
Składniki
5 łyżek
1 sztuka
1 szczypta
6 sztuk
1 łyżka
1 szczypta
4 sztuki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Skórkę i sok z limonki wymieszaj z rozmarynem i 2 łyżkami oliwy.
Krok 2
Obtoczyć steki i przykryte odstaw na 30 minut do lodówki.
Krok 3
Cebulę pokrój w piórka, a pomidory w plastry.
Krok 4
W żaroodpornym naczyniu ułóż cebulę, pomidory, posyp solą i pieprzem, skrop oliwą. Zapiekaj około 5 minut w temperaturze 220 stopni.
Krok 5
Tuńczyka smaż na niewielkiej ilości oliwy na dużym ogniu przez 5 minut. Podawaj z cebulą i pomidorami.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcej