Stek Surf&Turf

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

110 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

26 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

4 sztuki

100 mililitrów

50 mililitrów

0.5 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

0.5 sztuki

1 łyżka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso posyp przyprawą Knorr i listkami tymianku, skrop oliwą i odstaw na kilka minut w chłodne miejsce.

Krok 2

Krewetki oczyść, jednak nie odrywaj skorupek do końca, gdyż będą dodawać temu daniu jeszcze większej atrakcyjności.

Krok 3

Na rozgrzanej patelni rozpuść masło, dodaj posiekany czosnek oraz krewetki. Obsmaż krótko z obu stron i zdejmij z patelni.

Krok 4

Na patelnię wlej białe wino i zredukuj jego objętość. Następnie wlej śmietanę, doprowadź do wrzenia i gotuj kilka minut do momentu, aż sos zgęstnieje. Dopraw sos do smaku i z powrotem włóż do niego krewetki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Stek Surf&Turf - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Stek Surf&Turf - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Stek Surf&Turf - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Stek Surf&Turf - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Stek Surf&Turf - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Stek Surf&Turf - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Stek Surf&Turf - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Przyprawa do wieprzowiny Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Przyprawa do wieprzowiny Knorr

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Stek Surf&TurfStek Surf&Turf

Stek surf&turf to godna polecenia propozycja dla osób szukających ciekawych połączeń smakowych, a jednocześnie ceniących sobie proste w przyrządzeniu posiłki. Surf&turf to określenie posiłków zawierających zarówno mięso, jak i owoce morza – w tym przypadku soczystego steka oraz krewetek. Użyj mięsa z polędwicy wołowej – jest delikatne, kruche i dobrze skomponuje się z owocami morza. Polędwicę przygotujesz odpowiednio dzięki właściwym przyprawom oraz dodatkowi świeżego tymianku. Dopraw mięso i odłóż na chwilę. W tym czasie przygotuj krewetki – zwróć uwagę, aby nie odrywać do końca skorupek – dzięki ich pozostawieniu, danie będzie się jeszcze lepiej prezentowało. Podsmaż je na patelni, a następnie odłóż do osobnego naczynia. Na patelnię dodaj śmietanę, która stanie się bazą sosu o aksamitnej konsystencji. Poczekaj, aż odpowiednio zgęstnieje, po czym dodaj  krewetki. Serwuj z purée z białych warzyw. Dzięki dodatkom, danie to jest naprawdę wykwintne – przygotuj je na wyjątkowo uroczystą okazję.