
Składniki
4 sztuki
1 łyżka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 opakowanie
1 sztuka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
4 sztuki
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Steki skrop oliwą z oliwek, posyp przyprawą Knorr, oregano i rozmarynem.

Krok 2
Następnie mięso grilluj przez 5 minut z jednej strony. Odwróć i grilluj kolejne 3 minuty. Przełóż steki na blachę do pieczenia i piecz w piekarniku w 180 °C przez 10 minut. Po upieczeniu odstaw na 10 minut.

Krok 3
Połącz oliwę z oliwek z cukrem i musztardą.

Krok 4
Sałatę umyj, osusz, rozłóż na 4 talerze i polej przygotowanym sosem.

Krok 5
Kromki chleba opiecz na patelni grillowej z odrobiną oliwy z oliwek na złoto z obu stron – powstaną grzanki. Podawaj steki na sałacie z kromkami opieczonego pieczywa – crostini.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka ze stekiem
Połącz stek i sałatkę w jedno wyborne danie. Do jego przyrządzenia wykorzystaj dobrej jakości wołowinę – najlepiej z polędwicy lub rostbefu. Aby nadać stekom intensywny smak, najpierw skrop je oliwą z oliwek, a następnie oprósz przyprawą uniwersalną i suszonym oregano oraz rozmarynem. Tak przygotowane mięso grilluj z obu stron, dostosowując czas smażenia do swoich preferencji. Kolejnym krokiem jest upieczenie steków w piekarniku. Sałata będzie świetnie smakować dzięki słodko-pikantnemu dressingowi z musztardy, oliwy oraz odrobiny cukru. Gotowy miks liści, np. z roszponką i szpinakiem, rozłóż na talerzach i polej sosem. Na patelni grillowej opiecz kromki wiejskiego chleba na zakwasie tak, aby powstały chrupiące grzanki. Umieść je na sałacie razem z upieczonymi stekami i od razu podawaj. Danie warto także ozdobić świeżymi ziołami – będzie się dobrze prezentować na stole. Przygotuj oryginalną potrawę z naszym przepisem na sałatkę ze stekiem i podziel się z swoją opinią. Życzymy smacznego.