Sałatka z granatem i fetą
oraz pomarańczą
łatwe
1906 osób zapisało

Składniki
2 sztuki
200 gramów
20 sztuk
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżeczka
1 sztuka
sos:
1 sztuka
4 łyżki
1 łyżeczka
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pomarańcze obierz, usuwając dokładnie białą skórkę. Wykrój z nich cząstki (rób to nad miseczką, aby zebrać wyciekający sok).

Krok 2
Na dużym półmisku ułóż wykrojone cząstki pomarańczy, przekrojone na pół pomidorki oraz fetę pokrojoną w kostkę, sałatę - w kawałki i cebulę - w cienkie piórka. Całość posyp roztartym w dłoniach oregano.

Krok 3
Do miski wlej zachowany sok z pomarańczy. Dodaj wyciśnięty sok z cytryny. Posól do smaku i wymieszaj dokładnie, rozpuszczając sól. Cały czas mieszając, stopniowo wlewaj oliwę, by powstała jednorodna, gładka emulsja. Wciąż mieszając, dodaj miód.

Krok 4
Powstałym sosem polej sałatkę, całość posyp jeszcze ziarenkami granatu i podawaj.

Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z granatem i fetą
Sałatka z fetą i granatem wygląda wystrzałowo! Kolorowe warzywa, w tym sałata lodowa i pomidorki koktajlowe, stają się bardzo apetycznym tłem dla owocowych dodatków. Za wyborny smak sałatki z fetą odpowiada bowiem nie tylko granat, ale także soczysta pomarańcza. Wszystkie składniki łączą się w harmonijną całość za sprawą słodko-kwaśnego dressingu, a wyrazisty ser stanowi idealne zwieńczenie barwnej sałatki z granatem.
Dla kogo?
Nie należysz do fanów owoców, ale mimo to chcesz wzbogacić nimi swoją dietę? Tym bardziej potrzebujesz niezawodnych przepisów! Sałatka z fetą, w której słodycz granatu i pomarańczy jest przełamywana wytrawnymi produktami, będzie idealnym pierwszym krokiem na drodze do różnorodności na talerzu.
Na jaką okazję?
Szybka w przygotowaniu sałatka z granatem i serem feta to kolorowa propozycja posiłku dla najbardziej zajętych kucharzy-amatorów. Nadaje się idealnie na lunch lub kolację, kiedy nie chcesz kolejny raz serwować kanapek albo gęstych zup. Sałatka z fetą i granatem pasuje doskonale do letniego jadłospisu.
Czy wiesz, że?
Kształtem granat przypomina jabłko, lecz po rozkrojeniu nie można pomylić go z żadnym innym owocem. Jadalną część stanowią nasiona, otoczone soczystym miąższem. Z granatów produkowany jest również syrop o charakterystycznej rubinowej barwie znany jako grenadyna.
Dla urozmaicenia:
Sałatę lodową z powodzeniem zastąpisz rukolą albo roszponką. Zamiast fety możesz dorzucić kawałki niebieskiego sera pleśniowego. Sałatka z granatem i serem feta bardzo efektownie prezentuje się z dodatkiem grzanek z pieczywa pełnoziarnistego albo prażonych migdałów.