Faszerowane udka z kurczaka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Faszerowane udka z kurczaka

z mięsem mielonym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

44

heart
354 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

336 osób wydrukowało

Pobierz pdf

457 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

60 gramów

1 sztuka

1 łyżka

2 łyżki

2 łyżki

100 gramów

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Usuń z udek kurczaka kości. Następnie mięso zamarynuj obsypując przyprawą Delikat Knorr i słodką czerwoną papryką. Odstaw na godzinę do lodówki.

Faszerowane udka z kurczaka - Krok 1

Krok 2

Pokrój drobno pora, a orzechy posiekaj.

Faszerowane udka z kurczaka - Krok 2

Krok 3

Wymieszaj mięso mielone i pokrojonego pora z tartym żółtym serem, rodzynkami oraz orzechami.

Faszerowane udka z kurczaka - Krok 3

Krok 4

Dodaj odrobinę pieprzu i przyprawy Delikat Knorr do smaku.

Faszerowane udka z kurczaka - Krok 4

Krok 5

Nafaszeruj udka masą, a następnie zepnij wykałaczką.

Krok 6

Naczynie żaroodporne wysmaruj olejem, po czym przełóż do niego udka. Piecz około 1,5 godziny w 180 stopniach (możesz też przygotować udka na grillu).

przepisy.pl

Dobra rada:

Podawaj danie z gotowanymi ziemniakami lub z kaszą i sosem grzybowym.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Faszerowane udka z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Faszerowane udka z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Faszerowane udka z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Faszerowane udka z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Faszerowane udka z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Faszerowane udka z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Faszerowane udka z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Faszerowane udka z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Szybki makaron chiński
czas przygotowania
20 min.
stopień trudności

łatwe

Najnowsze artykuły

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Faszerowane udka z kurczakaFaszerowane udka z kurczaka

Sakiewki z kurczaka, nadziewane mieloną wieprzowiną i innymi dodatkami, to smaczny sposób na podanie tego popularnego mięsa. Wykorzystaj do nich udka pozbawione kości. Zamarynuj mięso w przyprawie uniwersalnej oraz słodkiej suszonej papryce i odłóż do lodówki, by aromaty dodatków przeniknęły do mięsa. W tym czasie zajmij się przyrządzaniem farszu. Różnorodność smaków jest tu wielką zaletą – połącz pora, rodzynki, orzechy oraz żółty ser. Słodko-słone nadzienie z pikantną nutą pora będzie znakomicie pasować do delikatnego drobiowego mięsa. Wymieszaj wszystko dokładnie z mięsem mielonym i nadziej nim udka, spinając je wykałaczką. Tak przygotowane sakiewki przełóż do naczynia żaroodpornego i upiecz, możesz także przyrządzić je na grillu – będą ciekawą alternatywą dla klasycznych piersi z kurczaka. Podawaj je z gotowanymi ziemniakami albo z kaszą gryczaną i sosem grzybowym. Sakiewki z kurczaka to danie, które pasuje na wiele okazji, dlatego pobierz nasz przepis – z pewnością Ci się przyda.