
Składniki
1 opakowanie
150 gramów
3 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
3 łyżki
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj sos: zawartość opakowania Knorr połącz z 3 łyżkami soku z limonki, oliwą, miodem i wymieszaj.

Krok 2
Grejpfruta i pomarańczę obierz ze skóry, a następnie wytnij segmenty – filety. Granat również obierz i wyjmij z niego pestki.

Krok 3
Ser pokrój w plastry grubości 0,5 cm i usmaż na grillowej patelni z obu stron. Zdejmij z patelni i pokrój na mniejsze kawałki.

Krok 4
W misce połącz liście szpinaku, cytrusy oraz pestki granatu. Sałatkę przełóż na półmisek, a na wierzchu ułóż kawałki grillowanego sera. Sałatkę polej przygotowanym sosem, udekoruj listkami mięty i podawaj.


Dobra rada:
Do sałatki z grillowanym serem halloumi przygotuj opiekane na patelni chrupiące grzanki z bagietki.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Sos sałatkowy grecki Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z grillowanym serem halloumi
Sprawdź, jak dobrze smakuje grillowane halloumi w sałatce. Kwaskowe cytrusy, soczyste nasiona granatu oraz listki młodego szpinaku tworzą najlepsze połączenie. W tej wersji smak całości dopełnia wyśmienity sos sałatkowy paprykowo-ziołowy z białym pieprzem. Dodaj do niego odrobinę miodu i soku z limonki, a będzie jeszcze smaczniejszy.
Dla kogo?
Sałatka z grillowanym serem halloumi to idealna opcja dla wszystkich fanów warzyw oraz serów o ciekawym smaku. Dodatkowo przyrządzenie jej zajmuje jedyne 25 minut, więc każdy kulinarny sprinter będzie zadowolony z tego krótkiego czasu.
Na jaką okazję?
Sałatka z grillowanym halloumi wybornie współgra z daniami rybnymi, pieczoną piersią z kurczaka i warzywami serwowanymi na ciepło. W takiej wersji zaserwujesz ją na uroczysty obiad lub kolację z ukochaną osobą. Uśmiechy i pełne brzuchy – gwarantowane!
Czy wiesz, że?
Halloumi to dość twardy, a jednocześnie elastyczny ser wytwarzany najczęściej z mleka owczego. Smaczny jest zarówno w wersji grillowanej, jak i smażonej. Ten cypryjski specjał jest odpowiedni do sałatek oraz wielu słodko-wytrawnych dań. Polej sosem wymieszane w misce owoce oraz szpinak, a na wierzchu ułóż grillowane kawałki sera halloumi.
Dla urozmaicenia:
Jako dodatek do tak przyrządzonej potrawy doskonała będzie chrupiąca bułka ciabatta lub chlebek pita. Sałatkę z grillowanym serem halloumi ozdób przed podaniem listkami świeżej mięty. Z czym Ty ją zaserwujesz? Podziel się swoimi propozycjami w komentarzu powyżej.


































