Stek z masłem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

49 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

16 osób wydrukowało

Pobierz pdf

47 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

500 gramów

5 gramów

15 mililitrów

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

2 łyżki

1 sztuka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Miękkie masło zmiksuj z Przyprawą Uniwersalną Knorr Delikat i podziel masę na trzy części.

Krok 2

Pierwszą część wymieszaj z nasionami i posiekanym koprem włoskim, startą skórką z cytryny i przełóż na listek papieru do pieczenia. Zwiń papier w formie kiełbaski i włóż do lodówki do schłodzenia.

Krok 3

Z drugiej części przygotuj pomarańczowo-kolendrowe masło, łącząc drugą część masła ze startą skórką z pomarańczy, posiekaną papryczką chili i kolendrą. Zrób taką samą "kiełbaskę" jak w poprzednim przypadku i włóż ją do lodówki.

Krok 4

Trzecią cześć masła połącz z posiekanym czosnkiem i ziołami tymianku, rozmarynu i pietruszki. Jest to masełko czosnkowo-ziołowe.

Krok 5

Rozgrzej patelnie grillową lub zwykłą z oliwą z oliwek i smaż steki 5-6 minuty z każdej strony, aż będą średnio-wysmażone lub 10-12 minut, aby były dobrze wysmażone.

Krok 6

Wyciągnij masełka z lodówki przed podaniem, rozwiń papier do pieczenia i pokrój masło w grube plastry, po czym połóż na stek.

1

Opinie o przepisie

  • MrKronos217

    MrKronos217

    Na oliwie z oliwek się nie smaży

    Odpowiedz Odpowiedz

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Stek z masłemStek z masłem

Steki z polędwicy z aromatem czosnkowo-ziołowym, pomarańczowo-kolendrowym lub z nasionami kopru włoskiego urozmaicą codzienne obiady. Jak przygotować takie danie? Zacznij od zmiksowania dodatku z przyprawą uniwersalną, i podziel powstałą masę na trzy części. Pierwszą wymieszaj z nasionami i posiekanym koprem włoskim. Dodaj jeszcze startą skórkę z cytryny, wszystko dokładnie wymieszaj i przełóż na papier do pieczenia – zwiń w kształt kiełbaski, po czym odłóż do schłodzenia. Do drugiej części dodaj startą skórkę z pomarańczy, posiekaną papryczkę chili, i dopraw kolendrą. Wymieszaj, zwiń w papier jak poprzednio i włóż do lodówki. Trzecią część masy połącz z czosnkiem, tymiankiem i innymi ziołami i także odłóż do schłodzenia po dokładnym wymieszaniu. Następnie przygotuj mięso. Rozgrzej oliwę na patelni i usmaż na niej steki z obu stron. Gotową polędwicę podawaj z trzema rodzajami przygotowanego wcześniej dodatku i frytkami lub z pieczonymi ziemniakami. Wykorzystaj nasz przepis i sprawdź, jak smakuje prawdziwy stek!