Socca – placek z ciecierzycy z pieczoną pietruszką i pomarańczowymi pomidorkami
łatwe
29 osób zapisało

Składniki
socca:
200 gramów
2 łyżeczki
1 łyżka
8 łyżek
dodatki:
200 gramów
100 gramów
500 gramów
80 gramów
75 gramów
100 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zacznij od przygotowania naleśników. Rozgrzej piec do 200 stopni. Wymieszaj mąkę z ciecierzycy z 400ml wody oraz przyprawami Knorr. Odstaw na 30 minut.
Krok 2
Teraz smaż jak klasyczne naleśniki na patelni teflonowej z niewielką ilością oleju. Usmażone naleśniki układaj na pergaminie.
Krok 3
Korzeń pietruszki obierz, pokrój w większe kawałki, pomidory oraz cebulę pokrój na ćwiartki. Całość skrop olejem i piecz przez ok 15 minut.
Krok 4
Ser zetrzyj na tarce, a rukolę umyj. Na naleśnikach z ciecierzycy układaj ser, pieczone warzywa oraz rukolę. Posyp orzechami i przyprawą Za'atar Knorr.

Dobra rada:
Świetnie smakuje z dodatkiem kwaśnej śmietany.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Socca – placek z ciecierzycy z pieczoną pietruszką i pomarańczowymi pomidorkami
Socca – ta nazwa brzmi nieco egzotycznie? Nie bez powodu! Nie oznacza to jednak, że orientalny placek z ciecierzycy z pieczoną pietruszką i pomarańczowymi pomidorkami jest daniem skomplikowanym i czasochłonnym. Wręcz przeciwnie, wykonanie tej potrawy nie zajmie Ci niecałą godzinę i wcale nie potrzebujesz umiejętności szefa kuchni w najlepszej restauracji. Odważ się spróbować, a gwarantujemy, że pokochasz smak placków socca!
Dla kogo?
Dla wielbicieli wszelkiego rodzaju placków i placuszków. Dla lubiących kosztować potraw niebanalnych oraz złożonych z ciekawych składników.
Na jaką okazję?
Placki z ciecierzycy to przepis idealny na każdą porę dnia. Śniadanie, lunch, obiad, podwieczorek czy kolacja – serwuj socce jako samodzielne danie lub ciekawy dodatek do innych potraw!
Czy wiesz, że?
Ciecierzyca cechuje się intensywnym, kremowym, nieco orzechowym smakiem i pasującym znakomicie do szerokiej gamy dań. To właśnie z niej przygotowuje się, na przykład popularny hummus.
Dla urozmaicenia:
Do placka z ciecierzycy świetnie pasować będą wszelkiego rodzaju sosy. Polecamy wypróbować socce z sosem paprykowym albo czosnkowym.