Faszerowane udka z kurczaka

z mięsem mielonym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

30

340 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

296 osób wydrukowało

Pobierz pdf

345 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

60 gramów

1 sztuka

2 łyżki

2 łyżki

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Usuń z udek kurczaka kości. Następnie mięso zamarynuj obsypując przyprawą Delikat Knorr i słodką czerwoną papryką. Odstaw na godzinę do lodówki.

Faszerowane udka z kurczaka - Krok 1

Krok 2

Pokrój drobno pora, a orzechy posiekaj.

Faszerowane udka z kurczaka - Krok 2

Krok 3

Wymieszaj mięso mielone i pokrojonego pora z tartym żółtym serem, rodzynkami oraz orzechami.

Faszerowane udka z kurczaka - Krok 3

Krok 4

Dodaj odrobinę pieprzu i przyprawy Delikat Knorr do smaku.

Faszerowane udka z kurczaka - Krok 4

Krok 5

Nafaszeruj udka masą, a następnie zepnij wykałaczką.

Krok 6

Naczynie żaroodporne wysmaruj olejem, po czym przełóż do niego udka. Piecz około 1,5 godziny w 180 stopniach (możesz też przygotować udka na grillu).

przepisy.pl

Dobra rada:

Podawaj danie z gotowanymi ziemniakami lub z kaszą i sosem grzybowym.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Faszerowane udka z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Faszerowane udka z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Faszerowane udka z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Faszerowane udka z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Faszerowane udka z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Faszerowane udka z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Faszerowane udka z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Papryka słodka z Hiszpanii Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Papryka słodka z Hiszpanii Knorr

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Faszerowane udka z kurczakaFaszerowane udka z kurczaka

Sakiewki z kurczaka, nadziewane mieloną wieprzowiną i innymi dodatkami, to smaczny sposób na podanie tego popularnego mięsa. Wykorzystaj do nich udka pozbawione kości. Zamarynuj mięso w przyprawie uniwersalnej oraz słodkiej suszonej papryce i odłóż do lodówki, by aromaty dodatków przeniknęły do mięsa. W tym czasie zajmij się przyrządzaniem farszu. Różnorodność smaków jest tu wielką zaletą – połącz pora, rodzynki, orzechy oraz żółty ser. Słodko-słone nadzienie z pikantną nutą pora będzie znakomicie pasować do delikatnego drobiowego mięsa. Wymieszaj wszystko dokładnie z mięsem mielonym i nadziej nim udka, spinając je wykałaczką. Tak przygotowane sakiewki przełóż do naczynia żaroodpornego i upiecz, możesz także przyrządzić je na grillu – będą ciekawą alternatywą dla klasycznych piersi z kurczaka. Podawaj je z gotowanymi ziemniakami albo z kaszą gryczaną i sosem grzybowym. Sakiewki z kurczaka to danie, które pasuje na wiele okazji, dlatego pobierz nasz przepis – z pewnością Ci się przyda.