Pizza z gorgonzolą i szpinakiem - z ziemniakami | Przepisy.pl pixel

Pizza ze słodkimi ziemniakami, serem gorgonzola i szpinakiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
32 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
80 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

22 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

200 gramów

300 gramów

7 gramów

500 gramów

4 łyżki

60 mililitrów

250 gramów

1 sztuka

200 gramów

80 gramów

80 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozgrzej piec do 220 stopni. Ziemniaki obierz i wstaw do gotowania w lekko osolonym wrzątku. Po ugotowaniu rozgnieć na puree. Umyj i osusz szpinak oraz rukolę. Pieczarki oraz cebulę pokrój w piórka. Orzechy posiekaj.

Krok 2

Drożdże rozpuść w 220 ml letniej wody. W mikserze planetarnym połącz mąkę, puree z słodkich ziemniaków oraz wodą z drożdżami aż powstanie gładkie ciasto. W razie potrzeby dosyp łyżkę mąki. Gotowe ciasto podziel na 4 i zrób mniejsze kulki. Przykryj i odstaw w ciepłym miejscu na 1h.

Krok 3

W tym czasie podsmaż na oliwie pieczarki z cebulą aż nabiorą rumianego koloru. Odstaw na bok. Na tej samej patelni podsmaż szpinak.

Krok 4

Teraz z ciasta uformuj klasyczne placki do pizzy. Ułóż na pergaminie i piecz przez 10 minut.

Krok 5

Teraz nałóż na pizzę usmażony szpinak z grzybami, pokrusz ser i każdą posyp 1 łyżką Jalapeno Knorr. Piecz przez ok 15 minut. Po upieczeniu posyp orzechami i rukolą. Podawaj od razu.

przepisy.pl

Dobra rada:

Pizza również dobrze smakuje z innymi warzywami jak np. jarmuż, brokuły, pomarańczowe pomidory.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pizza ze słodkimi ziemniakami, serem gorgonzola i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pizza ze słodkimi ziemniakami, serem gorgonzola i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pizza ze słodkimi ziemniakami, serem gorgonzola i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pizza ze słodkimi ziemniakami, serem gorgonzola i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pizza ze słodkimi ziemniakami, serem gorgonzola i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pizza ze słodkimi ziemniakami, serem gorgonzola i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pizza ze słodkimi ziemniakami, serem gorgonzola i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pizza ze słodkimi ziemniakami, serem gorgonzola i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pizza ze słodkimi ziemniakami, serem gorgonzola i szpinakiemPizza ze słodkimi ziemniakami, serem gorgonzola i szpinakiem

Jesteś miłośnikiem pizzy? Mamy coś dla Ciebie! Dziś to popularne danie można przyrządzić z dowolnych dodatków. Nie ma tutaj żadnych ograniczeń! Znamy już popularny ostatnio spód z kalafiora, ale teraz idziemy krok dalej – wypróbuj przepis na pizzę na spodzie ze słodkich ziemniaków z serem gorgonzola i szpinakiem. Gotuj, mieszaj i eksperymentuj – będzie pysznie!

Dla kogo?

Pizza ze słodkimi ziemniakami z gorgonzolą i szpinakiem to coś specjalnego dla każdego fana włoskich specjałów – a pizzy w szczególności! To również propozycja dla tych, którzy lubią próbować nowych, ciekawych połączeń smakowych.

Na jaką okazję?

Pizzę na spodzie ze słodkich ziemniaków możesz zaserwować jako weekendowy przysmak – choć czas jej przygotowania nie jest najkrótszy, to dla efektu smakowego naprawdę warto poświęcić kilka chwil.

Czy wiesz, że?

Upieczone bataty charakteryzują się intensywnym aromatem i wyśmienitym, słodkim smakiem oraz karmelowym połyskiem.

Dla urozmaicenia:

Jeśli nie przepadasz za serem gorgonzola lub po prostu nie masz go pod ręką, równie dobrze użyć możesz innego sera pleśniowego.