Szaszłyki z karkówki i boczku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szaszłyki z karkówki i boczku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

17

297 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

658 osób wydrukowało

Pobierz pdf

581 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

2 łyżki

4 łyżki

4 łyżki

12 sztuk

1 sztuka

2 łyżki

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokrój w grubą kostkę 3x3 cm. W miseczce wymieszaj sos Chilli Hellmann’s, przyprawę Knorr, olej oraz pokrojoną kolendrę. W przygotowanej marynacie zanurz pokrojone mięso.

Szaszłyki z karkówki i boczku - Krok 1

Krok 2

Zamarynowane kawałki mięsa owiń w plastry boczku, a następnie nabijaj na przemian ze śliwkami na drewniane patyki.

Szaszłyki z karkówki i boczku - Krok 2

Krok 3

Szaszłyki piecz na rozgrzanym grillu ok. 15 minut przewracając co jakiś czas. Gotowe podawaj z sałatą, pieczonymi ziemniakami i sosem czosnkowym.

Szaszłyki z karkówki i boczku - Krok 3
69

Opinie o przepisie

  • Urszula Cisło

    Urszula Cisło , 28.07.2019

    rewelacja

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Smereka

    Joanna Smereka , 25.06.2016

    Pyszne te szaszłyki! Na moim ostatnim (międzynarodowym) grillu zrobiły absolutną furorę! :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zuzanna Jakubowska-Vorbrich

    Zuzanna Jakubowska-Vorbrich , 25.06.2016

    Niedawno "polubiłam" stronę i przeszkadza mi trochę, że w przepisach, które mnie interesują, składnikami są gotowe, "przemysłowe" sosy czy przyprawy. Rozumiem, że chodzi zapewne o sponsoring - ale chciałabym wiedzieć, jak uzyskać ten sam efekt, własnoręcznie przyprawiając potrawy :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anita Górska

    Anita Górska , 18.05.2016

    Paweł Bilski

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kamila Sliwka

    Kamila Sliwka , 24.04.2016

    No baa ...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Margareta Emy

    Margareta Emy , 24.04.2016

    Kamila Sliwka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 20.04.2016

    Agnieszka, ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Malgorzata Jaszczuk

    Malgorzata Jaszczuk , 20.04.2016

    Super jedzonko :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Warlikowska

    Agnieszka Warlikowska , 20.04.2016

    Lubię Wasze kreatywne nagłówki :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Romuald Andrzejewski

    Romuald Andrzejewski , 22.07.2015

    pychota

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 28.06.2015

    Dariusz, tutaj! https://www.przepisy.pl/dashboard :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wojtek Łoziński

    Wojtek Łoziński , 28.06.2015

    ja się już skusiłem

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Laskowicz

    Halina Laskowicz , 28.06.2015

    :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Laskowicz

    Halina Laskowicz , 28.06.2015

    Z piekarnika jadłam ale z grila nie . Myślę, że z grila będą smaczniejsze suszę się kiedyś

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dariusz Grzechowiak

    Dariusz Grzechowiak , 28.06.2015

    Skusiłem się, a gdzie mam przyjść

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kinga Kosinska

    Kinga Kosinska , 28.06.2015

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kinga Kosinska

    Kinga Kosinska , 28.06.2015

    Mi....

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zbigniew Kornell

    Zbigniew Kornell , 28.06.2015

    Jakie szaleństwo ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Przemyslaw Menka

    Przemyslaw Menka , 27.06.2015

    Mi napewno tylko daj :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Wierzba

    Barbara Wierzba , 27.06.2015

    I zaś. Anula smakołyki warte grzechu..

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Łukaszonek

    Beata Łukaszonek , 27.06.2015

    Pychotka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Artur As

    Artur As , 27.06.2015

    ohoho cóż mi wielkiego hehe

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof Kłoczko

    Krzysztof Kłoczko , 27.06.2015

    Z cebulką to tak

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zygmunt Jenszczok

    Zygmunt Jenszczok , 27.06.2015

    Aldonka, prosze Ćie ja próbuje zastosować jakąś diete,przes Ćiebie się nie da.Pozdrawiam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Hanna Tkaczyk

    Hanna Tkaczyk , 27.06.2015

    nie wiedziałam, że moje rodzeństwo to takie łasuchy.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Rajmund Pilecki

    Rajmund Pilecki , 27.06.2015

    Przyznaję się bez bicia.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ireneusz Szorkin

    Ireneusz Szorkin , 27.06.2015

    Najlepsza jest Sliwka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Roman Czajka

    Roman Czajka , 27.06.2015

    Takie jedzonko to jest apetyczne.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Krasna

    Ewa Krasna , 27.06.2015

    Wybornie to smakuje JAGNIĘCINA

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tadeusz Wydra

    Tadeusz Wydra , 27.06.2015

    Jadłem szaszłyki z wędzonym boczkiem śliwką i morelami suszonymi ,niebo w gębie.

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szaszłyki z karkówki i boczku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szaszłyki z karkówki i boczku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szaszłyki z karkówki i boczku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szaszłyki z karkówki i boczku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szaszłyki z karkówki i boczku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szaszłyki z karkówki i boczku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szaszłyki z karkówki i boczku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szaszłyki z karkówki i boczku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Kontynuując serię blogową o szybkich daniach, dziś chciałbym poruszyć temat sałatek. To także bardzo dobre rozwiązanie, gdy czasu jest mało. Gdy mam upieczoną lub usmażoną pierś kurczaka albo po prostu to, co zostało z niedzielnego pieczonego kurczaka zazwyczaj decyduję się na...

Czytaj więcej

Ciągłe życie w pośpiechu sprawia, że nie masz na nic czasu? Lubisz gotować, ale zbyt długotrwałe i pracochłonne przyrządzanie potraw gasi cały Twój zapał? Najwyższy czas to zmienić.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szaszłyki z karkówki i boczkuSzaszłyki z karkówki i boczku

Karkówka to mięso, które dobrze nadaje się do dań przygotowywanych na grillu, wykorzystaj ją więc, żeby przyrządzić soczyste szaszłyki z dodatkiem boczku. Mięso nabierze aromatu i smaku po zamarynowaniu. Do marynaty wybierz ostre, wyraziste składniki, które będą wyraźnie wyczuwalne – dobrze sprawdzi się sos chili wraz z przyprawą oraz olejem, któremu przyjemnego zapachu nada dodatek kolendry. Roślina ta charakteryzuje się intensywnym smakiem, który będzie wyczuwalny nawet w połączeniu z ostrym sosem chili. Przygotowane kawałki karkówki owiń w plasterki boczku, które nadadzą potrawie chrupkości, i nabijaj na przemian z suszonymi owocami. Użyj wędzonych śliwek, które doskonale urozmaicą smak mięsa z grilla oraz skomponują się z opiekanym boczkiem, a ich słodycz złagodzi nieco smak pikantnej marynaty. Po kilkunastu minutach pieczenia szaszłyki będą gotowe. Podawaj je ze świeżą sałatą lub pieczonymi ziemniakami, do których będzie pasować sos o smaku czosnkowym. Sprawdź nasz przepis na szaszłyki z karkówki i boczku!