Faszerowane udka z kurczaka
z mięsem mielonym
średnie
455 osób zapisało

Składniki
8 sztuk
60 gramów
1 sztuka
1 łyżka
2 łyżki
2 łyżki
100 gramów
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Usuń z udek kurczaka kości. Następnie mięso zamarynuj obsypując przyprawą Delikat Knorr i słodką czerwoną papryką. Odstaw na godzinę do lodówki.

Krok 2
Pokrój drobno pora, a orzechy posiekaj.

Krok 3
Wymieszaj mięso mielone i pokrojonego pora z tartym żółtym serem, rodzynkami oraz orzechami.

Krok 4
Dodaj odrobinę pieprzu i przyprawy Delikat Knorr do smaku.

Krok 5
Nafaszeruj udka masą, a następnie zepnij wykałaczką.
Krok 6
Naczynie żaroodporne wysmaruj olejem, po czym przełóż do niego udka. Piecz około 1,5 godziny w 180 stopniach (możesz też przygotować udka na grillu).

Dobra rada:
Podawaj danie z gotowanymi ziemniakami lub z kaszą i sosem grzybowym.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuPodobne przepisy
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Faszerowane udka z kurczaka
Sakiewki z kurczaka, nadziewane mieloną wieprzowiną i innymi dodatkami, to smaczny sposób na podanie tego popularnego mięsa. Wykorzystaj do nich udka pozbawione kości. Zamarynuj mięso w przyprawie uniwersalnej oraz słodkiej suszonej papryce i odłóż do lodówki, by aromaty dodatków przeniknęły do mięsa. W tym czasie zajmij się przyrządzaniem farszu. Różnorodność smaków jest tu wielką zaletą – połącz pora, rodzynki, orzechy oraz żółty ser. Słodko-słone nadzienie z pikantną nutą pora będzie znakomicie pasować do delikatnego drobiowego mięsa. Wymieszaj wszystko dokładnie z mięsem mielonym i nadziej nim udka, spinając je wykałaczką. Tak przygotowane sakiewki przełóż do naczynia żaroodpornego i upiecz, możesz także przyrządzić je na grillu – będą ciekawą alternatywą dla klasycznych piersi z kurczaka. Podawaj je z gotowanymi ziemniakami albo z kaszą gryczaną i sosem grzybowym. Sakiewki z kurczaka to danie, które pasuje na wiele okazji, dlatego pobierz nasz przepis – z pewnością Ci się przyda.