Sałatka z granatem i fetą

oraz pomarańczą

Autor: Robert Makłowicz

ratingratingratingratingrating

68

175 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

931 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1669 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

200 gramów

20 sztuk

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżeczka

1 sztuka

sos:

1 sztuka

4 łyżki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pomarańcze obierz, usuwając dokładnie białą skórkę. Wykrój z nich cząstki (rób to nad miseczką, aby zebrać wyciekający sok).

Sałatka z granatem i fetą - Krok 1

Krok 2

Na dużym półmisku ułóż wykrojone cząstki pomarańczy, przekrojone na pół pomidorki oraz fetę pokrojoną w kostkę, sałatę - w kawałki i cebulę - w cienkie piórka. Całość posyp roztartym w dłoniach oregano.

Sałatka z granatem i fetą - Krok 2

Krok 3

Do miski wlej zachowany sok z pomarańczy. Dodaj wyciśnięty sok z cytryny. Posól do smaku i wymieszaj dokładnie, rozpuszczając sól. Cały czas mieszając, stopniowo wlewaj oliwę, by powstała jednorodna, gładka emulsja. Wciąż mieszając, dodaj miód.

Sałatka z granatem i fetą - Krok 3

Krok 4

Powstałym sosem polej sałatkę, całość posyp jeszcze ziarenkami granatu i podawaj.

Sałatka z granatem i fetą - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z granatem i fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z granatem i fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z granatem i fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z granatem i fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z granatem i fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z granatem i fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z granatem i fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Sałatka Cezar - VIDEO
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej