Stek Surf&Turf

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

116 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

26 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 łyżka

4 sztuki

100 mililitrów

50 mililitrów

0.5 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

0.5 sztuki

1 łyżka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso posyp przyprawą Knorr i listkami tymianku, skrop oliwą i odstaw na kilka minut w chłodne miejsce.

Krok 2

Krewetki oczyść, jednak nie odrywaj skorupek do końca, gdyż będą dodawać temu daniu jeszcze większej atrakcyjności.

Krok 3

Na rozgrzanej patelni rozpuść masło, dodaj posiekany czosnek oraz krewetki. Obsmaż krótko z obu stron i zdejmij z patelni.

Krok 4

Na patelnię wlej białe wino i zredukuj jego objętość. Następnie wlej śmietanę, doprowadź do wrzenia i gotuj kilka minut do momentu, aż sos zgęstnieje. Dopraw sos do smaku i z powrotem włóż do niego krewetki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Stek Surf&Turf - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Stek Surf&Turf - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Stek Surf&Turf - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Stek Surf&Turf - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Stek Surf&Turf - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Stek Surf&Turf - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Stek Surf&Turf - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Stek Surf&TurfStek Surf&Turf

Stek surf&turf to godna polecenia propozycja dla osób szukających ciekawych połączeń smakowych, a jednocześnie ceniących sobie proste w przyrządzeniu posiłki. Surf&turf to określenie posiłków zawierających zarówno mięso, jak i owoce morza – w tym przypadku soczystego steka oraz krewetek. Użyj mięsa z polędwicy wołowej – jest delikatne, kruche i dobrze skomponuje się z owocami morza. Polędwicę przygotujesz odpowiednio dzięki właściwym przyprawom oraz dodatkowi świeżego tymianku. Dopraw mięso i odłóż na chwilę. W tym czasie przygotuj krewetki – zwróć uwagę, aby nie odrywać do końca skorupek – dzięki ich pozostawieniu, danie będzie się jeszcze lepiej prezentowało. Podsmaż je na patelni, a następnie odłóż do osobnego naczynia. Na patelnię dodaj śmietanę, która stanie się bazą sosu o aksamitnej konsystencji. Poczekaj, aż odpowiednio zgęstnieje, po czym dodaj  krewetki. Serwuj z purée z białych warzyw. Dzięki dodatkom, danie to jest naprawdę wykwintne – przygotuj je na wyjątkowo uroczystą okazję.