Dania i potrawy z kaczki | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Kaczka

27 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - KaczkaKaczka

Potrawy z kaczką w roli głównej były ozdobą staropolskich biesiad. Kaczka pieczona z jabłkami to jeden z klasyków tradycyjnej kuchni, któremu nie można odmówić elegancji. Zwyczaje kulinarne podlegają jednak licznym metamorfozom i zjawisko to dotyczy także kaczki. Można podawać ją w nowoczesnym wydaniu. Warto uświadomić sobie, że nie musi być zarezerwowana wyłącznie na huczne uroczystości. Kaczka smakuje wyśmienicie na co dzień i od święta.

Dla kogo?

W całości upieczona kaczka prezentuje się imponująco. Gdy doda się do niej warzywa lub owoce, można mówić już o posiłku kompletnym i pełni kulinarnego szczęścia. Mimo wszystko kaczka stanie się jednym z ulubionych produktów kucharzy, którzy wolą gotować na luzie. W Azji znakomite dania z mięsem z kaczki można znaleźć nawet w ofercie ulicznych barów. Po pekińsku, w pięciu smakach albo przygotowywana metodą stir-fry? Wrażenia będą niezapomniane!

Na jaką okazję?

Wykwintna sałatka z kaczką i gruszkami jest pomysłem nie tylko na stylową przystawkę. Równie dobrze można serwować ją na kolację, którą spędzacie w pojedynkę – bez skomplikowanego planowania, dekoracji i fajerwerków. Jednocześnie pamiętajcie o niej, gdy faktycznie chcecie podkreślić podniosły charakter uroczystości. Kaczka w sosie śliwkowym lub pomarańczowym doczeka się owacji na stojąco.

Czy wiesz, że?

Przepisem, który zasługuje na szczególną uwagę, jest kaczka po pomorsku, która w 2006 roku została wpisana przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi na listę produktów tradycyjnych. Sposób jej przyrządzania ma ponad 100-letnią tradycję! Potrawa wywodzi się z kuchni kaszubskiej i polega na faszerowaniu kaczki nadzieniem z kaczych podrobów oraz wieprzowiny. Jej smak podkreślają majeranek oraz gałka muszkatołowa.

Dla urozmaicenia:

Co prawda kaczka króluje na talerzach, ale równie ważne są dodatki. Pierwszorzędnie komponuje się z kapustą zasmażaną – można użyć także czerwonej odmiany. Wymieszajcie ją z serem z niebieską pleśnią. Będzie stylowo!