
Składniki
4 sztuki
2 łyżki
500 gramów
5 gramów
15 mililitrów
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
2 łyżki
1 sztuka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Miękkie masło zmiksuj z Przyprawą Uniwersalną Knorr Delikat i podziel masę na trzy części.
Krok 2
Pierwszą część wymieszaj z nasionami i posiekanym koprem włoskim, startą skórką z cytryny i przełóż na listek papieru do pieczenia. Zwiń papier w formie kiełbaski i włóż do lodówki do schłodzenia.
Krok 3
Z drugiej części przygotuj pomarańczowo-kolendrowe masło, łącząc drugą część masła ze startą skórką z pomarańczy, posiekaną papryczką chili i kolendrą. Zrób taką samą "kiełbaskę" jak w poprzednim przypadku i włóż ją do lodówki.
Krok 4
Trzecią cześć masła połącz z posiekanym czosnkiem i ziołami tymianku, rozmarynu i pietruszki. Jest to masełko czosnkowo-ziołowe.
Krok 5
Rozgrzej patelnie grillową lub zwykłą z oliwą z oliwek i smaż steki 5-6 minuty z każdej strony, aż będą średnio-wysmażone lub 10-12 minut, aby były dobrze wysmażone.
Krok 6
Wyciągnij masełka z lodówki przed podaniem, rozwiń papier do pieczenia i pokrój masło w grube plastry, po czym połóż na stek.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Stek z masłem
Steki z polędwicy z aromatem czosnkowo-ziołowym, pomarańczowo-kolendrowym lub z nasionami kopru włoskiego urozmaicą codzienne obiady. Jak przygotować takie danie? Zacznij od zmiksowania dodatku z przyprawą uniwersalną, i podziel powstałą masę na trzy części. Pierwszą wymieszaj z nasionami i posiekanym koprem włoskim. Dodaj jeszcze startą skórkę z cytryny, wszystko dokładnie wymieszaj i przełóż na papier do pieczenia – zwiń w kształt kiełbaski, po czym odłóż do schłodzenia. Do drugiej części dodaj startą skórkę z pomarańczy, posiekaną papryczkę chili, i dopraw kolendrą. Wymieszaj, zwiń w papier jak poprzednio i włóż do lodówki. Trzecią część masy połącz z czosnkiem, tymiankiem i innymi ziołami i także odłóż do schłodzenia po dokładnym wymieszaniu. Następnie przygotuj mięso. Rozgrzej oliwę na patelni i usmaż na niej steki z obu stron. Gotową polędwicę podawaj z trzema rodzajami przygotowanego wcześniej dodatku i frytkami lub z pieczonymi ziemniakami. Wykorzystaj nasz przepis i sprawdź, jak smakuje prawdziwy stek!