Kanapka z wołowiną - grillowaną: przepis | Przepisy.pl pixel

Kanapka z grillowaną wołowiną

ZERO WASTE

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

heart
231 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

31 osób wydrukowało

Pobierz pdf

169 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 plastry

1 łyżka

0.5 łyżki

0.5 łyżki

1 łyżka

0.5 sztuki

4 łyżki

0.5 szklanki

10 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Mięso dopraw szczyptą przyprawy Knorr i usmaż z dwiema łyżkami oliwy. Powinno być rumiane na zewnątrz i lekko różowe w środku.

Kanapka z grillowaną wołowiną  - Krok 1

Krok 2

Bagietkę przekrój wzdłuż na pół, skrop oliwą i usmaż na patelni lub grillu, aby była ciepła i chrupiąca.

Kanapka z grillowaną wołowiną  - Krok 2

Krok 3

Posmaruj pieczywo majonezem wymieszanym z musztardami. Mięso pokrój w paski i połóż na kanapce. Na wierzchu ułóż liście rukoli i pokrojone pomidorki. Przykryj drugą połówką bagietki również posmarowaną sosem majonezowo – musztardowym. Kanapka w wołowiną gotowa!

Kanapka z grillowaną wołowiną  - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Wołowinę możesz usmażyć według własnych upodobań, w zależności od tego czy lubisz mocno wypieczoną czy krwistą. Do tak przygotowanej kanapki doskonale pasują również domowe frytki. Możesz przygotować to danie wykorzystując produkty z Grillowanych steków z rostbefu z tequilą. Gotowanie ZERO WASTE.

1

Opinie o przepisie

  • Magda Miłek

    Magda Miłek , 16.12.2016

    świetna propozycja np. na lunch do pracy

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kanapka z grillowaną wołowiną  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kanapka z grillowaną wołowiną  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kanapka z grillowaną wołowiną  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kanapka z grillowaną wołowiną  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kanapka z grillowaną wołowiną  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kanapka z grillowaną wołowiną  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kanapka z grillowaną wołowiną  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kanapka z grillowaną wołowiną  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kanapka z grillowaną wołowiną Kanapka z grillowaną wołowiną

Amerykańska kanapka z grillowaną wołowiną serwowana na ciepło to znakomita propozycja na wytrawną przekąskę. Jej przygotowanie rozpocznij od przyprawienia mięsa i podsmażenia go na patelni grillowej z niewielką ilością oliwy. Wołowina powinna być rumiana na zewnątrz i delikatnie różowa w środku. Rozkrojoną bagietkę również skrop oliwą i ułóż na grillu, dzięki czemu stanie się chrupiąca. Jeśli chcesz urozmaicić jej smak, użyj oliwy z dodatkami, np. czosnkiem lub papryczką chili. Pokrojone mięso ułóż na posmarowanej sosem samba bagietce, a potem nałóż dodatki. Na końcu przykryj kanapkę drugą stroną bułki, także posmarowaną sosem samba. Przyrządź chrupiącą kanapkę z wołowiną na najbliższą okazję i przekonaj się, jak wspaniale smakuje. Podawaj ją solo lub z dipem czosnkowym (sprawdzi się też majonezowy i paprykowy) oraz z grubymi domowymi frytkami. Mamy nadzieję, że włączysz ten przepis do swojego menu.

Dla kogo?

Przygotuj kanapki z wołowiną zawsze wtedy, gdy najdzie cię ochota na nieco odmienny posiłek od tych, które jesz na co dzień. Przygotowując danie z naszego przepisu, przekonasz się, że kanapka wcale nie musi być nudna!

Na jaką okazję?

Wołowina na kanapki to dość nietuzinkowe połączenie – co jeszcze bardziej przemawia za tym, że warto go spróbować! Nasz przepis na kanapkę z wołowiną sprawdzi się zarówno w roli późnego śniadania, jak i przy okazji pory obiadowej. Przygotuj ją wtedy, gdy najdzie cię większy głód.

Czy wiesz, że?

Uważa się, że najwyższej jakości wołowina na kanapki pochodzi z Japonii. Znajduje się tam legendarna rasa bydła zwana Wagyu. Mięso jest niesamowicie soczyste, miękkie i rozpływa się w ustach. W towarzystwie m.in. majonezu stworzy pyszną mieszankę, której trudno się oprzeć. Amerykańska kanapka z wołowiną powinna znaleźć się na twojej liście rzeczy do spróbowania!

Dla urozmaicenia:

Z grillowaną wołowiną na kanapki dobrze skomponuje się rukola, a pomidorki koktajlowe dodadzą przekąsce soczystości oraz koloru. Niewątpliwie urozmaicą również końcowy smak o nowe nuty, które z mięsem komponują się idealnie. Dodaj do nich sos na bazie majonezu i wypróbuj kanapki z wołowiną z naszego przepisu!