Przepisy z granatem
23 przepisy
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej
Granat
To prawdziwa bomba w kuchni, lecz jedynie w pozytywnym tego słowa znaczeniu. Granat bywa nazywany owocem życia, co brzmi jeszcze bardziej zachęcająco. Do tej pory nie mieliście z nim do czynienia? Czas to zmienić! We wnętrzu owocu znajdują się soczyste, słodkie nasiona, które nie tylko pierwszorzędnie smakują, ale też wyglądają niezwykle dekoracyjnie.
Dla kogo?
Nie od dziś wiadomo, że urozmaicona dieta to podstawa właściwego żywienia. Im więcej smakowitych produktów pojawia się na kuchennych blatach, tym lepiej! Ogromną zaletą granatów jest fakt, że sezon na te apetyczne owoce zaczyna się jesienią. Stają się zatem wybawieniem dla wszystkich osób, które zdążyły już zatęsknić za świeżymi, letnimi produktami. Intensywnie czerwony kolor ziarenek granatu sprawi, że jesienne i zimowe dania będą wyglądać bardzo zachęcająco.
Na jaką okazję?
Jesienne wieczory sprzyjają spotkaniom w domowym zaciszu, a ciekawe menu dodatkowo umili te chwile. Dodawajcie granat do różnorodnych sałatek – z ogórkiem, selerem naciowym, marynowaną papryką, pomidorkami koktajlowymi, batatami, serem feta, pomarańczą, ciecierzycą, komosą ryżową… Kolorowe nasiona granatu współgrają z najróżniejszymi składnikami. Zależy Wam na piorunującym efekcie? Udekorujcie nimi dania mięsne z rybami, kaczką, karkówką albo jagnięciną.
Czy wiesz, że?
Granat pochodzi z terenów, które niegdyś należały do Persji i Mezopotamii. Dużym uznaniem cieszy się w krajach położonych nad Morzem Śródziemnym oraz w rejonach Bliskiego Wschodu.
Dla urozmaicenia:
Szukacie orzeźwiającego napoju? Koniecznie spróbujcie soku z granatu. Z owoców wytwarzana jest także grenadyna, czyli gęsty syrop o pięknym, głębokim kolorze. Warto mieszać go z sokiem pomarańczowym i ananasowym, aby stworzyć smaczny i efektowny drink bezalkoholowy. Przydadzą się także mrożone truskawki oraz sok grejpfrutowy.