Pizza ze słodkimi ziemniakami, serem gorgonzola i szpinakiem
łatwe
22 osoby zapisały

Składniki
200 gramów
300 gramów
7 gramów
500 gramów
4 łyżki
60 mililitrów
250 gramów
1 sztuka
200 gramów
80 gramów
80 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozgrzej piec do 220 stopni. Ziemniaki obierz i wstaw do gotowania w lekko osolonym wrzątku. Po ugotowaniu rozgnieć na puree. Umyj i osusz szpinak oraz rukolę. Pieczarki oraz cebulę pokrój w piórka. Orzechy posiekaj.
Krok 2
Drożdże rozpuść w 220 ml letniej wody. W mikserze planetarnym połącz mąkę, puree z słodkich ziemniaków oraz wodą z drożdżami aż powstanie gładkie ciasto. W razie potrzeby dosyp łyżkę mąki. Gotowe ciasto podziel na 4 i zrób mniejsze kulki. Przykryj i odstaw w ciepłym miejscu na 1h.
Krok 3
W tym czasie podsmaż na oliwie pieczarki z cebulą aż nabiorą rumianego koloru. Odstaw na bok. Na tej samej patelni podsmaż szpinak.
Krok 4
Teraz z ciasta uformuj klasyczne placki do pizzy. Ułóż na pergaminie i piecz przez 10 minut.
Krok 5
Teraz nałóż na pizzę usmażony szpinak z grzybami, pokrusz ser i każdą posyp 1 łyżką Jalapeno Knorr. Piecz przez ok 15 minut. Po upieczeniu posyp orzechami i rukolą. Podawaj od razu.

Dobra rada:
Pizza również dobrze smakuje z innymi warzywami jak np. jarmuż, brokuły, pomarańczowe pomidory.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa płatki papryki jalapeno z czosnkiem Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pizza ze słodkimi ziemniakami, serem gorgonzola i szpinakiem
Jesteś miłośnikiem pizzy? Mamy coś dla Ciebie! Dziś to popularne danie można przyrządzić z dowolnych dodatków. Nie ma tutaj żadnych ograniczeń! Znamy już popularny ostatnio spód z kalafiora, ale teraz idziemy krok dalej – wypróbuj przepis na pizzę na spodzie ze słodkich ziemniaków z serem gorgonzola i szpinakiem. Gotuj, mieszaj i eksperymentuj – będzie pysznie!
Dla kogo?
Pizza ze słodkimi ziemniakami z gorgonzolą i szpinakiem to coś specjalnego dla każdego fana włoskich specjałów – a pizzy w szczególności! To również propozycja dla tych, którzy lubią próbować nowych, ciekawych połączeń smakowych.
Na jaką okazję?
Pizzę na spodzie ze słodkich ziemniaków możesz zaserwować jako weekendowy przysmak – choć czas jej przygotowania nie jest najkrótszy, to dla efektu smakowego naprawdę warto poświęcić kilka chwil.
Czy wiesz, że?
Upieczone bataty charakteryzują się intensywnym aromatem i wyśmienitym, słodkim smakiem oraz karmelowym połyskiem.
Dla urozmaicenia:
Jeśli nie przepadasz za serem gorgonzola lub po prostu nie masz go pod ręką, równie dobrze użyć możesz innego sera pleśniowego.