Czym jest w carpaccio z kaczki i jak je przygotować? Sprawdźcie, jak podać kaczkę w nietypowy, ale bardzo elegancki sposób.

Co to jest carpaccio z kaczki?

Kiedy myślimy o carpaccio, przed oczami staje nam to prawdziwe, włoskie, powstające z surowego mięsa albo popularna w Polsce sałatka z pieczonych buraków, ale to danie można przygotować także z kaczego mięsa. Carpaccio z kaczki to potrawa powstająca z marynowanej piersi kaczki z sałatką z owoców i miodowo-musztardowym sosem. W przepisie mogą się znaleźć truskawki, ale też grejpfruty lub pomarańcze. Niektórzy dodają pomidorki koktajlowe, inni marynowaną paprykę, natomiast obowiązkowym składnikiem zawsze jest oliwa i umiejętnie zamarynowane mięso.

Jak zrobić carpaccio z kaczki?

Do przygotowania podstawowego carpaccio z kaczki przygotujcie 2 kacze piersi bez skóry, 8 łyżek oliwy z oliwek, 2 ząbki czosnku, mieszankę sałaty z rukolą, 200 g truskawek i składniki na sos: po łyżce musztardy i miodu, ząbek czosnku, 2 łyżki soku z cytryny i pieprz. Mięso natrzyjcie pieprzem, rozgniecionym czosnkiem i ulubionymi przyprawami, skropcie octem balsamicznym i oliwą, a następnie włóżcie do zamrażalnika. Zamrożone piersi pokrójcie na cienkie plasterki i smażcie na niewielkiej ilości tłuszczu, a następnie układajcie na sałacie i owocach, a tuż przed podaniem polejcie miodowo-musztardowym sosem.

Carpaccio z kaczki to świetny pomysł na nietypową przystawkę przed uroczystym obiadem lub przekąskę na karnawał. Możecie podawać je z kawałkami bagietki lub z pasztecikami.