
Składniki
2 sztuki
1 łyżka
4 sztuki
100 mililitrów
50 mililitrów
0.5 sztuki
1 sztuka
2 sztuki
0.5 sztuki
1 łyżka
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso posyp przyprawą Knorr i listkami tymianku, skrop oliwą i odstaw na kilka minut w chłodne miejsce.
Krok 2
Krewetki oczyść, jednak nie odrywaj skorupek do końca, gdyż będą dodawać temu daniu jeszcze większej atrakcyjności.
Krok 3
Na rozgrzanej patelni rozpuść masło, dodaj posiekany czosnek oraz krewetki. Obsmaż krótko z obu stron i zdejmij z patelni.
Krok 4
Na patelnię wlej białe wino i zredukuj jego objętość. Następnie wlej śmietanę, doprowadź do wrzenia i gotuj kilka minut do momentu, aż sos zgęstnieje. Dopraw sos do smaku i z powrotem włóż do niego krewetki.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Stek Surf&Turf
Stek surf&turf to godna polecenia propozycja dla osób szukających ciekawych połączeń smakowych, a jednocześnie ceniących sobie proste w przyrządzeniu posiłki. Surf&turf to określenie posiłków zawierających zarówno mięso, jak i owoce morza – w tym przypadku soczystego steka oraz krewetek. Użyj mięsa z polędwicy wołowej – jest delikatne, kruche i dobrze skomponuje się z owocami morza. Polędwicę przygotujesz odpowiednio dzięki właściwym przyprawom oraz dodatkowi świeżego tymianku. Dopraw mięso i odłóż na chwilę. W tym czasie przygotuj krewetki – zwróć uwagę, aby nie odrywać do końca skorupek – dzięki ich pozostawieniu, danie będzie się jeszcze lepiej prezentowało. Podsmaż je na patelni, a następnie odłóż do osobnego naczynia. Na patelnię dodaj śmietanę, która stanie się bazą sosu o aksamitnej konsystencji. Poczekaj, aż odpowiednio zgęstnieje, po czym dodaj krewetki. Serwuj z purée z białych warzyw. Dzięki dodatkom, danie to jest naprawdę wykwintne – przygotuj je na wyjątkowo uroczystą okazję.