Dania i potrawy z granatem | Przepisy.pl pixel

Przepisy z granatem

23 przepisy

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (23)

Śledzie z rodzynkami, orzechami i granatem - VIDEO
ratingratingratingratingrating

175

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
Wykwintna sałatka śledziowa swój słodko-pikantny smak zawdzięcza oryginalnemu połączeniu składnik...
Smaczna sałatka na grilla z pestkami granatu
ratingratingratingratingrating

85

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
15 min.
Letnie spotkania w gronie znajomych to idealna okazja do zaserwowania specjałów przyrządzonych we...
Sałatka gyros inaczej
ratingratingratingratingrating

84

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
Sałatka z karkówką, marynowanymi warzywami i sosem ziołowym to smaczna propozycja dla miłośników...
Aromatyczny łosoś z grilla z ostrą salsą z mango i granatu
ratingratingratingratingrating

10

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Przygotowujesz grilla i szukasz alternatywy dla kiełbasek czy karkówki? Spróbuj łososia z ostrą s...
Filety z kurczaka w sosie z granatów
ratingratingratingratingrating

34

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
Jeśli lubisz niebanalne połączenia różnych smaków, spróbuj filetów z kurczaka w sosie z granatów...
Sałatka z grillowanym serem halloumi
ratingratingratingratingrating

20

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
Sprawdź, jak dobrze smakuje grillowane halloumi w sałatce. Kwaskowe cytrusy, soczyste nasiona gra...
Sałatka z grillowanego bakłażana
ratingratingratingratingrating

6

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
Jeśli chcesz przyrządzić sałatkę, która będzie nie tylko dobrze smakowała, ale również efektowneg...
Lody czekoladowe z belgijską czekoladą i owocem granatu
ratingratingratingratingrating

8

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
Tym razem lody podaj z owocem granatu i sosem czekoladowym. Przygotowanie tego drugiego jest bard...
Sałatka z  pieczoną kaczką
ratingratingratingratingrating

17

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
W sałatce z kaczką znajdziesz nie tylko wykwintne mięso, ale też wiele innych apetycznych produkt...
Orientalna sałatka z komosą
ratingratingratingratingrating

15

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Pomysłów na sałatki znajdziesz bez liku. Skomponowane z rozmaitych dodatków, zachwycają smakiem i...
Sałatka z granatem i fetą
ratingratingratingratingrating

86

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Sałatka z fetą i granatem wygląda wystrzałowo! Kolorowe warzywa, w tym sałata lodowa i pomidorki...
Węgorz w cynamonie
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
Sałatka z rukolą, granatem i ricottą
ratingratingratingratingrating

7

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Połączenie rukoli ze słodyczą granatu i kremowym serem ricotta to propozycja na orzeźwiającą sała...
Pikantna marokańska sałatka z kaszy jaglanej i soczewicy
ratingratingratingratingrating

9

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
Tę pikantną sałatkę pokochają wegetarianie! Kasza jaglana i soczewica w towarzystwie aromatycznyc...
Adana kebab
ratingratingratingratingrating

4

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
Najlepiej przygotować ulubione danie w domu według sprawdzonej receptury. Dzięki temu zaoszczędzi...
Kofta kebab z jagnięciny
ratingratingratingratingrating

1

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
Kebab z jagnięciny zrobiony w domu to zawsze dobry pomysł, bo możesz samodzielnie decydować, jaki...
Tortilla lejdis
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.

Ciekawostki i porady

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - GranatGranat

To prawdziwa bomba w kuchni, lecz jedynie w pozytywnym tego słowa znaczeniu. Granat bywa nazywany owocem życia, co brzmi jeszcze bardziej zachęcająco. Do tej pory nie mieliście z nim do czynienia? Czas to zmienić! We wnętrzu owocu znajdują się soczyste, słodkie nasiona, które nie tylko pierwszorzędnie smakują, ale też wyglądają niezwykle dekoracyjnie.

Dla kogo?

Nie od dziś wiadomo, że urozmaicona dieta to podstawa właściwego żywienia. Im więcej smakowitych produktów pojawia się na kuchennych blatach, tym lepiej! Ogromną zaletą granatów jest fakt, że sezon na te apetyczne owoce zaczyna się jesienią. Stają się zatem wybawieniem dla wszystkich osób, które zdążyły już zatęsknić za świeżymi, letnimi produktami. Intensywnie czerwony kolor ziarenek granatu sprawi, że jesienne i zimowe dania będą wyglądać bardzo zachęcająco.

Na jaką okazję?

Jesienne wieczory sprzyjają spotkaniom w domowym zaciszu, a ciekawe menu dodatkowo umili te chwile. Dodawajcie granat do różnorodnych sałatek – z ogórkiem, selerem naciowym, marynowaną papryką, pomidorkami koktajlowymi, batatami, serem feta, pomarańczą, ciecierzycą, komosą ryżową… Kolorowe nasiona granatu współgrają z najróżniejszymi składnikami. Zależy Wam na piorunującym efekcie? Udekorujcie nimi dania mięsne z rybami, kaczką, karkówką albo jagnięciną.

Czy wiesz, że?

Granat pochodzi z terenów, które niegdyś należały do Persji i Mezopotamii. Dużym uznaniem cieszy się w krajach położonych nad Morzem Śródziemnym oraz w rejonach Bliskiego Wschodu.

Dla urozmaicenia:

Szukacie orzeźwiającego napoju? Koniecznie spróbujcie soku z granatu. Z owoców wytwarzana jest także grenadyna, czyli gęsty syrop o pięknym, głębokim kolorze. Warto mieszać go z sokiem pomarańczowym i ananasowym, aby stworzyć smaczny i efektowny drink bezalkoholowy. Przydadzą się także mrożone truskawki oraz sok grejpfrutowy.