Dania i potrawy z granatem | Przepisy.pl

Przepisy z granatem

23 przepisy

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (23)

Śledzie z rodzynkami, orzechami i granatem - VIDEO
ratingratingratingratingrating

142

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
Wykwintna sałatka śledziowa swój słodko-pikantny smak zawdzięcza oryginalnemu połączeniu składnik...
Sałatka gyros inaczej
ratingratingratingratingrating

76

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
Sałatka z karkówką, marynowanymi warzywami i sosem ziołowym to smaczna propozycja dla miłośników...
Aromatyczny łosoś z grilla z ostrą salsą z mango i granatu
ratingratingratingratingrating

8

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Przygotowujesz grilla i szukasz alternatywy dla kiełbasek czy karkówki? Spróbuj łososia z ostrą s...
Filety z kurczaka w sosie z granatów
ratingratingratingratingrating

22

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
Jeśli lubisz niebanalne połączenia różnych smaków, spróbuj filetów z kurczaka w sosie z granatów...
Sałatka z grillowanym serem halloumi
ratingratingratingratingrating

16

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
Halloumi to dość twardy, a jednocześnie elastyczny ser wytwarzany najczęściej z mleka owczego. Sm...
Sałatka z grillowanego bakłażana
ratingratingratingratingrating

4

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
Jeśli chcesz przyrządzić sałatkę, która będzie nie tylko dobrze smakowała, ale również efektowneg...
Lody czekoladowe z belgijską czekoladą i owocem granatu
ratingratingratingratingrating

7

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
Tym razem lody podaj z owocem granatu i sosem czekoladowym. Przygotowanie tego drugiego jest bard...
Sałatka z  pieczoną kaczką
ratingratingratingratingrating

15

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
Soczyste kawałki kaczki z owocowymi dodatkami i chrupiącą mieszanką sałat to propozycja efektowne...
Orientalna sałatka z komosą
ratingratingratingratingrating

9

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Pomysłów na sałatki znajdziesz bez liku. Skomponowane z rozmaitych dodatków, zachwycają smakiem i...
Pikantna marokańska sałatka z kaszy jaglanej i soczewicy
ratingratingratingratingrating

5

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
Tę pikantną sałatkę pokochają wegetarianie! Kasza jaglana i soczewica w towarzystwie aromatycznyc...
Adana kebab
ratingratingratingratingrating

2

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
Najlepiej przygotować ulubione danie w domu według sprawdzonej receptury. Dzięki temu zaoszczędzi...
Kofta kebab z jagnięciny
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
Kebab z jagnięciny zrobiony w domu to zawsze dobry pomysł, bo możesz samodzielnie decydować, jaki...
Węgorz w cynamonie
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
Sałatka z rukolą, granatem i ricottą
ratingratingratingratingrating

6

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Połączenie rukoli ze słodyczą granatu i kremowym serem ricotta to propozycja na orzeźwiającą sała...
Tortilla lejdis
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.

Ciekawostki i porady

Jej kolory mienią się w promieniach sierpniowego słońca, dając tym samym znak, że jesień tuż za pasem. Gruszka czaruje swoim kształtem, co czyni ją jedną z bardziej rozpoznawalnych wśród owoców.

Czytaj więcej

Skorzystaj z długich jesiennych wieczorów i przygotuj domowe, apetyczne zapiekanki!

Czytaj więcej

przepisy.pl - GranatGranat

To prawdziwa bomba w kuchni, lecz jedynie w pozytywnym tego słowa znaczeniu. Granat bywa nazywany owocem życia, co brzmi jeszcze bardziej zachęcająco. Do tej pory nie mieliście z nim do czynienia? Czas to zmienić! We wnętrzu owocu znajdują się soczyste, słodkie nasiona, które nie tylko pierwszorzędnie smakują, ale też wyglądają niezwykle dekoracyjnie.

Dla kogo?

Nie od dziś wiadomo, że urozmaicona dieta to podstawa właściwego żywienia. Im więcej smakowitych produktów pojawia się na kuchennych blatach, tym lepiej! Ogromną zaletą granatów jest fakt, że sezon na te apetyczne owoce zaczyna się jesienią. Stają się zatem wybawieniem dla wszystkich osób, które zdążyły już zatęsknić za świeżymi, letnimi produktami. Intensywnie czerwony kolor ziarenek granatu sprawi, że jesienne i zimowe dania będą wyglądać bardzo zachęcająco.

Na jaką okazję?

Jesienne wieczory sprzyjają spotkaniom w domowym zaciszu, a ciekawe menu dodatkowo umili te chwile. Dodawajcie granat do różnorodnych sałatek – z ogórkiem, selerem naciowym, marynowaną papryką, pomidorkami koktajlowymi, batatami, serem feta, pomarańczą, ciecierzycą, komosą ryżową… Kolorowe nasiona granatu współgrają z najróżniejszymi składnikami. Zależy Wam na piorunującym efekcie? Udekorujcie nimi dania mięsne z rybami, kaczką, karkówką albo jagnięciną.

Czy wiesz, że?

Granat pochodzi z terenów, które niegdyś należały do Persji i Mezopotamii. Dużym uznaniem cieszy się w krajach położonych nad Morzem Śródziemnym oraz w rejonach Bliskiego Wschodu.

Dla urozmaicenia:

Szukacie orzeźwiającego napoju? Koniecznie spróbujcie soku z granatu. Z owoców wytwarzana jest także grenadyna, czyli gęsty syrop o pięknym, głębokim kolorze. Warto mieszać go z sokiem pomarańczowym i ananasowym, aby stworzyć smaczny i efektowny drink bezalkoholowy. Przydadzą się także mrożone truskawki oraz sok grejpfrutowy.