Grillowane steki z rostbefu z Tequilą
ZERO WASTE
średnie
278 osób zapisało

Składniki
4 sztuki
4 łyżki
1 łyżeczka
30 mililitrów
1 sztuka
1 pęczek
3 łyżki
1 opakowanie
6 sztuk
3 łyżki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Steki umyj i osusz na papierowym ręczniku.

Krok 2
W miseczce wymieszaj sos Hellmann's, który nada marynacie dymny i pikantny smak, przyprawę Knorr, Tequilę, sok pomarańczowy, miód, oliwę oraz posiekaną papryczkę chilli i kolendrę.

Krok 3
Powstałą marynatą posmaruj dokładnie wołowe steki i odstaw je na 30 minut w chłodne miejsce.

Krok 4
Po tym czasie steki połóż na dobrze rozgrzanym grillu i smaż ok. 10-15 minut odwracając co jakiś czas. Czas smażenia jest zależny od tego, jak mocno wysmażoną wołowinę lubisz.

Krok 5
Sałatę wymieszaj delikatnie z pomidorami, polej oliwą i posyp startym serem. Gotowe steki podawaj z sałatą i pieczywem.


Dobra rada:
Usmażone steki zawiń w aluminiową folię i odstaw po usmażeniu na 3 minuty na bok, aby „odpoczęły”. Mięso będzie soczyste. Po przygotowaniu tego dania możesz zrobić jeszcze Kanapkę z grillowaną wołowiną. ZERO WASTE w kuchni.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Grillowane steki z rostbefu z Tequilą
Tequila to nie tylko dodatek do wielu popularnych drinków, bowiem ten meksykański alkohol produkowany z soku agawy wykorzystasz także do uszlachetnienia smaku wołowiny. Dodanie jej do marynaty sprawi, że grillowane steki staną się niezwykle oryginalnym daniem. Do przygotowania tej potrawy użyj rostbefu, czyli soczystej, najdelikatniejszej części tuszy wołowej. Marynata będzie miała słodko-kwaśny smak z wyczuwalną pikantną nutą dzięki połączeniu soku pomarańczowego, miodu, oliwy z oliwek, tequili oraz sosu do steków o charakterystycznym dymnym posmaku. Za pomocą trzepaczki wymieszaj wszystkie składniki, po czym dodaj przyprawy: drobno posiekaną papryczkę chili, świeżą kolendrę, a także przyprawę do grilla. Powstałą w ten sposób marynatą posmaruj steki i odstaw na pół godziny, aby przeniknęły smakiem przypraw. Następnie grilluj mięso z obu stron, dostosowując poziom wysmażenia do zamówień gości. Gotowe steki podawaj z sałatą oraz pieczywem. Zapisz nasz przepis na grillowane steki wołowe z tequilą.