Składniki
1 sztuka
1 opakowanie
4 garść
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
3 łyżki
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pierś osusz papierowym ręcznikiem. Skórę ponacinaj ostrym nożem. W miseczce wymieszaj skórkę z pomarańczy, sól oraz cukier. Natrzyj pierś i odstaw na 1 godzinę do lodówki.
Krok 2
Po tym czasie marynatę ściągnij z mięsa. Pierś ułóż na zimnej patelni skórą do dołu i smaż na wolnym ogniu. Po kilku minutach, gdy skóra lekko się zarumieni, mięso przewróć na drugą stronę. Smaż do momentu, gdy mięso w środku będzie różowe, ale nie krwiste. Po usmażeniu pierś wystudź.
Krok 3
Mango obierz i pokrój w cząstki – ósemki. Z granatu wyjmij pestki. Sałaty wymieszaj i przełóż na półmisek. Owoce rozłóż na sałatach.
Krok 4
W słoiczku połącz oliwę, ocet, musztardę oraz zawartość opakowania Knorr. Zamknij słoiczek i energicznie potrząsając, wymieszaj składniki sosu.
Krok 5
Wystudzoną pierś kaczki pokrój w cienkie plastry i ułóż na sałacie. Całość polej przygotowanym sosem i podawaj najlepiej z chrupiącymi grzankami z bagietki.
Dobra rada:
Doskonałym dodatkiem do sałatki będzie również pleśniowy ser typu blue – pokrusz go na mniejsze kawałki i posyp sałatkę.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Sos sałatkowy koperkowo-ziołowy z gorczycą Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktu8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.
Czytaj więcejZapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z pieczoną kaczką
Soczyste kawałki kaczki z owocowymi dodatkami i chrupiącą mieszanką sałat to propozycja efektownego dania na przyjęcie lub smaczne drugie śniadanie. Przygotowanie egzotycznej sałatki zaplanuj nieco wcześniej, by odpowiednio zamarynować mięso. Oczyść je, natrzyj mieszanką przypraw z dodatkiem skórki pomarańczowej, a następnie odstaw na jakiś czas. Potem podsmażaj do momentu, aż będzie zarumienione i różowe w środku. Pozostałe składniki potrawy to: słodkie mango, soczysty granat i mieszanka sałat – radicchio, rukoli oraz sałaty lodowej. Ważnym elementem jest też wyrazisty sos sałatkowy koperkowo-ziołowy z gorczycą, z dodatkiem musztardy dijon, oliwy i octu balsamicznego. Zmieszaj wszystkie te składniki w słoiczku z zakrętką, energicznie nim potrząsając. Owoce ułóż na sałacie, na nich umieść plastry mięsa i całość polej przygotowanym wcześniej sosem. Sałatka będzie doskonale komponować się z serem z niebieską pleśnią lub mozzarellą. Przekonaj się, jak smakuje to słodko-pikantne połączenie. Przyrządź kolorową sałatkę według naszego przepisu!