich przyrządzanie, sprawdź, jaka metoda będzie najlepsza. Przedstawiamy 5 sposobów na szparagi.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Włoska sałatkaWłoska sałatka

Przepis na włoską sałatkę może okazać się niezastąpiony, kiedy planujesz przyjęcie lub kolację ze znajomymi. Bazą przekąski są ravioli, czyli klasyczne włoskie pierożki w kształcie niewielkich kwadratów. Dostępne są z różnymi nadzieniami – mięsnymi, warzywnymi (najczęściej szpinakowymi) lub z dodatkiem wyrazistej ricotty. Wybierz swoją ulubioną wersję, ugotuj, a następnie ułóż na liściach młodego szpinaku, kawałkach mozzarelli, pokrojonych w ósemki pomidorach oraz połówkach pomidorków koktajlowych. Tak przygotowaną kompozycję polej delikatnie włoskim sosem sałatkowym wymieszanym z wodą i oliwą. Sałatkę podawaj solo lub z chrupiącą bagietką podgrzaną w piekarniku – pieczywo warto przed upieczeniem skropić odrobiną oliwy wymieszanej z czosnkiem, co sprawi, że zyska ono intensywny smak. Przyrządź wyśmienitą sałatkę inspirowaną kuchnią włoską, a swoją opinią podziel się w komentarzu powyżej. Mamy nadzieję, że przygotowywanie smacznych dań z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością.