
Składniki
5 łyżek
1 sztuka
1 szczypta
6 sztuk
1 łyżka
1 szczypta
4 sztuki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Skórkę i sok z limonki wymieszaj z rozmarynem i 2 łyżkami oliwy.
Krok 2
Obtoczyć steki i przykryte odstaw na 30 minut do lodówki.
Krok 3
Cebulę pokrój w piórka, a pomidory w plastry.
Krok 4
W żaroodpornym naczyniu ułóż cebulę, pomidory, posyp solą i pieprzem, skrop oliwą. Zapiekaj około 5 minut w temperaturze 220 stopni.
Krok 5
Tuńczyka smaż na niewielkiej ilości oliwy na dużym ogniu przez 5 minut. Podawaj z cebulą i pomidorami.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej