
Składniki
1 sztuka
1 opakowanie
4 garść
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
3 łyżki
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pierś osusz papierowym ręcznikiem. Skórę ponacinaj ostrym nożem. W miseczce wymieszaj skórkę z pomarańczy, sól oraz cukier. Natrzyj pierś i odstaw na 1 godzinę do lodówki.

Krok 2
Po tym czasie marynatę ściągnij z mięsa. Pierś ułóż na zimnej patelni skórą do dołu i smaż na wolnym ogniu. Po kilku minutach, gdy skóra lekko się zarumieni, mięso przewróć na drugą stronę. Smaż do momentu, gdy mięso w środku będzie różowe, ale nie krwiste. Po usmażeniu pierś wystudź.

Krok 3
Mango obierz i pokrój w cząstki – ósemki. Z granatu wyjmij pestki. Sałaty wymieszaj i przełóż na półmisek. Owoce rozłóż na sałatach.

Krok 4
W słoiczku połącz oliwę, ocet, musztardę oraz zawartość opakowania Knorr. Zamknij słoiczek i energicznie potrząsając, wymieszaj składniki sosu.

Krok 5
Wystudzoną pierś kaczki pokrój w cienkie plastry i ułóż na sałacie. Całość polej przygotowanym sosem i podawaj najlepiej z chrupiącymi grzankami z bagietki.


Dobra rada:
Doskonałym dodatkiem do sałatki będzie również pleśniowy ser typu blue – pokrusz go na mniejsze kawałki i posyp sałatkę.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Sos sałatkowy koperkowo-ziołowy z gorczycą Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z pieczoną kaczką
W sałatce z kaczką znajdziesz nie tylko wykwintne mięso, ale też wiele innych apetycznych produktów. Pozostałe składniki potrawy to: słodkie mango, soczysty granat i mieszanka sałat – radicchio, rukoli oraz sałaty lodowej. W tak doborowym towarzystwie posiłek nie może się nie udać!
Dla kogo?
To doskonała potrawa na start, jeśli jeszcze nie próbowałeś swoich sił w przygotowaniu tego wykwintnego mięsa. Sałatka z piersią z kaczki jest wspaniałym pomysłem, by przełamać pierwsze lody!
Na jaką okazję?
Soczyste kawałki kaczki z owocowymi dodatkami i chrupiącą mieszanką sałat to propozycja efektownego dania na przyjęcie lub smaczne drugie śniadanie. Przygotowanie egzotycznej sałatki z kaczką i rukolą zaplanuj nieco wcześniej, by odpowiednio zamarynować mięso. Oczyść je, natrzyj mieszanką przypraw z dodatkiem skórki pomarańczowej, a następnie odstaw na jakiś czas. Potem podsmażaj do momentu, aż będzie zarumienione i różowe w środku.
Czy wiesz, że?
Ważnym elementem sałatki z pieczoną piersią z kaczki jest też wyrazisty sos sałatkowy koperkowo-ziołowy z gorczycą, z dodatkiem musztardy dijon, oliwy i octu balsamicznego. Zmieszaj wszystkie te składniki na sos do sałatki z kaczką w słoiczku z zakrętką, energicznie nim potrząsając.
Dla urozmaicenia:
Owoce ułóż na sałacie, na nich umieść plastry mięsa i całość polej przygotowanym wcześniej sosem. Sałatka z piersią z kaczki będzie doskonale komponować się z serem z niebieską pleśnią lub mozzarellą. Przekonaj się, jak smakuje to słodko-pikantne połączenie. Przyrządź kolorową sałatkę z pieczoną kaczką według naszego przepisu!