
Składniki
3 pęczki
16 sztuk
1 opakowanie
2 sztuki
7 sztuk
3 łyżki
50 gramów
3 łyżki
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Sos sałatkowy Knorr rozmieszaj z 3 łyżkami wody oraz oliwą z oliwek.
Krok 2
Duże pomidory pokrój w ósemki, natomiast koktajlowe pomidorki na połówki. Mozzarellę pokrój w niewielką kostkę.
Krok 3
Ravioli ugotuj w osolonym wrzątku, odcedź.
Krok 4
Liście szpinaku oraz pokrojone pomidory i ser rozłóż dekoracyjnie na 4 talerzach. Wszystkie porcje skrop przygotowanym sosem.
Krok 5
Na każdą porcję sałatki połóż po 3-4 pierożki ravioli. Wierzch posyp startym parmezanem. Sałatkę podawaj z chrupiącą bagietką.

Dobra rada:
Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Włoska sałatka
Przepis na włoską sałatkę może okazać się niezastąpiony, kiedy planujesz przyjęcie lub kolację ze znajomymi. Bazą przekąski są ravioli, czyli klasyczne włoskie pierożki w kształcie niewielkich kwadratów. Dostępne są z różnymi nadzieniami – mięsnymi, warzywnymi (najczęściej szpinakowymi) lub z dodatkiem wyrazistej ricotty. Wybierz swoją ulubioną wersję, ugotuj, a następnie ułóż na liściach młodego szpinaku, kawałkach mozzarelli, pokrojonych w ósemki pomidorach oraz połówkach pomidorków koktajlowych. Tak przygotowaną kompozycję polej delikatnie włoskim sosem sałatkowym wymieszanym z wodą i oliwą. Sałatkę podawaj solo lub z chrupiącą bagietką podgrzaną w piekarniku – pieczywo warto przed upieczeniem skropić odrobiną oliwy wymieszanej z czosnkiem, co sprawi, że zyska ono intensywny smak. Przyrządź wyśmienitą sałatkę inspirowaną kuchnią włoską, a swoją opinią podziel się w komentarzu powyżej. Mamy nadzieję, że przygotowywanie smacznych dań z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością.