Socca – placek z ciecierzycy z pieczoną pietruszką i pomarańczowymi pomidorkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Socca – placek z ciecierzycy z pieczoną pietruszką i pomarańczowymi pomidorkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
9 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

31 osób wydrukowało

Pobierz pdf

30 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

socca:

200 gramów

2 łyżeczki

1 łyżka

8 łyżek

dodatki:

200 gramów

100 gramów

500 gramów

80 gramów

75 gramów

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zacznij od przygotowania naleśników. Rozgrzej piec do 200 stopni. Wymieszaj mąkę z ciecierzycy z 400ml wody oraz przyprawami Knorr. Odstaw na 30 minut.

Krok 2

Teraz smaż jak klasyczne naleśniki na patelni teflonowej z niewielką ilością oleju. Usmażone naleśniki układaj na pergaminie.

Krok 3

Korzeń pietruszki obierz, pokrój w większe kawałki, pomidory oraz cebulę pokrój na ćwiartki. Całość skrop olejem i piecz przez ok 15 minut.

Krok 4

Ser zetrzyj na tarce, a rukolę umyj. Na naleśnikach z ciecierzycy układaj ser, pieczone warzywa oraz rukolę. Posyp orzechami i przyprawą Za'atar Knorr.

przepisy.pl

Dobra rada:

Świetnie smakuje z dodatkiem kwaśnej śmietany.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Socca – placek z ciecierzycy z pieczoną pietruszką i pomarańczowymi pomidorkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Socca – placek z ciecierzycy z pieczoną pietruszką i pomarańczowymi pomidorkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Socca – placek z ciecierzycy z pieczoną pietruszką i pomarańczowymi pomidorkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Socca – placek z ciecierzycy z pieczoną pietruszką i pomarańczowymi pomidorkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Socca – placek z ciecierzycy z pieczoną pietruszką i pomarańczowymi pomidorkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Socca – placek z ciecierzycy z pieczoną pietruszką i pomarańczowymi pomidorkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Socca – placek z ciecierzycy z pieczoną pietruszką i pomarańczowymi pomidorkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Socca – placek z ciecierzycy z pieczoną pietruszką i pomarańczowymi pomidorkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Socca – placek z ciecierzycy z pieczoną pietruszką i pomarańczowymi pomidorkamiSocca – placek z ciecierzycy z pieczoną pietruszką i pomarańczowymi pomidorkami

Socca – ta nazwa brzmi nieco egzotycznie? Nie bez powodu! Nie oznacza to jednak, że orientalny placek z ciecierzycy z pieczoną pietruszką i pomarańczowymi pomidorkami jest daniem skomplikowanym i czasochłonnym. Wręcz przeciwnie, wykonanie tej potrawy nie zajmie Ci niecałą godzinę i wcale nie potrzebujesz umiejętności szefa kuchni w najlepszej restauracji. Odważ się spróbować, a gwarantujemy, że pokochasz smak placków socca!

Dla kogo?

Dla wielbicieli wszelkiego rodzaju placków i placuszków. Dla lubiących kosztować potraw niebanalnych oraz złożonych z ciekawych składników.

Na jaką okazję?

Placki z ciecierzycy to przepis idealny na każdą porę dnia. Śniadanie, lunch, obiad, podwieczorek czy kolacja – serwuj socce jako samodzielne danie lub ciekawy dodatek do innych potraw!

Czy wiesz, że?

Ciecierzyca cechuje się intensywnym, kremowym, nieco orzechowym smakiem i pasującym znakomicie do szerokiej gamy dań. To właśnie z niej przygotowuje się, na przykład popularny hummus.

Dla urozmaicenia:

Do placka z ciecierzycy świetnie pasować będą wszelkiego rodzaju sosy. Polecamy wypróbować socce z sosem paprykowym albo czosnkowym.