
Składniki
1 sztuka
400 gramów
2 sztuki
1 sztuka
50 gramów
50 gramów
1 szczypta
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Oddziel mięso kaczki od kości, nacinając je ostrym nożem tuż przy kości i starając się nie poprzecinać przy tym skóry.
Krok 2
Posyp mięso przyprawą do mięs Knorr z obu stron i pozostaw na co najmniej godzinę w lodówce.
Krok 3
Bułkę namocz w wodzie, a następnie wymieszaj z mięsem mielonym. Dodaj skórkę otartą z pomarańczy, rodzynki, orzechy i posiekaną natkę pietruszki. Całość dopraw do smaku pieprzem.
Krok 4
Nałóż tak przygotowany farsz na mięso i zwiń je w roladę. Zwiąż mięso mocną białą nicią, aby nie rozwinęła się podczas pieczenia.
Krok 5
Umieść mięso w woreczku do pieczenia i piecz przez około 90 minut w temperaturze 180° C.
Krok 6
Podawaj galantynę na gorąco z czerwoną kapustą lub na zimno, jako wędlinę.

Dobra rada:
Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Galantyna z kaczki
Jeśli szukasz eleganckiej potrawy na specjalne okazje, koniecznie wypróbuj przepis na pyszną galantynę z kaczki. Sekret tego dania tkwi m.in. w farszu – wystarczy, że namoczoną w wodzie bułkę wymieszasz z mięsem mielonym, otartą skórką z pomarańczy, rodzynkami, orzechami oraz drobno posiekaną natką pietruszki. Dla podkreślenia smaku, całość koniecznie dopraw odrobiną pieprzu, majerankiem lub gałką muszkatołową. Otrzymany w ten sposób farsz ułóż na uprzednio zamarynowanym mięsie i zwiń jak roladę (mięso wstaw do nagrzanego do 180° C piekarnika i piecz przez ponad godzinę). Gotowe danie podawaj na gorąco, na przykład z czerwoną kapustą lub na zimno – jako wędlinę do kanapek. Proponowany przepis na galantynę możesz w prosty sposób modyfikować, na przykład dodając do farszu również inne składniki – doskonale sprawdzą się m.in. grzyby lub suszone śliwki. Pobierz listę potrzebnych składników i przygotuj pyszną galantynę z kaczki według naszego przepisu. Nie zapomnij podzielić się swoją opinią. Smacznego!