Składniki
300 gramów
2 łyżki
4 łyżki
4 łyżki
12 sztuk
1 sztuka
2 łyżki
1 pęczek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso pokrój w grubą kostkę 3x3 cm. W miseczce wymieszaj sos Chilli Hellmann’s, przyprawę Knorr, olej oraz pokrojoną kolendrę. W przygotowanej marynacie zanurz pokrojone mięso.
Krok 2
Zamarynowane kawałki mięsa owiń w plastry boczku, a następnie nabijaj na przemian ze śliwkami na drewniane patyki.
Krok 3
Szaszłyki piecz na rozgrzanym grillu ok. 15 minut przewracając co jakiś czas. Gotowe podawaj z sałatą, pieczonymi ziemniakami i sosem czosnkowym.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
średnie
Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Szaszłyki z karkówki i boczku
Karkówka to mięso, które dobrze nadaje się do dań przygotowywanych na grillu, wykorzystaj ją więc, żeby przyrządzić soczyste szaszłyki z dodatkiem boczku. Mięso nabierze aromatu i smaku po zamarynowaniu. Do marynaty wybierz ostre, wyraziste składniki, które będą wyraźnie wyczuwalne – dobrze sprawdzi się sos chili wraz z przyprawą oraz olejem, któremu przyjemnego zapachu nada dodatek kolendry. Roślina ta charakteryzuje się intensywnym smakiem, który będzie wyczuwalny nawet w połączeniu z ostrym sosem chili. Przygotowane kawałki karkówki owiń w plasterki boczku, które nadadzą potrawie chrupkości, i nabijaj na przemian z suszonymi owocami. Użyj wędzonych śliwek, które doskonale urozmaicą smak mięsa z grilla oraz skomponują się z opiekanym boczkiem, a ich słodycz złagodzi nieco smak pikantnej marynaty. Po kilkunastu minutach pieczenia szaszłyki będą gotowe. Podawaj je ze świeżą sałatą lub pieczonymi ziemniakami, do których będzie pasować sos o smaku czosnkowym. Sprawdź nasz przepis na szaszłyki z karkówki i boczku!