Stek Surf&Turf przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Stek Surf&Turf

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

heart
126 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

42 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 łyżka

4 sztuki

100 mililitrów

50 mililitrów

0.5 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

0.5 sztuki

1 łyżka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso posyp przyprawą Knorr i listkami tymianku, skrop oliwą i odstaw na kilka minut w chłodne miejsce.

Krok 2

Krewetki oczyść, jednak nie odrywaj skorupek do końca, gdyż będą dodawać temu daniu jeszcze większej atrakcyjności.

Krok 3

Na rozgrzanej patelni rozpuść masło, dodaj posiekany czosnek oraz krewetki. Obsmaż krótko z obu stron i zdejmij z patelni.

Krok 4

Na patelnię wlej białe wino i zredukuj jego objętość. Następnie wlej śmietanę, doprowadź do wrzenia i gotuj kilka minut do momentu, aż sos zgęstnieje. Dopraw sos do smaku i z powrotem włóż do niego krewetki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Stek Surf&Turf - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Stek Surf&Turf - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Stek Surf&Turf - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Stek Surf&Turf - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Stek Surf&Turf - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Stek Surf&Turf - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Stek Surf&Turf - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Stek Surf&Turf - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Stek Surf&TurfStek Surf&Turf

Stek surf&turf to godna polecenia propozycja dla osób szukających ciekawych połączeń smakowych, a jednocześnie ceniących sobie proste w przyrządzeniu posiłki. Surf&turf to określenie posiłków zawierających zarówno mięso, jak i owoce morza – w tym przypadku soczystego steka oraz krewetek. Użyj mięsa z polędwicy wołowej – jest delikatne, kruche i dobrze skomponuje się z owocami morza. Polędwicę przygotujesz odpowiednio dzięki właściwym przyprawom oraz dodatkowi świeżego tymianku. Dopraw mięso i odłóż na chwilę. W tym czasie przygotuj krewetki – zwróć uwagę, aby nie odrywać do końca skorupek – dzięki ich pozostawieniu, danie będzie się jeszcze lepiej prezentowało. Podsmaż je na patelni, a następnie odłóż do osobnego naczynia. Na patelnię dodaj śmietanę, która stanie się bazą sosu o aksamitnej konsystencji. Poczekaj, aż odpowiednio zgęstnieje, po czym dodaj  krewetki. Serwuj z purée z białych warzyw. Dzięki dodatkom, danie to jest naprawdę wykwintne – przygotuj je na wyjątkowo uroczystą okazję.