Sałatka z granatem i fetą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z granatem i fetą

oraz pomarańczą

Autor: Robert Makłowicz

ratingratingratingratingrating

68

188 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

950 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1693 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

200 gramów

20 sztuk

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżeczka

1 sztuka

sos:

1 sztuka

4 łyżki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pomarańcze obierz, usuwając dokładnie białą skórkę. Wykrój z nich cząstki (rób to nad miseczką, aby zebrać wyciekający sok).

Sałatka z granatem i fetą - Krok 1

Krok 2

Na dużym półmisku ułóż wykrojone cząstki pomarańczy, przekrojone na pół pomidorki oraz fetę pokrojoną w kostkę, sałatę - w kawałki i cebulę - w cienkie piórka. Całość posyp roztartym w dłoniach oregano.

Sałatka z granatem i fetą - Krok 2

Krok 3

Do miski wlej zachowany sok z pomarańczy. Dodaj wyciśnięty sok z cytryny. Posól do smaku i wymieszaj dokładnie, rozpuszczając sól. Cały czas mieszając, stopniowo wlewaj oliwę, by powstała jednorodna, gładka emulsja. Wciąż mieszając, dodaj miód.

Sałatka z granatem i fetą - Krok 3

Krok 4

Powstałym sosem polej sałatkę, całość posyp jeszcze ziarenkami granatu i podawaj.

Sałatka z granatem i fetą - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z granatem i fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z granatem i fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z granatem i fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z granatem i fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z granatem i fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z granatem i fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z granatem i fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z granatem i fetą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej