Sałatka z halloumi i granatem - z serem: prosta | Przepisy.pl pixel

Sałatka z grillowanym serem halloumi

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

21

heart
251 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

408 osób wydrukowało

Pobierz pdf

600 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

150 gramów

3 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

3 łyżki

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj sos: zawartość opakowania Knorr połącz z 3 łyżkami soku z limonki, oliwą, miodem i wymieszaj.

Sałatka z grillowanym serem halloumi  - Krok 1

Krok 2

Grejpfruta i pomarańczę obierz ze skóry, a następnie wytnij segmenty – filety. Granat również obierz i wyjmij z niego pestki.

Sałatka z grillowanym serem halloumi  - Krok 2

Krok 3

Ser pokrój w plastry grubości 0,5 cm i usmaż na grillowej patelni z obu stron. Zdejmij z patelni i pokrój na mniejsze kawałki.

Sałatka z grillowanym serem halloumi  - Krok 3

Krok 4

W misce połącz liście szpinaku, cytrusy oraz pestki granatu. Sałatkę przełóż na półmisek, a na wierzchu ułóż kawałki grillowanego sera. Sałatkę polej przygotowanym sosem, udekoruj listkami mięty i podawaj.

Sałatka z grillowanym serem halloumi  - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Do sałatki z grillowanym serem halloumi przygotuj opiekane na patelni chrupiące grzanki z bagietki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z grillowanym serem halloumi  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z grillowanym serem halloumi  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z grillowanym serem halloumi  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z grillowanym serem halloumi  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z grillowanym serem halloumi  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z grillowanym serem halloumi  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z grillowanym serem halloumi  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z grillowanym serem halloumi  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Pulpety z soczewicy
czas przygotowania
10 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z grillowanym serem halloumi Sałatka z grillowanym serem halloumi

Sprawdź, jak dobrze smakuje grillowane halloumi w sałatce. Kwaskowe cytrusy, soczyste nasiona granatu oraz listki młodego szpinaku tworzą najlepsze połączenie. W tej wersji smak całości dopełnia wyśmienity sos sałatkowy paprykowo-ziołowy z białym pieprzem. Dodaj do niego odrobinę miodu i soku z limonki, a będzie jeszcze smaczniejszy. 

Dla kogo?

Sałatka z grillowanym serem halloumi to idealna opcja dla wszystkich fanów warzyw oraz serów o ciekawym smaku. Dodatkowo przyrządzenie jej zajmuje jedyne 25 minut, więc każdy kulinarny sprinter będzie zadowolony z tego krótkiego czasu. 

Na jaką okazję?

Sałatka z grillowanym halloumi wybornie współgra z daniami rybnymi, pieczoną piersią z kurczaka i warzywami serwowanymi na ciepło. W takiej wersji zaserwujesz ją na uroczysty obiad lub kolację z ukochaną osobą. Uśmiechy i pełne brzuchy – gwarantowane! 

Czy wiesz, że?

Halloumi to dość twardy, a jednocześnie elastyczny ser wytwarzany najczęściej z mleka owczego. Smaczny jest zarówno w wersji grillowanej, jak i smażonej. Ten cypryjski specjał jest odpowiedni do sałatek oraz wielu słodko-wytrawnych dań. Polej sosem wymieszane w misce owoce oraz szpinak, a na wierzchu ułóż grillowane kawałki sera halloumi. 

Dla urozmaicenia:

Jako dodatek do tak przyrządzonej potrawy doskonała będzie chrupiąca bułka ciabatta lub chlebek pita. Sałatkę z grillowanym serem halloumi ozdób przed podaniem listkami świeżej mięty. Z czym Ty ją zaserwujesz? Podziel się swoimi propozycjami w komentarzu powyżej.