Socca – placek z ciecierzycy z pieczoną pietruszką i pomarańczowymi pomidorkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Socca – placek z ciecierzycy z pieczoną pietruszką i pomarańczowymi pomidorkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

9 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

27 osób wydrukowało

Pobierz pdf

29 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

socca:

200 gramów

2 łyżeczki

1 łyżka

8 łyżek

dodatki:

200 gramów

100 gramów

500 gramów

80 gramów

75 gramów

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zacznij od przygotowania naleśników. Rozgrzej piec do 200 stopni. Wymieszaj mąkę z ciecierzycy z 400ml wody oraz przyprawami Knorr. Odstaw na 30 minut.

Krok 2

Teraz smaż jak klasyczne naleśniki na patelni teflonowej z niewielką ilością oleju. Usmażone naleśniki układaj na pergaminie.

Krok 3

Korzeń pietruszki obierz, pokrój w większe kawałki, pomidory oraz cebulę pokrój na ćwiartki. Całość skrop olejem i piecz przez ok 15 minut.

Krok 4

Ser zetrzyj na tarce, a rukolę umyj. Na naleśnikach z ciecierzycy układaj ser, pieczone warzywa oraz rukolę. Posyp orzechami i przyprawą Za’atar Knorr.

przepisy.pl

Dobra rada:

Świetnie smakuje z dodatkiem kwaśnej śmietany.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Socca – placek z ciecierzycy z pieczoną pietruszką i pomarańczowymi pomidorkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Socca – placek z ciecierzycy z pieczoną pietruszką i pomarańczowymi pomidorkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Socca – placek z ciecierzycy z pieczoną pietruszką i pomarańczowymi pomidorkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Socca – placek z ciecierzycy z pieczoną pietruszką i pomarańczowymi pomidorkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Socca – placek z ciecierzycy z pieczoną pietruszką i pomarańczowymi pomidorkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Socca – placek z ciecierzycy z pieczoną pietruszką i pomarańczowymi pomidorkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Socca – placek z ciecierzycy z pieczoną pietruszką i pomarańczowymi pomidorkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Socca – placek z ciecierzycy z pieczoną pietruszką i pomarańczowymi pomidorkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Socca – placek z ciecierzycy z pieczoną pietruszką i pomarańczowymi pomidorkamiSocca – placek z ciecierzycy z pieczoną pietruszką i pomarańczowymi pomidorkami

Socca – ta nazwa brzmi nieco egzotycznie? Nie bez powodu! Nie oznacza to jednak, że orientalny placek z ciecierzycy z pieczoną pietruszką i pomarańczowymi pomidorkami jest daniem skomplikowanym i czasochłonnym. Wręcz przeciwnie, wykonanie tej potrawy nie zajmie Ci niecałą godzinę i wcale nie potrzebujesz umiejętności szefa kuchni w najlepszej restauracji. Odważ się spróbować, a gwarantujemy, że pokochasz smak placków socca!

Dla kogo?

Dla wielbicieli wszelkiego rodzaju placków i placuszków. Dla lubiących kosztować potraw niebanalnych oraz złożonych z ciekawych składników.

Na jaką okazję?

Placki z ciecierzycy to przepis idealny na każdą porę dnia. Śniadanie, lunch, obiad, podwieczorek czy kolacja – serwuj socce jako samodzielne danie lub ciekawy dodatek do innych potraw!

Czy wiesz, że?

Ciecierzyca cechuje się intensywnym, kremowym, nieco orzechowym smakiem i pasującym znakomicie do szerokiej gamy dań. To właśnie z niej przygotowuje się, na przykład popularny hummus.

Dla urozmaicenia:

Do placka z ciecierzycy świetnie pasować będą wszelkiego rodzaju sosy. Polecamy wypróbować socce z sosem paprykowym albo czosnkowym.