Dania i potrawy z granatem | Przepisy.pl pixel

Przepisy z granatem

23 przepisy

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - GranatGranat

To prawdziwa bomba w kuchni, lecz jedynie w pozytywnym tego słowa znaczeniu. Granat bywa nazywany owocem życia, co brzmi jeszcze bardziej zachęcająco. Do tej pory nie mieliście z nim do czynienia? Czas to zmienić! We wnętrzu owocu znajdują się soczyste, słodkie nasiona, które nie tylko pierwszorzędnie smakują, ale też wyglądają niezwykle dekoracyjnie.

Dla kogo?

Nie od dziś wiadomo, że urozmaicona dieta to podstawa właściwego żywienia. Im więcej smakowitych produktów pojawia się na kuchennych blatach, tym lepiej! Ogromną zaletą granatów jest fakt, że sezon na te apetyczne owoce zaczyna się jesienią. Stają się zatem wybawieniem dla wszystkich osób, które zdążyły już zatęsknić za świeżymi, letnimi produktami. Intensywnie czerwony kolor ziarenek granatu sprawi, że jesienne i zimowe dania będą wyglądać bardzo zachęcająco.

Na jaką okazję?

Jesienne wieczory sprzyjają spotkaniom w domowym zaciszu, a ciekawe menu dodatkowo umili te chwile. Dodawajcie granat do różnorodnych sałatek – z ogórkiem, selerem naciowym, marynowaną papryką, pomidorkami koktajlowymi, batatami, serem feta, pomarańczą, ciecierzycą, komosą ryżową… Kolorowe nasiona granatu współgrają z najróżniejszymi składnikami. Zależy Wam na piorunującym efekcie? Udekorujcie nimi dania mięsne z rybami, kaczką, karkówką albo jagnięciną.

Czy wiesz, że?

Granat pochodzi z terenów, które niegdyś należały do Persji i Mezopotamii. Dużym uznaniem cieszy się w krajach położonych nad Morzem Śródziemnym oraz w rejonach Bliskiego Wschodu.

Dla urozmaicenia:

Szukacie orzeźwiającego napoju? Koniecznie spróbujcie soku z granatu. Z owoców wytwarzana jest także grenadyna, czyli gęsty syrop o pięknym, głębokim kolorze. Warto mieszać go z sokiem pomarańczowym i ananasowym, aby stworzyć smaczny i efektowny drink bezalkoholowy. Przydadzą się także mrożone truskawki oraz sok grejpfrutowy.