Sałatka z granatem i fetą – z serem i pomarańczą | Przepisy.pl pixel

Sałatka z granatem i fetą

oraz pomarańczą

Autor: Robert Makłowicz

ratingratingratingratingrating

87

heart
250 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1129 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1915 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

200 gramów

20 sztuk

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżeczka

1 sztuka

sos:

1 sztuka

4 łyżki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pomarańcze obierz, usuwając dokładnie białą skórkę. Wykrój z nich cząstki (rób to nad miseczką, aby zebrać wyciekający sok).

Sałatka z granatem i fetą - Krok 1

Krok 2

Na dużym półmisku ułóż wykrojone cząstki pomarańczy, przekrojone na pół pomidorki oraz fetę pokrojoną w kostkę, sałatę - w kawałki i cebulę - w cienkie piórka. Całość posyp roztartym w dłoniach oregano.

Sałatka z granatem i fetą - Krok 2

Krok 3

Do miski wlej zachowany sok z pomarańczy. Dodaj wyciśnięty sok z cytryny. Posól do smaku i wymieszaj dokładnie, rozpuszczając sól. Cały czas mieszając, stopniowo wlewaj oliwę, by powstała jednorodna, gładka emulsja. Wciąż mieszając, dodaj miód.

Sałatka z granatem i fetą - Krok 3

Krok 4

Powstałym sosem polej sałatkę, całość posyp jeszcze ziarenkami granatu i podawaj.

Sałatka z granatem i fetą - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z granatem i fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z granatem i fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z granatem i fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z granatem i fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z granatem i fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z granatem i fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z granatem i fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z granatem i fetą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Sałatka z rukoli
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z granatem i fetąSałatka z granatem i fetą

Sałatka z fetą i granatem wygląda wystrzałowo! Kolorowe warzywa, w tym sałata lodowa i pomidorki koktajlowe, stają się bardzo apetycznym tłem dla owocowych dodatków. Za wyborny smak sałatki z fetą odpowiada bowiem nie tylko granat, ale także soczysta pomarańcza. Wszystkie składniki łączą się w harmonijną całość za sprawą słodko-kwaśnego dressingu, a wyrazisty ser stanowi idealne zwieńczenie barwnej sałatki z granatem.

Dla kogo?

Nie należysz do fanów owoców, ale mimo to chcesz wzbogacić nimi swoją dietę? Tym bardziej potrzebujesz niezawodnych przepisów! Sałatka z fetą, w której słodycz granatu i pomarańczy jest przełamywana wytrawnymi produktami, będzie idealnym pierwszym krokiem na drodze do różnorodności na talerzu.

Na jaką okazję?

Szybka w przygotowaniu sałatka z granatem i serem feta to kolorowa propozycja posiłku dla najbardziej zajętych kucharzy-amatorów. Nadaje się idealnie na lunch lub kolację, kiedy nie chcesz kolejny raz serwować kanapek albo gęstych zup. Sałatka z fetą i granatem pasuje doskonale do letniego jadłospisu.

Czy wiesz, że?

Kształtem granat przypomina jabłko, lecz po rozkrojeniu nie można pomylić go z żadnym innym owocem. Jadalną część stanowią nasiona, otoczone soczystym miąższem. Z granatów produkowany jest również syrop o charakterystycznej rubinowej barwie znany jako grenadyna.

Dla urozmaicenia:

Sałatę lodową z powodzeniem zastąpisz rukolą albo roszponką. Zamiast fety możesz dorzucić kawałki niebieskiego sera pleśniowego. Sałatka z granatem i serem feta bardzo efektownie prezentuje się z dodatkiem grzanek z pieczywa pełnoziarnistego albo prażonych migdałów.