
Składniki
1 sztuka
1 opakowanie
4 garść
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
3 łyżki
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pierś osusz papierowym ręcznikiem. Skórę ponacinaj ostrym nożem. W miseczce wymieszaj skórkę z pomarańczy, sól oraz cukier. Natrzyj pierś i odstaw na 1 godzinę do lodówki.

Krok 2
Po tym czasie marynatę ściągnij z mięsa. Pierś ułóż na zimnej patelni skórą do dołu i smaż na wolnym ogniu. Po kilku minutach, gdy skóra lekko się zarumieni, mięso przewróć na drugą stronę. Smaż do momentu, gdy mięso w środku będzie różowe, ale nie krwiste. Po usmażeniu pierś wystudź.

Krok 3
Mango obierz i pokrój w cząstki – ósemki. Z granatu wyjmij pestki. Sałaty wymieszaj i przełóż na półmisek. Owoce rozłóż na sałatach.

Krok 4
W słoiczku połącz oliwę, ocet, musztardę oraz zawartość opakowania Knorr. Zamknij słoiczek i energicznie potrząsając, wymieszaj składniki sosu.

Krok 5
Wystudzoną pierś kaczki pokrój w cienkie plastry i ułóż na sałacie. Całość polej przygotowanym sosem i podawaj najlepiej z chrupiącymi grzankami z bagietki.


Dobra rada:
Doskonałym dodatkiem do sałatki będzie również pleśniowy ser typu blue – pokrusz go na mniejsze kawałki i posyp sałatkę.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Sos sałatkowy koperkowo-ziołowy z gorczycą Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z pieczoną kaczką
W sałatce z kaczką znajdziesz nie tylko wykwintne mięso, ale też wiele innych apetycznych produktów. Pozostałe składniki potrawy to: słodkie mango, soczysty granat i mieszanka sałat – radicchio, rukoli oraz sałaty lodowej. W tak doborowym towarzystwie posiłek nie może się nie udać!
Dla kogo?
To doskonała potrawa na start, jeśli jeszcze nie próbowałeś swoich sił w przygotowaniu tego wykwintnego mięsa. Sałatka z piersią z kaczki jest wspaniałym pomysłem, by przełamać pierwsze lody!
Na jaką okazję?
Soczyste kawałki kaczki z owocowymi dodatkami i chrupiącą mieszanką sałat to propozycja efektownego dania na przyjęcie lub smaczne drugie śniadanie. Przygotowanie egzotycznej sałatki z kaczką i rukolą zaplanuj nieco wcześniej, by odpowiednio zamarynować mięso. Oczyść je, natrzyj mieszanką przypraw z dodatkiem skórki pomarańczowej, a następnie odstaw na jakiś czas. Potem podsmażaj do momentu, aż będzie zarumienione i różowe w środku.
Czy wiesz, że?
Ważnym elementem sałatki z pieczoną piersią z kaczki jest też wyrazisty sos sałatkowy koperkowo-ziołowy z gorczycą, z dodatkiem musztardy dijon, oliwy i octu balsamicznego. Zmieszaj wszystkie te składniki na sos do sałatki z kaczką w słoiczku z zakrętką, energicznie nim potrząsając.
Dla urozmaicenia:
Owoce ułóż na sałacie, na nich umieść plastry mięsa i całość polej przygotowanym wcześniej sosem. Sałatka z piersią z kaczki będzie doskonale komponować się z serem z niebieską pleśnią lub mozzarellą. Przekonaj się, jak smakuje to słodko-pikantne połączenie. Przyrządź kolorową sałatkę z pieczoną kaczką według naszego przepisu!