
Składniki
300 gramów
2 łyżki
4 łyżki
4 łyżki
12 sztuk
1 sztuka
2 łyżki
1 pęczek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso pokrój w grubą kostkę 3x3 cm. W miseczce wymieszaj sos Chilli Hellmann’s, przyprawę Knorr, olej oraz pokrojoną kolendrę. W przygotowanej marynacie zanurz pokrojone mięso.
Krok 2
Zamarynowane kawałki mięsa owiń w plastry boczku, a następnie nabijaj na przemian ze śliwkami na drewniane patyki.
Krok 3
Szaszłyki piecz na rozgrzanym grillu ok. 15 minut przewracając co jakiś czas. Gotowe podawaj z sałatą, pieczonymi ziemniakami i sosem czosnkowym.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
średnie
Przygotowywanie posiłków przy użyciu pary wodnej to przepis na posiłek idealny. Soczyste mięsa i chrupiące warzywa z pełnią właściwości odżywczych, ale bez zbędnego tłuszczu – to możliwe! I niezwykle proste w wykonaniu. Duże kulinarne doświadczenie nie jest wymagane!
Czytaj więcejBananowiec to najprostsze ciasto świata! Przygotowanie tego wypieku jest niezwykle szybkie, a efekty zawsze zachwycają. Próbowaliście kiedyś bananowca? Jeżeli nie, to najwyższa pora, by to zmienić! Chcecie poznać sprawdzony przepis, z pomocą którego przygotujecie ten wypiek?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Szaszłyki z karkówki i boczku
Karkówka to mięso, które dobrze nadaje się do dań przygotowywanych na grillu, wykorzystaj ją więc, żeby przyrządzić soczyste szaszłyki z dodatkiem boczku. Mięso nabierze aromatu i smaku po zamarynowaniu. Do marynaty wybierz ostre, wyraziste składniki, które będą wyraźnie wyczuwalne – dobrze sprawdzi się sos chili wraz z przyprawą oraz olejem, któremu przyjemnego zapachu nada dodatek kolendry. Roślina ta charakteryzuje się intensywnym smakiem, który będzie wyczuwalny nawet w połączeniu z ostrym sosem chili. Przygotowane kawałki karkówki owiń w plasterki boczku, które nadadzą potrawie chrupkości, i nabijaj na przemian z suszonymi owocami. Użyj wędzonych śliwek, które doskonale urozmaicą smak mięsa z grilla oraz skomponują się z opiekanym boczkiem, a ich słodycz złagodzi nieco smak pikantnej marynaty. Po kilkunastu minutach pieczenia szaszłyki będą gotowe. Podawaj je ze świeżą sałatą lub pieczonymi ziemniakami, do których będzie pasować sos o smaku czosnkowym. Sprawdź nasz przepis na szaszłyki z karkówki i boczku!