
Składniki
4 sztuki
1 łyżka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 opakowanie
1 sztuka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
4 sztuki
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Steki skrop oliwą z oliwek, posyp przyprawą Knorr, oregano i rozmarynem.

Krok 2
Następnie mięso grilluj przez 5 minut z jednej strony. Odwróć i grilluj kolejne 3 minuty. Przełóż steki na blachę do pieczenia i piecz w piekarniku w 180 °C przez 10 minut. Po upieczeniu odstaw na 10 minut.

Krok 3
Połącz oliwę z oliwek z cukrem i musztardą.

Krok 4
Sałatę umyj, osusz, rozłóż na 4 talerze i polej przygotowanym sosem.

Krok 5
Kromki chleba opiecz na patelni grillowej z odrobiną oliwy z oliwek na złoto z obu stron – powstaną grzanki. Podawaj steki na sałacie z kromkami opieczonego pieczywa – crostini.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka ze stekiem
Połącz stek i sałatkę w jedno wyborne danie. Do jego przyrządzenia wykorzystaj dobrej jakości wołowinę – najlepiej z polędwicy lub rostbefu. Aby nadać stekom intensywny smak, najpierw skrop je oliwą z oliwek, a następnie oprósz przyprawą uniwersalną i suszonym oregano oraz rozmarynem. Tak przygotowane mięso grilluj z obu stron, dostosowując czas smażenia do swoich preferencji. Kolejnym krokiem jest upieczenie steków w piekarniku. Sałata będzie świetnie smakować dzięki słodko-pikantnemu dressingowi z musztardy, oliwy oraz odrobiny cukru. Gotowy miks liści, np. z roszponką i szpinakiem, rozłóż na talerzach i polej sosem. Na patelni grillowej opiecz kromki wiejskiego chleba na zakwasie tak, aby powstały chrupiące grzanki. Umieść je na sałacie razem z upieczonymi stekami i od razu podawaj. Danie warto także ozdobić świeżymi ziołami – będzie się dobrze prezentować na stole. Przygotuj oryginalną potrawę z naszym przepisem na sałatkę ze stekiem i podziel się z swoją opinią. Życzymy smacznego.




































