Grillowane steki z rostbefu z Tequilą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Grillowane steki z rostbefu z Tequilą

ZERO WASTE

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

280 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

100 osób wydrukowało

Pobierz pdf

237 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

4 łyżki

1 łyżeczka

30 mililitrów

1 sztuka

1 pęczek

3 łyżki

1 opakowanie

6 sztuk

3 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Steki umyj i osusz na papierowym ręczniku.

Grillowane steki z rostbefu z Tequilą - Krok 1

Krok 2

W miseczce wymieszaj sos Hellmann’s, który nada marynacie dymny i pikantny smak, przyprawę Knorr, Tequilę, sok pomarańczowy, miód, oliwę oraz posiekaną papryczkę chilli i kolendrę.

Grillowane steki z rostbefu z Tequilą - Krok 2

Krok 3

Powstałą marynatą posmaruj dokładnie wołowe steki i odstaw je na 30 minut w chłodne miejsce.

Grillowane steki z rostbefu z Tequilą - Krok 3

Krok 4

Po tym czasie steki połóż na dobrze rozgrzanym grillu i smaż ok. 10-15 minut odwracając co jakiś czas. Czas smażenia jest zależny od tego, jak mocno wysmażoną wołowinę lubisz.

Grillowane steki z rostbefu z Tequilą - Krok 4

Krok 5

Sałatę wymieszaj delikatnie z pomidorami, polej oliwą i posyp startym serem. Gotowe steki podawaj z sałatą i pieczywem.

Grillowane steki z rostbefu z Tequilą - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Usmażone steki zawiń w aluminiową folię i odstaw po usmażeniu na 3 minuty na bok, aby „odpoczęły”. Mięso będzie soczyste. Po przygotowaniu tego dania możesz zrobić jeszcze Kanapkę z grillowaną wołowiną. ZERO WASTE w kuchni.

6

Opinie o przepisie

  • Paweł

    Paweł , 06.07.2015

    Wygląda pięknie. To będzie mój pierwszy przepis po zakupie grilla elektrycznego.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jarosław Jata

    Jarosław Jata , 08.05.2015

    ciekawe

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr Graf

    Piotr Graf , 05.05.2015

    pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grillowane steki z rostbefu z Tequilą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grillowane steki z rostbefu z Tequilą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grillowane steki z rostbefu z Tequilą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grillowane steki z rostbefu z Tequilą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grillowane steki z rostbefu z Tequilą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grillowane steki z rostbefu z Tequilą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grillowane steki z rostbefu z Tequilą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Grillowane steki z rostbefu z Tequilą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Wiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.

Czytaj więcej

Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Grillowane steki z rostbefu z TequiląGrillowane steki z rostbefu z Tequilą

Tequila to nie tylko dodatek do wielu popularnych drinków, bowiem ten meksykański alkohol produkowany z soku agawy wykorzystasz także do uszlachetnienia smaku wołowiny. Dodanie jej do marynaty sprawi, że grillowane steki staną się niezwykle oryginalnym daniem. Do przygotowania tej potrawy użyj rostbefu, czyli soczystej, najdelikatniejszej części tuszy wołowej. Marynata będzie miała słodko-kwaśny smak z wyczuwalną pikantną nutą dzięki połączeniu soku pomarańczowego, miodu, oliwy z oliwek, tequili oraz sosu do steków o charakterystycznym dymnym posmaku. Za pomocą trzepaczki wymieszaj wszystkie składniki, po czym dodaj przyprawy: drobno posiekaną papryczkę chili, świeżą kolendrę, a także przyprawę do grilla. Powstałą w ten sposób marynatą posmaruj steki i odstaw na pół godziny, aby przeniknęły smakiem przypraw. Następnie grilluj mięso z obu stron, dostosowując poziom wysmażenia do zamówień gości. Gotowe steki podawaj z sałatą oraz pieczywem. Zapisz nasz przepis na grillowane steki wołowe z tequilą.